Nieuwe kitten thuis? Hoe gaat jouw kitten om met nieuwe prikkels? Wat mag wel en wat mag niet? Baasjes spelen een hele grote rol in het gedrag van een kitten. Lees hier meer over het socialiseren van je kitten en de socialisatiefases. 

Socialisatiefase

Socialisatie is het leren omgaan met nieuwe prikkels. Het socialiseren van een kitten gebeurt in twee fases, dit wordt ook wel de socialisatiefase genoemd. In de eerste fase leren kittens hoe ze moeten omgaan met mensen en andere dieren. Daarnaast leren kittens diverse geluiden in en rond het huis te herkennen en zindelijkheid. Een goed gesocialiseerde kitten is nieuwsgierig, blij en ontspannen. De eerste socialisatiefase gebeurt bij de fokker, hierbij heeft de moederkat een grote rol. De tweede socialisatiefase begint als de kittens ongeveer 8 weken zijn. Deze fase speelt zich grotendeels bij het baasje af. Jij, als baasje, speelt een grote rol in de tweede socialisatiefase van de kitten.

Eerste socialisatiefase (3-7 weken)

De eerste socialisatie vindt plaats als kittens tussen de 3 en 7 weken oud zijn. Door de eerste socialisatiefase zullen kittens later minder bang zijn en stappen makkelijker op iemand af. De eerste socialisatiefase wordt ook wel de nieuwsgierigheidsfase genoemd.

Week 3

Als jouw kitten 3 weken oud is, dan worden er pogingen gedaan om op zijn pootjes te staan. Als dit wat beter gaat, gaan kittens op onderzoek uit. Onderling gaan de kittens ook met elkaar stoeien en bijten, dit is een vorm van spelen en socialiseren. De moederkat grijpt zo nodig in, zodat de kittens weten wat wel en niet gewenst gedrag is.

Week 4

Vanaf 4 weken oud beginnen de kittens met het eten van vast voedsel. Daarnaast leren de kittens in deze week gebruik te maken van de kattenbak. Kittens kopiëren vaak het gedrag van hun moeder. De moederkat maakt gebruik van de kattenbak en kittens proberen dit gedrag vervolgens te kopiëren.

Week 5

Je kitten is nu 5 weken oud en heeft afgelopen weken veel nieuwe dingen geleerd tijdens het socialiseren. De moederkat is in deze weken minder betrokken, ze neemt steeds wat meer afstand van haar kittens. Dit allemaal is een onderdeel van het eerste socialisatieproces. De kittens worden steeds actiever.

Week 6 en 7

De dagen van een kitten bestaan uit slapen, spelen en eten. Rond week 7 gaat je kitten veel zelf spelen en onderzoeken. Alles wat op het pad van je kitten terechtkomt is niet veilig. Je kitten wil namelijk met alles gaan spelen, zo oefent je kitten zijn jachttechnieken. In deze periode zijn ze nog bij de fokker.
info hondenspeelgoed

Voorbereiding thuis

Zorg ervoor dat je alvast wat spulletjes in huis hebt die speciaal zijn bedoeld voor kittens. Je kan met de juiste spullen bepaald gedrag stimuleren bij je kat. Check het boodschappenlijstje of je alles in huis hebt.

Tweede socialisatie (8-14 weken)

De tweede socialisatiefase, ook wel de angstfase, gebeurt vaak bij jouw thuis. Deze fase is belangrijk voor het ontwikkelen van het gedrag van je kitten. Het is voor een kitten spannend om van zijn broertjes, zusjes en moeder gescheiden te zijn in een compleet nieuwe omgeving. De associatie van een kitten is veranderd van nieuwsgierigheid naar angst. Door jouw kitten te trainen en een positieve ervaring te geven met voorwerpen zoals de stofzuiger, kan je de angst bij een kitten wegnemen. Blijf vooral herhalen met het aanbieden van nieuwe prikkels voor je kitten. Neem hier als baas zijnde de tijd voor en forceer het niet. Laat jouw kitten in zijn eigen tempo aan de omgeving en aan jou wennen. 

info hondenspeelgoed

Wist je dat?

Kittens zijn enorm avontuurlijk en gaan graag op onderzoek uit. Let op voor gevaarlijke plekken. Zorg ervoor dat je huis kittenproof is

Zo veel mogelijk positieve indrukken en leermomenten opdoen, dat is tijdens het socialiseren belangrijk voor je kitten! Bied je kitten zo veel mogelijk nieuwe prikkels en laat hem kennis maken met bijvoorbeeld:

  • Andere dieren
  • Mensen (kinderen, ouderen en volwassen)
  • Dierenarts
  • Aanraken en oppakken van je kitten
  • Omgeving in huis
  • De stofzuiger
  • Een krabpaal
  • Speelgoed 
  • De kattenbak
Logo Vets Place ontlasting

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Check hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Kattenbak

De meeste kittens hebben, tijdens het socialiseren, van de moeder geleerd om te plassen op de kattenbak. Soms gebeuren er ook ongelukjes en plast jouw kitten per ongeluk in huis. Allereerst moet je kitten aan de omgeving en aan jou wennen, pas daarna kan je als baasje laten zien waar de kattenbak staat. Zorg voor een ruime en goed toegankelijke kattenbak en zet deze op een rustige plaats in huis. Lees de training tips over hoe jij gemakkelijk jouw kitten zindelijk kan maken.

Trainen 

Je kan je kitten op verschillende manieren trainen. Het trainen van jouw kitten moet je zo positief mogelijk benaderen met bijvoorbeeld snoepjes of speeltje. Zo kan je jouw pluizenbol aanleren dat hij niet aan je meubels mag krabben. Met behulp van een krabpaal kan je voorkomen dat je kitten aan meubels gaat krabben. Je kan je kitten met de krabpaal kennis laten maken, door de krabpaal met catnip te behandelen. Daarnaast kan je jouw kitten ook trainen om ongewenst gedrag af te leren en je kunt je kitten zelfs trucjes aanleren.