Het hebben van een aquarium is een fantastische hobby waar men veel plezier uit kan halen. Dit plezier kan echter snel omslaan in hoge porties frustraties die er vaak zelfs toe kunnen leiden dat iemand stopt met de hobby. De oorzaak van deze frustraties zijn algen. In dit artikel geven we je tips om preventief algen tegen te gaan in je aquarium!
Verschillende soorten algen
Er zijn veel verschillende soorten algen die zich in je aquarium kunnen nestelen. Algen zijn niet alleen lelijk voor het oog, maar kunnen ook schadelijk zijn voor je planten en zelfs je vissen! Als je last hebt van algen in je aquarium kan dit verschillende oorzaken hebben. Vaak krijgt je aquarium last van algen als er sprake is van een onbalans. Deze onbalans heeft vaak te maken met een verkeerde balans van licht, voedingsstoffen en CO2, maar ook andere factoren zoals te veel voeren of te veel vissen zijn vaak de boosdoener.
Algen zijn dus ongewild en kunnen het beste voorkomen worden. Vaak worden er pas maatregelen getroffen wanneer er al sprake is van een bepaalde soort algenuitbraak. Vaak ben je dan lang bezig om de algen uit je aquarium te krijgen en zijn bestrijdingsmiddelen nodig. Het beste kan er dus voor gezorgd worden dat de algen in eerste instantie niet opbloeien. Hoe je hiervoor kunt zorgen? Dat bespreken we hieronder!
Tips om algengroei te voorkomen
Tip 1: Beperken van je licht
Planten gebruiken verlichting in het aquarium voor de fotosynthese. Hierbij wordt het licht gebruikt om de plant te laten assimileren en zo te laten groeien. Dit gebeurt in combinatie met voedingsstoffen en CO2. Om dit proces optimaal te laten verlopen moeten deze 3 factoren echter wel in balans zijn.
Hoe langer je de verlichting in je aquarium aan hebt staan, hoe harder de plant wil groeien. Om te kunnen groeien heeft de plant wel CO2 en voedingsstoffen nodig. Mits dit niet in voldoende mate aanwezig is, zal het licht dus overtollig zijn. Dit zal door laagdrempelige algensoorten worden gebruikt. Hierdoor zal je aquarium binnen de kortste keren vol met algen zitten.
Hoe lang de verlichting van je aquarium precies aan moet staan valt niet te zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van jouw aquarium. Een goed startpunt is om je aquarium 10 uur licht te geven per dag. Groeien de planten nauwelijks? Dan kun je de verlichting verlengen. Word je aquarium vervolgens groen van de algen? Dan moet je hem verkorten. Wil je meer lezen over verlichting? Klik dan hier!
Tip 2: Gebruik CO2
Koolstofdioxide is erg belangrijk voor gezonde aquariumplanten. Het is aan te raden om dit aan je aquarium toe te voegen. Dit kan je via verschillende methoden aan je aquarium toevoegen. De beste manier van CO2 toevoegen is door een gasfles met CO2 onder druk te installeren.
Door CO2 toe te voegen aan je aquarium zullen je planten in veel betere conditie verkeren dan een CO2-loos aquarium. Door het toevoegen van CO2 zullen je planten in rap tempo groeien. Onthoud; snel groeiende planten minimaliseren de kans op algen significant. Hoe harder je planten dus groeien, hoe minder kans de algen hebben om uit te breken! Wil je meer lezen over het toevoegen en het nut van CO2 in je aquarium? Klik dan hier!
Het is daarentegen wel erg belangrijk dat de CO2 goed door het aquarium wordt verspreid. Je kunt de diffusor onder je pomp zetten zodat het met de stroming door je aquarium wordt geblazen. Je kunt daarnaast de surface skimmer van Eheim gebruiken voor extra watercirculatie.
Tip 3: Voorkom overbezetting
Veel mensen vinden het leuk om veel visjes in hun aquarium te houden zodat het een lekker levendig uiterlijk heeft. Dit mag dan wel het geval zijn, maar er zit ook een groot nadeel aan het hebben van veel vissen in je aquarium. Zij zorgen namelijk voor behoorlijk wat vervuiling. Dit zorgt weer voor slechte waterwaardes, met algengroei tot gevolg. Het beste kan je daarom overbezetting voorkomen.
Tip 4: Voer de juiste hoeveelheid
Het voeren van je vissen blijkt voor veel aquariumeigenaren nog een lastig klusje. Vaak denkt men een goede hoeveelheid visvoer aan hun vissen te geven, maar blijkt dit in de praktijk te veel te zijn. Visvoer dat wordt opgegeten komt uiteindelijk ook weer in het water terecht door afscheiding van de vissen. Daarnaast lost het voer dat niet wordt opgegeten op in het water. In beide gevallen verslechteren de waterwaardes. Dit leidt bijna altijd tot algengroei, maar kan in extreme gevallen zelfs dodelijk zijn voor je vissen! Klik hier om ons advies te lezen over het voeren van je vissen!
Tip 5: Plantselectie
De planten die je kiest voor je aquarium moeten niet alleen mooi zijn, maar moeten ook aansluiten op het aquarium. Hiermee wordt niet alleen bedoeld dat er rekening gehouden moet worden met de maximale grootte van de plant, de lichtbehoefte, de CO2-behoefte en de waterwaardes die een plant prefereert, maar ook met de kenmerken van de plant zelf.
Zo hebben planten bijvoorbeeld verschillende groeisnelheden. Sommige planten groeien extreem snel, sommige planten zie je nauwelijks groeien. Dit verschil is belangrijk om rekening mee te houden.
Planten zorgen namelijk voor een betere waterkwaliteit. Ze filteren namelijk gevaarlijke stoffen uit je water en helpen mee voor een betere waterkwaliteit. Zorg daarom dat je voldoende snelgroeiende planten in je aquarium hebt staan. De meeste stengelplanten zijn hier een goed voorbeeld van. Je moet je planten uiteraard wel voorzien van voldoende voedingsstoffen.
Een bekend voorbeeld van dit probleem is het plantje Anubias. Dit is een moerasplant die zeer sloom groeit. Vaak zie je dat er algengroei ontstaat op dit plantje. Dit kun je voorkomen door het plantje laag in het aquarium te planten of in een schaduwrijke zone.
Tip 6: Zorg voor algeneters en schoonmakende vissen
Er bestaan veel verschillende soorten vissen die je meehelpen je aquarium schoon te houden. Zo heb je algeneters die algen en biomassa helpen verwijderen van oppervlaktes zoals het glas van je aquarium, bladeren, ornamenten, hout en steen. Daarnaast heb je vissen die de bodem van je aquarium doorspitten naar voedselresten. Een combinatie van deze twee typen schoonmaakvisjes is dan ook zeker aan te raden om algen te voorkomen. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn:
- Japonica garnalen (Caridina japonica)
- Dwergmeervallen (Otocinclus affinis / vittatus)
- Vuurgarnalen (Neocaridina davidi)
- Siamese algeneter (Gyrinocheilus aymonieri)
(Let op, worden max 25 cm groot!) - Zebra renslak (Neritina natalensis)
- Helmslak Thailand (Neripteron sp)
- Corydoras soorten
- Doktersvis (Garra rufa)
- Crossocheilus Latius Latius
Let wel op dat er voldoende plantaardig materiaal beschikbaar is voor deze vissen, garnalen of slakken. Indien er niet genoeg aanwezig is, dienen ze bijgevoerd te worden met bodemtabletten of groenvoer.
Tip 7: Regelmatig de bodem stofzuigen
Voedselresten en resten van plantaardig materiaal kunnen zich gemakkelijk ophopen op de bodem van je aquarium. Ook gaat er veel afval in je grind zitten. Het is daarom belangrijk om regelmatig de bodem van je aquarium te stofzuigen met een aquariumstofzuiger. Neem hierbij ook hoekjes van je aquarium, plekken die lastig te bereiken zijn en tot slot je planten mee.
Tip 8: Onderhoud plegen in je aquarium
Het is enorm belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen in je aquarium. Dit houdt niet alleen in het stofzuigen van je aquarium, maar ook wekelijks zo'n 25% van je water verversen, je planten onderhouden en trimmen, je filter regelmatig schoonmaken en de algemene vitaliteit van je aquarium controleren!
Tip 9: Gebruik een krachtig filter
Een krachtige filter helpt aanzienlijk mee om algengroei tegen te gaan. Een filter haalt niet alleen het zweefvuil uit je aquarium, maar zorgt ook voor een goede watercirculatie. Daarnaast hebben externe/buitenfilters vaak een filtermedium waar gunstige bacteriën zich kunnen nestelen. Hier helpen ze mee bij de afbraak van schadelijke stoffen in je aquarium. Het is niet alleen belangrijk om een sterk filter aan te schaffen, maar deze ook te onderhouden. Hoe je dit het beste kunt doen kun je hier lezen!
Tip 10: De juiste plek van je aquarium
Het is ook belangrijk dat je aquarium op de juiste plek staat in je huis. Een verkeerde locatie kan namelijk gemakkelijk voor algen zorgen. De oorzaak hiervan is zonlicht en temperatuurschommelingen. Benieuwd waar je allemaal op moet letten als je een plek kiest voor je aquarium? Klik dan hier!