Wanneer de dagen korter worden is dit hét signaal voor paarden om hun vacht aan te passen aan de weersomstandigheden. In de zomer is het voor paarden belangrijk om genoeg warmte kwijt te kunnen, deze vacht is dan ook dun en glad.

In de winter is het juist belangrijk dat de vacht een goede isolerende werking heeft, deze vacht is dan ook dikker met langere haren.

Het tijdstip van verharen en de hoeveelheid vacht die het paard aanmaakt, wordt beïnvloed door verschillende factoren. Deze factoren zijn het ras, de daglengte, de omgeving en zijn/haar conditie. Hieronder lichten wij per factor uit hoe dit het proces beïnvloed.

 • Nummer 1

  Ras

  Rassen die van oorsprong koude winters moeten doorstaan, zoals Shetlanders en IJslanders, ontwikkelen een veel dichtere en langere vacht dan rassen die hun oorsprong hebben in warmere gebieden, zoals Arabieren. Ook begint de groei van een wintervacht bij bijvoorbeeld Shetlanders vaak eerder en duurt het langer voordat ze deze weer kwijt zijn.

 • Nummer 2

  Daglengte

  Wanneer een paard begint met verharen hangt ook af van de daglengte. Als de dagen weer korter worden, wordt de hypofyse geprikkeld en begint de aanmaak van de wintervacht. De hypofyse bevindt zich in de hersenen onder de hypothalamus. Als de dagen weer langer worden, wordt de zomervacht aangemaakt.

 • Nummer 3

  Omgeving

  Paarden die veel buiten staan en blootgesteld worden aan regen, wind en kou zullen een dikkere vacht aanmaken dan paarden die binnen gehouden worden en/of een deken dragen. Ieder paard krijgt een wintervacht, dit is niet te voorkomen. Je kunt de aanmaak van een wintervacht echter wel beperken door de natuur voor de gek te houden. Doe een deken op jouw paard en laat de lampen in de stal langer aan.

 • null

  Conditie

  Paarden komen oorspronkelijk uit een kouder klimaat dan de mens. Hierdoor is het paardenlichaam erop ingesteld om lichaamswarmte, geproduceerd door de spijsvertering, vast te houden. Paarden die minder vetreserves hebben, zullen eerder een wintervacht aanmaken.

  Het aanmaken van een goede wintervacht is topsport voor een paardenlichaam. Zorg er dus voor dat jouw paard richting de herfst de juiste bouwstoffen krijgt om een goede vacht aan te maken. Wanneer de R in maand is (kortere en koudere dagen), kun je er niet meer zeker van zijn dat het gras jouw paard voorziet van voldoende vitaminen en mineralen. Het is dus goed om de weerstand van jouw paard een boost te geven. Lees in artikel "Weerstand van jouw paard tijdens koudere dagen" onze tips voor een goede weerstand van jouw paard in herfst en winter.

BEKIJK ONS ASSORTIMENT VOOR PAARDEN

Benieuwd naar ons assortiment voor paarden en pony’s? Bekijk onze webshop!

BEKIJK ONS ASSORTIMENT VOOR PAARDEN