Heb jij houtrot aan je kozijnen of houten tuinhuis? Dat is een veelvoorkomend probleem, maar ook een vervelende situatie. Gelukkig is houtrot in de meeste gevallen te behandelen met houtrotvuller en andere materialen! Hoe ontstaat houtrot en hoe kun je het herkennen? Hoe kun je houtrot repareren? En kan houtrot voorkomen worden? Lees alles over houtrot in dit adviesartikel!

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot is een beschadiging aan het hout die veroorzaakt wordt door schimmels. Deze schimmels groeien goed in vochtige omstandigheden, waarna ze zich een weg door het hout eten. Hierdoor ontstaat schade wat herstelt moet worden om verdere rotting in het houtwerk te voorkomen. Houtrot ontstaat vaak in omstandigheden waar de luchtvochtigheid boven de 20% is en de buitentemperatuur boven de 18 graden. 

Soorten houtrot

Er zijn verschillende soorten houtrot. Sommigen zijn goed en andere minder goed te behandelen:

 • Bruinrot: bruinrot komt vaak voor in grenen- en vurenhout. Je herkent bruinrot aan een donkere verkleuring in het hout. Deze soort houtrot is vaak lokaal en makkelijk te repareren. 
 • Witrot: door witrot verliest het hout zijn stevigheid. Hout dat is aangetast door deze schimmel zal een vezelige structuur krijgen en soms zie je een wit poederachtig materiaal. Deze houtrot is meestal lokaal en ook goed te repareren. 
 • Blauwschimmel: dit is een hardnekkige schimmel die zich vaak door het hele houtwerk zal verspreiden. Je herkent deze soort houtrot aan gaatjes in de verflaag.  Behandeling van deze soort is vaak lastig waardoor het vervangen van het hout vaak de enige oplossing is.

Houtrot herkennen

Hoe kun je weten of je houtrot hebt? Houtrot is te herkennen aan zachte plekken in het hout van of barstjes in het schilderwerk. Het komt vaak voor in de hoeken van kozijnen, omdat het vocht zich daar ophoopt. Vooral in de herfst, wanneer het regelmatig regent en bladeren zich ophopen, komt houtrot vaak voor. Om te checken of je daadwerkelijk houtrot hebt, kun je de plekken induwen met een hard voorwerp (bijvoorbeeld een schroevendraaier). Wanneer het zacht aanvoelt en het hout meeveert, is er waarschijnlijk houtrot aanwezig.

Houtrot herkennen

Houtrot repareren en stoppen: een stappenplan

Wanneer er houtrot is vastgesteld, is het belangrijk om dit te repareren. Gelukkig hoeft houtrot repareren niet moeilijk te zijn. Volg onderstaand stappenplan om het aangetaste hout te behandelen!

 • Nummer 1

  Haal het rotte hout weg

  Al het aangetaste hout moet worden weggehaald. Dit kan met een voegenkrabber of beitel. Zorg ervoor dat er geen verrot hout overblijft, want dan zal de houtrot zich alsnog verder verspreiden. Voor de zekerheid kun je nog 1 cm goed hout om de plek verwijderen.

 • Nummer 2

  Droog en schoon

  Zorg ervoor dat de behandelde plek goed schoon is en laat het opdrogen. Dek de plek af met een afdekvlies zodat er geen regen op komt. Het drogen kan enkele dagen duren, maar is belangrijk om te voorkomen dat de houtrot terugkomt.

 • Nummer 3

  Houtrot impregneer aanbrengen

  Breng houtrot impregneer of houtrotstop aan op de plek wanneer deze goed droog is. Dit soort middelen tegen houtrot dringen diep in het hout en pakken de achtergebleven schimmels aan. Volg de aanwijzingen op de verpakking en laat het drogen.

 • Nummer 4

  Houtrotvuller

  Breng nu een twee componenten houtrotvuller aan met een plamuurmes. Gebruik bijvoorbeeld de Alabastine Houtrotvuller. Hiermee vul je het gemaakte gat op. Laat de houtrotvuller 6 uur lang drogen.

 • Nummer 5

  Schuren en schilderen

  Wanneer de houtrotvuller is uitgehard, is het belangrijk om het op te schuren. Zo krijg je een naadloze overgang tussen het reparatiemiddel en de rest van het hout. Mocht het overige hout geschilderd zijn, kan het gerepareerde deel nu overgeschilderd worden met verf.

null

Houtrot niet meer te repareren?

Soms is de houtrot al zo ernstig dat het niet meer behandeld kan worden. Ga er voor het gemak van uit dat je houtrot ter grote van een vuist nog kunt repareren. Is de plek groter? Vervang het hout dan.
BESTEL GEREEDSCHAP OM TE KLUSSEN IN DE WEBSHOP

Kun je houtrot voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor houtrot. Om houtrot repareren te voorkomen, kun je daarom een aantal dingen doen.

Bescherm hout met een verflaag

Gebruik een beschermende verflaag om houtrot te voorkomen. Begin met één laag grondverf en breng vervolgens nog twee lagen aflak aan. Deze lagen zullen water afstoten waardoor het vocht niet in het hout dringt. Een lichte kleur verf verkleint de kans op houtrot, omdat dat het zonlicht weerkaatst. Hierdoor slijt het houtwerk minder snel en zullen er minder scheurtjes in komen. Je kunt ook beits gebruiken om het hout te beschermen tegen houtrot. Beits trekt in het houtwerk en zorgt ervoor dat vocht naar buiten gedreven kan worden, zo wordt houtrot voorkomen. 

BESTEL VERF EN BEITS IN DE WEBSHOP

Zorg voor een goede afwatering

Een goede afwatering zorgt ervoor dat er geen vocht op een plek blijft liggen. De grootste oorzaak van houtrot is namelijk langdurige vochtbelasting op één bepaalde plek in het hout. Door een regenpijp en regenton aan te sluiten aan je tuinhuis verbeter je de afwatering. Daarnaast is het ook een waardevolle toevoeging aan je tuin.

BESTEL EEN REGENTON IN DE WEBSHOP

Controleer regelmatig

Voorkom houtrot repareren door je kozijnen of ander houtwerk regelmatig te controleren. Let op scheurtjes, kieren en verbindingen tussen het kozijn en het raam. Dicht openstaande verbindingen met kit om te voorkomen dat het vocht zich hier verzameld. Houtrot komt het vaakst voor in kozijnen, deuren, gevelpanelen of het tuinhuis. Controleer deze plekken dus regelmatig!

BESTEL KIT IN DE WEBSHOP
null

Wanneer houtrot repareren?

Houtrot repareren kun je het best in de lente of zomer doen. Het regent dan minder en de temperaturen zijn hoger waardoor het natte, verrotte hout sneller droogt als je de houtrot gaat behandelen. Lees hier meer lente tips voor de tuin!
LEES MEER LENTE TIPS VOOR IN DE TUIN