Een lekkere, zachte en dikke vacht bij je paard: de wintervacht! Deze begint vaak al te groeien als de langste dag is geweest. Hoe en waarom krijgt een paard wintervacht? En welke factoren hebben hier invloed op? De antwoorden op deze vragen lees je in dit adviesartikel! Daarnaast vind je ook informatie over hoe je de aanmaak van de wintervacht van een paard kunt ondersteunen met voeding. Zo komt jouw paard de winter door!

Ontstaan wintervacht paard

Wanneer de dagen korter worden is dit hét signaal voor paarden om hun vacht aan te passen aan de weersomstandigheden. In de zomer is het voor paarden belangrijk om genoeg warmte kwijt te kunnen, deze vacht is dan ook dun en glad. In de winter is het juist belangrijk dat de vacht een goede isolerende werking heeft, deze wintervacht is dan ook dikker met langere haren. Het tijdstip van verharen en de hoeveelheid vacht die het paard aanmaakt, wordt beïnvloed door verschillende factoren. Deze factoren zijn het ras, de daglengte, de omgeving en zijn/haar conditie. Bekijk hieronder per factor uit hoe dit het proces beïnvloedt.

  • null

    Ras

    Rassen die van oorsprong koude winters moeten doorstaan, zoals Shetlanders en IJslanders, ontwikkelen een veel dichtere en langere wintervacht dan rassen die hun oorsprong hebben in warmere gebieden, zoals Arabieren. Ook begint de groei van een wintervacht bij bijvoorbeeld Shetlanders vaak eerder en duurt het langer voordat ze deze weer kwijt zijn.

  • null

    Daglengte

    Wanneer een paard begint met verharen hangt ook af van de daglengte. Als de dagen weer korter worden, wordt de hypofyse geprikkeld en begint de aanmaak van de wintervacht. De hypofyse bevindt zich in de hersenen onder de hypothalamus. Als de dagen weer langer worden, wordt de zomervacht aangemaakt.

  • null

    Omgeving

    Paarden die veel buiten staan en blootgesteld worden aan regen, wind en kou zullen een dikkere vacht aanmaken dan paarden die binnen gehouden worden en/of een deken dragen. Ieder paard krijgt echter een wintervacht, alleen zal de dikte van de vacht per paard verschillen.

  • null

    Conditie

    Paarden komen oorspronkelijk uit een kouder klimaat dan de mens. Hierdoor is het paardenlichaam erop ingesteld om lichaamswarmte, geproduceerd door de spijsvertering, vast te houden. Paarden die minder vetreserves hebben, zullen eerder een wintervacht aanmaken.

null

Wintervacht paard voorkomen?

Voor paarden die vaak bereden worden, is een wintervacht niet altijd praktisch. Ze gaan hierdoor meer zweten en drogen maar langzaam op. Je kunt de aanmaak van een wintervacht beperken door de natuur voor de gek te houden. Doe een deken op jouw paard en laat de lampen in de stal langer aan. Let er wel op dat je dit alleen doet als dit bevorderlijk is voor je paard.

Wintervacht paard voeding

Het aanmaken van een goede wintervacht is topsport voor een paardenlichaam. Zorg er dus voor dat jouw paard richting de herfst de juiste bouwstoffen krijgt om een goede vacht aan te maken. Wanneer de R in maand is (kortere en koudere dagen), kun je er niet meer zeker van zijn dat het gras jouw paard voorziet van voldoende vitaminen en mineralen. Het is dus goed om de weerstand van jouw paard een boost te geven. 

Ruwvoer

Het is van belang dat een paard altijd beschikking heeft over ruwvoer, zoals hooi. Dit levert namelijk niet alleen vezels die belangrijk zijn voor een goede darmflora, maar ook energie! Deze energie kan je paard goed gebruiken bij het aanmaken van de wintervacht. Naast het standaard ruwvoer, zoals hooi of kuilgras, kun je je paard ook extra ruwvoer geven in de vorm van Pavo Hay Chunks of de Cavalor Fiber Beet Mash.

BEKIJK MEER RUWVOER IN DE WEBSHOP

Krachtvoer

Naast ruwvoer, kun je het dieet van je paard ook aanvullen met krachtvoer. Dit is vooral voor oude of te dunne paarden. Zij kunnen wel wat extra energie gebruiken bij het aanmaken van de wintervacht. Bovendien is het van belang dat dit soort paarden niet afvallen in de winter, want ze hebben de energie nodig voor het groeien van hun wintervacht. Daarnaast zijn aan krachtvoer vaak al de nodige vitaminen en mineralen voor je paard toegevoegd, waardoor de wintervacht nog beter door zal komen.

BEKIJK MEER PAARDENVOER IN DE WEBSHOP

Supplementen

Komt de wintervacht bij je paard niet helemaal goed door? Dit kan komen door verschillende omstandigheden, zoals een verhuizing van een stal naar de wei of door ouderdom. Je kunt de wintervacht van je paard ondersteunen met supplementen. Bepaalde oliën, zoals de Excellent Lijnzaadolie, kunnen de vacht van je paard een boost geven. Krijg je paard geen of weinig krachtvoer? Dan kan Pavo Vital de nodige vitaminen en mineralen aanvullen die je paard nodig heeft.

BEKIJK MEER SUPPLEMENTEN IN DE WEBSHOP
null

Kan een paard het koud hebben?

Veel paarden hebben aan hun wintervacht voldoende om de kou te doorstaan, maar soms kunnen paarden in de winter het toch koud krijgen. Als een paard het koud heeft, zal hij of zij gaan rillen. Dit kun je voorkomen door een winterdeken op te doen bij je paard.
LEES MEER OVER PAARDEN IN DE WINTER