Een stralend gebit: niet alleen wij baasjes vinden het fijn, onze huisdieren hebben er ook baat bij! Wanneer het gebit in niet goede staat verkeerd, liggen gezondheidsproblemen op de loer. Denk hierbij aan ontstekingen over het hele lichaam. Om de gezondheid van het gebit weer op peil te krijgen, biedt een gebitsreiniging voor honden en katten een oplossing! Maar wanneer is een gebitsreiniging nodig? En wat kost een gebitsreiniging voor honden en katten? Dit én meer wordt haarfijn uitgelegd in dit artikel.

null

Wat kost een gebitsreiniging bij honden en katten?

De kosten van een gebitsreiniging variëren per dier en grootte van het dier, bijvoorbeeld hoe groter de hond, hoe hoger de kosten zijn. Bij onze eigen Vets Place dierenklinieken worden de volgende prijzen gehanteerd:  🐶 Gebitsreiniging hond kosten: vanaf €175,- 🐱 Gebitsreiniging kat kosten: vanaf €155,-
BEKIJK TARIEVEN VOOR EEN GEBITSBEHANDELING

Gebitsreiniging hond

Een gezond gebit van een volwassen hond bestaat uit 32 elementen: 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 voorkiezen en 10 grote kiezen. De hond heeft een carnivorengebit, het gebit is gemaakt om de prooi te doden en om het vlees te scheuren en te vermalen. Om het gebit gezond te houden kan je tandplak wegschuren met behulp van harde hondenbrokken, kauwspeelgoed, kauwsnacks en tandenpoetsen. Gebitsverzorging thuis kan problemen voorkomen. Wanneer tandplak tandsteen wordt, is het tijd voor een gebitsbehandeling bij de dierenarts. Andere veel voorkomende gebitsproblemen bij honden zijn:

  • (Zeer ernstige) tandvleesontsteking (Gingivitis en Parodontitis).
  • Afwijkende stand van het gebit.
  • Melktanden die blijven zitten.
  • Afgebroken (melk)tanden.
LEES MEER OVER HET HONDENGEBIT EN GEBITSPROBLEMEN

Gebitsreiniging kat

85% tot 95% van alle katten ouder dan twee jaar heeft last van gebitsproblemen. Het gebit van je kat wordt gebruikt om de prooi te vangen, doden, verscheuren en vermalen. Goede gebitsverzorging bestaat uit kattenbrokken, gebitsverzorgende snacks en tandenpoetsen. Deze producten zorgen dat tandplak weg wordt geschuurd. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, zo ook wanneer tandsteen en ontstekingen zorgen voor een pijnlijk gebit. Wanneer je gebitsproblemen negeert, worden de problemen steeds erger. Veel voorkomende gebitsproblemen bij katten waar je de dierenarts voor opzoekt, zijn:

  • Tandsteen.
  • (Zeer ernstige) tandvleesontsteking (Gingivitis en Parodontitis).
  • Afwijkende stand van het gebit.
  • Melktanden die blijven zitten.
  • FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions), een aandoening waarbij er gaten in het gebit van je kat ontstaat.
LEES MEER OVER HET KATTENGEBIT EN GEBITSPROBLEMEN
null

Hoe lang duurt een gebitsreiniging bij honden en katten?

De lengte van een gebitsreiniging varieert per dier. Heeft je hond veel last van gebitsproblemen zoals tandsteen, loszittende tanden en meer? Dan kan deze procedure langer duren dan bij een hond met een beetje tandsteen. Meestal blijft je hond of kat een halve tot hele dag bij de dierenarts.
LEES MEER OVER VETS PLACE DIERENARTSEN

Gebitsreiniging hond en kat: de procedure bij de dierenarts

Bruine tanden en een stinkend gebit wat niet beter wordt, zelfs niet na spelen met kauwspeelgoed of het tandenpoetsen… Het is hoog tijd voor een gebitsreiniging bij de dierenarts! Tijdens deze ingreep gaat een huisdier onder narcose, dus het is belangrijk dat je dier nuchter is. Benieuwd wanneer een gebitsreiniging nodig is en wat de risico’s van deze behandeling zijn? Lees verder. 

Wanneer is een gebitsreiniging bij honden en katten nodig?

Wanneer je kat of hond tandsteen heeft, is een gebitsbehandeling al aan te raden. Thuis kan tandsteen niet verwijderd worden en blijvende tandsteen kan escaleren in ergere ontstekingen. Naast dat de impact van een eventuele operatieve ingreep meer wordt, zullen de kosten van de gebitsreiniging ook oplopen des te meer gebitsproblemen zich voordoen in het bekkie van het beestje. 

null

Hoe vaak moet een gebitsreiniging bij de dierenarts?

Dit is afhankelijk van de gevoeligheid voor gebitsproblemen bij je huisdier en hoe goed de gebitsverzorging is. Meestal zijn dieren met een platte snuit gevoeliger voor gebitsproblemen dan dieren met een lange snuit en hebben deze dieren sneller een gebitsreiniging nodig, zeker wanneer er weinig tot niets aan gebitsverzorging wordt gedaan!

Risico van gebitsreiniging bij honden en katten

De gebitsreiniging bij de dierenarts wordt altijd gezien als een operatieve ingreep en huisdieren zijn altijd onder narcose tijdens deze behandeling. Omdat gebitsreinigingen bij honden en katten als operatie worden gezien, zullen er minimale risico’s aan kleven. Ondanks dat oude dieren gevoeliger zijn voor narcose, zijn de risico’s van het niet uitvoeren van een gebitsreiniging groter. Vóór de gebitsreiniging bij oude honden of katten wordt altijd een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de gezondheid van het dier om risico op problemen tijdens de narcose te verkleinen. Tijdens de nazorg van een narcose dien je jouw dier, zowel oud als jong, lekker te verwennen. Lees hier meer over de nazorg van een operatie bij je huisdier.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Het gevaar van een slecht gebit

Naast dat een slecht gebit gevoelig en pijnlijk is, breng je de gezondheid van je dier in gevaar. Bepaalde bacteriën zullen via de mondholte de bloedbaan bereiken, wat zorgt voor een verhoogd risico van hartproblemen, gewrichtsontstekingen en ontstekingen op andere plekken in het lichaam. 
BEKIJK TARIEVEN VOOR EEN GEBITSBEHANDELING