Aquariums kunnen prachtig zijn en veel genot opleveren wanneer ze in goede staat verkeren. Echter komt het vaak voor dat verschillende algensoorten het aquarium treiteren. Vaak kun je door enkele algemene stappen te ondernemen wel van de meeste algensoorten afkomen, maar dit gaat niet op in alle gevallen. In dat geval kun je extremere maatregelen treffen! In dit artikel bespreken we hoe je van je algen af kunt komen door  gebruik te maken van waterstofperoxide!

 

Wat is waterstofperoxide?

Waterstofperoxide (H2O2) staat ook wel bekend als zuurstofwater en is een anorganische verbinding van 2 waterstof en 2 zuurstof moleculen. Waterstofperoxide wordt voor veel verschillende dingen gebruikt.

Een van de functies is dat je dit kunt gebruiken om algen in je aquarium te bestrijden. Het is wel belangrijk dat je hierbij niet een té krachtige concentratie gebruikt! Gebruik een oplossing van maximaal 3% waterstofperoxide! Je kunt dit het beste gebruiken door met een doseerspuit of een spuit met naald bepaalde plekken in je aquarium te behandelen.

Behandel nooit Riccia fluitans, Riccardia sp of Hottonia inflata met waterstofperoxide. Hier kunnen zij namelijk niet tegen!

De oorzaak van je algen achterhalen

Om te beginnen is het belangrijk om de algensoort te identificeren en te kijken wat de achterliggende oorzaak is van je algen. Verschillende soorten algen hebben namelijk verschillende oorzaken.

Het is belangrijk om eerst de oorzaak van je algen te achterhalen voordat je allemaal bestrijdingsmiddelen gaat toevoegen, anders zullen de algen na bestrijding binnen no-time weer terugkomen en je bak terroriseren. Zorg dus altijd dat je je eerst inleest in de soort alg die je wilt behandelen en zorg dat je de kern van het probleem oplost. Bekijk hier ons advies over hoe je van de meest voorkomende algensoorten af kunt komen! Ook is het handig om je goed in te lezen over hoe je algen in je aquarium zo veel mogelijk kunt voorkomen. Klik hier om onze 10 tips over het voorkomen van algen te lezen.

 

Wanneer kan je waterstofperoxide gebruiken?

Het is belangrijk om eerst de andere methoden uit te proberen om van algen af te komen. Dit komt omdat het behandelen van je aquarium met waterstofperoxide bepaalde risico’s met zich meebrengt. Waterstofperoxide is namelijk schadelijk voor de bacteriecultuur van je aquarium wanneer het in grote hoeveelheden in het water terecht komt. Ook is het gevaarlijk wanneer het in direct contact komt garnalen of slakken.

null

Overdosering....

Wanneer er te veel waterstofperoxide in het water terecht komt, kan dit de nuttige bacteriën in je filter doden. Dit kan leiden tot een ammoniumpiek. Dit heeft ernstige gevolgen voor je vissen en garnalen. Zorg daarom altijd dat je onder de maximale dosering blijft!

Gebruik waterstofperoxide daarom altijd als laatste redmiddel!

 

Algen bestrijden met de spot-on methode van waterstofperoxide

Wanneer je al verschillende stappen hebt ondernomen om die vervelende algen tegen te gaan maar niets werkt, kunnen de frustraties hoog oplopen. In dit geval kun je overgaan tot het bestrijden van de algen met de spot-on methode met waterstofperoxide.

Maar tegen welke soorten algen helpt deze methode?

Het gebruik van deze middelen werkt tegen de meeste soorten algen. Zo kan deze methode gebruikt worden voor enkele hardnekkige algensoorten zoals:

  • Baardalg / zwarte puntalg / zwarte penseelalg
  • Blauwalg (cyanobacteriën)
  • Draadalg

De dosering van waterstofperoxide

Het is dus erg belangrijk om nauwkeurig te doseren wanneer je van deze techniek gebruik maakt, anders kan dit schadelijke gevolgen hebben voor je aquarium. De precieze dosering van waterstofperoxide is afhankelijk van het soort alg dat je wilt gaan bestrijden en de hoeveelheid water die in je aquarium zit. In onderstaand doseringsadvies is rekening gehouden met een oplossing van 3% waterstofperoxide.

Onderstaande dosering is het maximale dat je in een aquarium per dag kunt gebruiken. Het is de bedoeling van de spot-on methode dat je bepaalde plekken in je aquarium behandeld. Dit betekent dus niet dat je perse de maximale hoeveelheid hoeft te gebruiken.

Blauwalgen = 10 ml waterstofperoxide per 50 liter water per dag
Andere algensoorten = 25 ml waterstofperoxide per 50 liter water per dag

Hoe behandel je je aquarium met waterstofperoxide?

Oke, je hebt besloten om je de algen in je aquarium toch te gaan bestrijden, maar hoe moet je dit precies doen? Dat vertellen we je hieronder!

null

Zo veel mogelijk buiten het aquarium

Als je de algen op hout of stenen wilt behandelen die gemakkelijk uit het aquarium verwijderd kunnen worden, doe dit dan buiten het aquarium. Deze kun je makkelijk behandelen met een plantenspuit. Heb je planten die je makkelijk uit je aquarium kunt halen? Geef deze dan een bad met waterstofperoxide.
  • null

    Stap 1: Zet je filter / pomp uit

    Het is belangrijk om alle apparatuur die voor watercirculatie zorgen, uit te schakelen. Dit helpt mee om nauwkeurig bepaalde plekken te kunnen behandelen met de spot-on methode.

  • null

    Stap 2: Zo veel mogelijk algen handmatig verwijderen

    Voordat je begint met de spot-on methode kun je het beste zo veel mogelijk algen handmatig uit je aquarium verwijderen.

  • null

    Stap 3: Het behandelen met waterstofperoxide

    Vul je doseerspuit met waterstofperoxide. Behandel de specifieke plekken die last hebben van algen. Op het moment dat het je bepaalde gebieden hebt behandeld zorgt dit voor een bruisend effect in het water. Dit kan geen kwaad. Let wel goed op dat je niet direct op slakken, garnalen of vissen spuit. Dit is namelijk erg schadelijk!

    Zorg ook dat je contact met je eigen ogen, mond of huid vermijd! Dit kan namelijk een branderig gevoel geven!

  • null

    Stap 4: Laten bezinken

    Nadat je de algen hebt behandeld moet je even geduld hebben. Wacht zo'n 20 minuten en sluit vervolgens je pomp / filter weer aan.

  • null

    Stap 5: Herhalen

    Herhaal dit proces zo'n 3 - 4 dagen. Als het goed is zijn alle algen na deze periode dood. Dit herken je aan de rode of witte kleur. De algen zullen na enkele dagen vanzelf verdwijnen of gemakkelijk te verwijderen zijn.

  • null

    Stap 6: Water verversen

    Ververs na de behandeling van 4 dagen zo'n 30 - 50 % van je water. Voeg daarnaast ook nuttige bacteriën toe. Vergeet niet je water vervolgens te behandelen met Aquasafe. Dit maakt je water visvriendelijk.