De meeste vogels onderhouden hun veren zelf goed, maar soms kunnen ze hier wel een handje bij geholpen worden. Bijvoorbeeld als de vogel in de rui is, kan je gevederde vriendje ondersteund worden met speciale voeding of door de veren schoon te maken. Waarom hebben vogels veren? Hoe help je een vogel de rui door? En hoe stop je verenplukken bij vogels? Lees alles over het verzorgen van vogelveren hier!

Waarom hebben vogels veren?

De veren van een vogel hebben belangrijke functies. Vogels hebben veren niet alleen nodig om te vliegen, maar ook om zichzelf warm en droog te houden. Daarnaast hebben mannetjes vogels vaak een extra gekleurd verenpak om indruk te maken op de vrouwtjes. Een gezond verendek van een vogel bestaat uit 4 soorten veren:

 • Veren vogel

  Donsveren

  De donsveren zijn om de vogel warm te houden. Deze zijn pluizig en houden veel lucht vast.

 • Veren vogel

  Dekveren

  De dekveren bedekken het hele vogellichaam en zijn waterafstotend.

 • Veren vogel

  Slagpennen

  Vleugels van een vogel bestaan uit stevige slagpennen waardoor de vogel kan opstijgen en versnellen.

 • Veren vogel

  Staartpennen

  Als laatst dienen de staartpennen ook om op te stijgen, te sturen en te remmen.

Onderhoud veren vogel

Veren van een vogel zijn heel waardevol. Daarom moeten ze goed verzorgd worden, maar gelukkig doen veel vogels dit zelf al goed. Een vogel onderhoudt de veren door ze te poetsen met de snavel. Hierdoor wordt het vet van de veren over hun hele verenpak verspreid, waardoor de vogel veren in goede conditie houdt.

null

Rustgevend werkje

Wanneer vogels hun veren schoonmaken, verspreiden ze niet alleen het vet. Ze schikken de vogel veren ook meteen. Voor veel vogels is dit kalmerend en geeft het rust!

Veren vogel in de rui

Vooral in de rui zijn vogels druk in de weer met hun veren. Als een vogel in de rui is, worden oude veren ingewisseld voor een nieuw verenpak. Een vogel is minstens één keer per jaar in de rui. Deze ruiperiode herken je voornamelijk door de vele losse veertjes die je in de kooi vindt. Bovendien kan de vogel dan ook voller in de veren zitten. Vogels die binnen worden gehouden ruien vaker en meestal ook langdurig.

Veren ondersteunen met voeding

De rui kost veel energie en verlaagt de weerstand van je vogel. Daarom is het verstandig om je vogel extra vitaminedruppels, mineralen, kracht– en eivoer geven. Met deze supplementen zorg je ervoor dat je vogel gezond blijft tijdens de ruiperiode en geen tekorten oploopt. De verenpennen van vogels bestaan onder andere uit kalk. Om dit aan te vullen een een tekort te voorkomen, kun je de vogel ook een sepia geven of grit toevoegen aan het dieet.

BEKIJK VOGEL SUPPLEMENTEN IN DE WEBSHOP

Veren vogel schoonmaken

Veel vogels wassen hun veren tijdens de rui. Een vogelbadje in de kooi is daarom geen overbodige luxe. Houdt je vogel niet van badderen? Dan is er ook een spray waarmee je de douche kan nabootsen. Je kan je vogel ook onder een zacht lopende kraan in de gootsteen houden. Dit vergt wel training, maar je vogel zal het heerlijk vinden. Door het wassen kan jouw vogel de losse veren gemakkelijk kwijtraken. Neem je vogel gemakkelijk mee onder de douche met een speciale douchestang. Wist je dat vogels ook van zandbaden houden? Door in het zand te baden worden de veren en de huid gescrubd waardoor parasieten, zoals luizen, gedood zullen worden.

BEKIJK VOGELBADJES IN DE WEBSHOP

Verenplukken bij vogels

Plukt jouw vogel veren eruit? Dan kan dit komen door verschillende oorzaken. Het is belangrijk om te weten waarom je vogel veren plukt, want zo kun je het gedrag verhelpen. 

Waarom trekken vogels hun veren uit?

Wanneer vogels veren plukken, kan de oorzaak stress, verveling of jeuk heeft. Stress kan komen door bijvoorbeeld nieuwe vogels in de kooi, een ander huisdier, een verhuizing of teveel lawaai rondom de kooi. Heeft jouw vogel geen vriendjes? Dan kan hij of zij zich al snel gaan vervelen. Deze verveling kan zich ook uiten in verenplukken. Natuurlijk kan jeuk er ook voor zorgen dat een vogel veren eruit gaat trekken. Deze jeuk kan veroorzaakt worden door parasieten, zoals mijten of luizen. 

Verenplukken stoppen

Als de oorzaak van het verenplukken niet wordt achterhaald en behandeld, kunnen de veerfollikels zo beschadigd raken dat er geen nieuwe veren meer terug zullen groeien. Het is daarom van belang om snel achter de oorzaak te komen. Is de oorzaak stress? Probeer dit dan zo veel mogelijk te verminderen. Wanneer verveling zorgt voor verenplukken, kun je dit oplossen door verrijking, zoals speelgoed, toe te voegen aan de vogelkooi.

BEKIJK VOGELSPEELGOED IN DE WEBSHOP
null

Twijfel of advies?

Heb je hulp nodig bij het aanpakken van het verenplukken? Of heb je andere vragen over de veren van je vogel? Stel je vragen dan aan onze Pets Place winkelmedewerkers! Zij kunnen al je vragen beantwoorden.
VIND EEN PETS PLACE WINKEL IN DE BUURT