Minstens één keer per jaar is je vogel in de rui. Een veel voorkomend probleem bij vogels die binnen worden gehouden, is dat ze vaker en langdurig kunnen ruien. Wil je weten hoe je de veren van je vogel dan het beste kan verzorgen? Bekijk dan onze video! Eén van onze medewerkers legt het je uit.

Ben je benieuwd hoe je dit kan doen? Bekijk dan snel deze handige video van Pets Place!

Wat is de rui?

de rui bij jouw vogel wil zeggen dat oude veren worden ingewisseld voor een nieuw verenpak. Je herkent deze periode voornamelijk door de vele losse veertjes die je in de kooi vindt. Je vogel kan dan ook boller in de veren zitten. Vogels die binnen worden gehouden ruien vaker en vaak ook langdurig. De rui kost veel energie en verlaagt de weerstand van je vogel.

Help je vogel tijdens de rui

Voeding

Je kan jouw vogel daarom extra vitaminedruppels, mineralen, kracht- en eivoer geven. Met deze supplementen zorg je ervoor dat je vogel gezond blijft tijdens de rui periode. De verenpennen van vogels bestaan onder andere uit kalk. Voor een beter verloop van de rui kun je jouw vogel ook sepia geven.

Een vogelbadje

Veel vogels zijn tijdens de rui vaak bezig met het wassen van het verenkleed. Een vogelbadje in de kooi is daarom geen overbodige luxe. Er is ook een spray waarmee je de douche kan nabootsen. Je kan je vogel ook onder een zacht lopende kraan in de gootsteen houden. Dit vergt wel training, maar je vogel zal het heerlijk vinden. Door het wassen kan jouw vogel de losse veertjes gemakkelijk kwijtraken.

BEKIJK HIER ALLE VOGELPRODUCTEN