Hooi en stro: deze twee elementen kunnen niet ontbreken in het hok van je konijn of knaagdier. Het zorgt voor warmte, vermaak en de nodige voedingsvezels! Toch bestaat er best wat verwarring over wanneer en hoe je wat gebruikt. Wat is het verschil tussen hooi en stro? En waar is het goed voor? Lees dit adviesartikel en kom achter de antwoorden op deze vragen!

Verschil hooi en stro

Een konijn of knaagdier heeft hooi en stro nodig in het verblijf. Hooi hebben deze dieren nodig om te eten. Daarnaast zorgt stro voor een fijne laag om in te slapen. Andere verschillen tussen hooi en stro vind je hieronder. 

Wat is hooi?

Hooi wordt gemaakt van gras en kruiden. Dit wordt gemaaid en vervolgens gedroogd. Hooi is een van de belangrijkste voedingsbronnen van een konijn of knaagdier, want het is voedzaam en bevat veel ruwe voedingsvezels. Deze zijn van belang om de darmen van je konijn of knaagdier in beweging te houden. Bovendien zorgt hooi ook voor een goede darmflora en bevordert het de natuurlijke slijtage van het gebit. Hierdoor worden gezondheidsproblemen voorkomen.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Altijd beschikking over hooi!

Wist je dat stilliggende darmen bij konijnen of knaagdieren slecht is voor de gezondheid? Het kan namelijk diarree veroorzaken met alle gevolgen van dien. Zorg er daarom voor dat je konijn of knager altijd beschikking heeft over hooi of ander ruwvoer!

Soorten hooi

Naast het normale hooi, wat gedroogd gras is, bestaat er ook kruidenhooi. Dit is hooi wat verrijkt is met gezonde kruiden. Deze kruiden zorgen ervoor dat konijnen het nóg lekkerder vinden en er dus sneller van gaan eten. Daarnaast heeft elk kruid ook een eigen werking op de gezondheid van je konijn:

  • Paardenbloem: heeft een stimulerende werking op de nieren van je konijn of knager.
  • Munt: is bevorderlijk voor een goede spijsvertering van je konijn of knaagdier.  
  • Brandnetel: is bevorderlijk voor een goede spijsvertering van je konijn of knaagdier.
  • Kamille: heeft een rustgevende werking op de maag en darmen.
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Goed hooi herkennen

Het is belangrijk dat hooi van goede kwaliteit is. Dit kun je herkennen doordat het er vers (lichtgroen) uitziet en fris ruikt. Geel of bruin hooi kun je beter laten staan, dit kan zelfs een teken zijn dat het hooi mijten of schimmel bevat.

Hooi aanbieden

Je kunt hooi natuurlijk aan je konijnen of knaagdier aanbieden door het op de grond te leggen. Wil je dat het langer goed en schoon blijft? Dan kan een hooiruif een uitkomst bieden! Deze hang je op in het verblijf waardoor het niet op de grond terecht komt. Bovendien doen de dieren er zo langer over, omdat ze het uit de ruif moeten plukken. Een voerbal geeft hetzelfde effect. Zo verminder je verveling en blijft het hooi schoner!

Wat is stro?

Een groot verschil tussen stro en hooi is dat stro een grovere structuur dan hooi heeft. Ook heeft stro vaak een gele kleur. Daarnaast is stro geen gras, maar gedroogde bloeistengels die van de graanoogst zijn overgebleven. Stro bevat, in tegenstelling tot hooi, nauwelijks voedingsstoffen. Wel is stro een goede bodembedekker, want het zorgt voor vochtopname (van bijvoorbeeld urine) en warmte. Door de holle structuur isoleert het goed en is het zeker geschikt om je konijn in de winter te beschermen tegen kou.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Mag een konijn of knaagdier stro eten?

Hoewel stro niet bedoeld is als voeding, kan het geen kwaad als het toch gegeten wordt. Let er wel op dat stro nooit het hooi mag vervangen. Zorg er dus voor dat je konijnen of knaagdieren onbeperkt hooi kunnen eten.

Soorten stro

Stro wordt gemaakt van graanstengels en er zijn verschillende soorten graan. Hierdoor bestaan er ook verschillende soorten stro. Het bekendste stro is tarwestro, maar haver-, gerst- en roggestro komt ook zeker voor. Daarnaast wordt er van de bloeistengels van koolzaad, erwten of bonen ook wel eens stro gemaakt. Toch is tarwestro voor konijnen of knaagdieren het populairst!

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Stro voor planten?

Wist je dat stro ook vaak gebruikt wordt om planten te beschermen tegen vorst? Dit komt doordat het zo’n goede isolatie biedt waardoor de planten minder snel bevriezen! Meer tips om je planten te beschermen tegen de vorst lees je in het adviesartikel!
LEES TIPS OM PLANTEN TE BESCHERMEN TEGEN VORST

Stro aanbieden

Stro is van belang in het verblijf om warmte te bieden en vocht op te nemen. Dit laatste kan stro echter minder goed, dan houtvezel of hennepvezel. Het is daarom aan te raden om eerst een laag houtvezel (of een andere absorberende bodembedekker) neer te leggen. Hierdoor wordt de urine van je konijnen of knaagdier goed opgenomen. Vervolgens leg je hierop een laag stro voor comfort en warmtebehoud!

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Soorten bodembedekking

Er zijn verschillende soorten bodembedekking, zoals stro, beukensnippers en houtvezel. Elke soort heeft verschillende voordelen. Welke het beste bij jouw dier past, lees je in ons adviesartikel over soorten bodembedekking!
LEES MEER OVER SOORTEN BODEMBEDEKKING BEKIJK MEER STRO IN DE WEBSHOP