Er zijn heel veel verschillende soorten groenten en fruit. Deze kun je niet allemaal op hetzelfde moment inzaaien in je moestuin. Sommige zaden zullen namelijk niet ontkiemen in een bepaalde periode. Wanneer kun je welke groente zaaien? In dit artikel vind je een handige zaaikalender. Hierin staat wanneer je bepaalde soorten groenten het beste kunt zaaien en met welke zaaimethode ze het beste zullen groeien!

Zaaien onder glas of in de volle grond

Als je eigen groenten of fruit wilt kweken, kun je gebruik maken van verschillende zaaimethodes. Sommige zaden van groenten moet je eerst zaaien onder glas. Anderen kun je beter meteen in de volle grond zaaien. Bekijk in de zaaikalender wanneer je welke methode gebruikt. 

Zaaien onder glas

Met zaaien onder glas wordt het zaaien in een kweekkas, kweekbak of binnenshuis op de vensterbank bedoeld. Door deze methode kun je al in de winter groenten kweken, omdat de temperatuur in een kweekkas, -bak of binnen redelijk constant is. In de zaaikalender vind je wanneer je met welke groente kunt beginnen te zaaien. Bij het zaaien onder glas is het belangrijk om geen gewone potgrond te gebruiken. Hier zit namelijk te veel mest in wat niet bevorderlijk is voor het ontkiemen van de zaadjes. Het is beter om speciale zaai- en stekgrond te gebruiken. Dit soort grond is luchtig en specifiek voor planten die nog geen wortels hebben.

null

Handige turfpotjes

Wist je dat stek- en turfpotjes heel handig zijn om je kwetsbare plantjes in te zaaien. Als je de potjes hebt ingezaaid, kun je ze binnen laten ontkiemen. Wanneer het tijd is om de plantjes in de moestuin buiten te zetten, kan dit met turfpot en al. Zo beschadig je de wortels van het plantje niet!
BEKIJK KWEEKBENODIGDHEDEN IN DE WEBSHOP

Zaaien in de volle grond

Zaaien in de volle grond doe je later in het jaar, omdat het anders buiten nog te koud is. Begin je na de winter met buiten zaaien? Dan kun je over het algemeen pas later oogsten dan wanneer je eerder al begint met binnenshuis zaaien. Bekijk de zaaikalender om te weten wanneer hiervoor de juiste tijd is. Zaai de zaden in een zaaibed of direct in de moestuin. Een zaaibed is een klein stukje grond waarin je de zaden dicht op elkaar zaait. Wanneer de plantjes groot genoeg zijn, plaats je ze in je moestuin. Hierdoor heb je in het begin minder ruimte nodig. Als je de zaadjes direct in je moestuin zaait, kunnen ze op hun plek blijven. Let bij het zaaien op dat de zaadjes niet te diep gezaaid worden. Heel fijn zaad kan zelfs boven op de aarde gestrooid worden. Zaai een zaadje niet dieper dan 1,5 tot 2 keer de eigen dikte.

null

Gebruik moestuin etiketten!

Om te voorkomen dat je straks niet meer weet welk zaadje welke plant wordt, kun je tijdens het zaaien handige moestuin etiketten of plantenlabels gebruiken. Schrijf hier de naam van het plantje op. Zo vergeet je nooit meer welk plantje je waar gezaaid hebt!
BEKIJK PLANTENLABELS IN DE WEBSHOP

Zaaikalender

Gebruik deze handige zaaikalender om te kijken welke groente je wanneer kunt zaaien. In de zaaikalender vind je ook terug of je de zaden onder glas of direct in de volle grond van je moestuin kan zaaien. Bekijk hieronder dus eenvoudig wanneer je courgettes, pompoenen en meer kunt zaaien!

Groente Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Andijvie g g v v v
Artisjokken g g v v v
Aubergine g g v
Augurken g v v
Bindsla g g g v v v v
Bleekselderij g g v v
Bloemkool g v
Boerenkool g g v
Broccoli g g g v
Chinese kool g g v v v v
Courgette g g v v
Knolselderij g g v v
Knoflook v v v v v v v
Komkommers g v v
Kropsla g g v v v v
Maïs g g v
Meloenen g g v
Paksoi g g g v v v
Paprika g g v
Pastinaak g v
Peterselie v
Peulen g v
Pluksla g v v
Pompoenen g v
Prei g v
Radijs g v v v v v v
Rode kool g v
Schorseneren v v
Snijbiet v v v v v v
Spinazie g g v v v v v v
Stambonen v v
Struikbonen v v
Tomaten g g g
Tuinbonen g g v v
Uien v v
Veldsla v v v v v v v
Wortelen v v v

 

Onder glas zaaien g
In de volle grond v

Groente zaaien: waar let je op?

Je eigen groenten kweken is hartstikke leuk, maar naast de zaaikalender met zaaiperiodes zijn er nog een aantal aandachtspunten om op te letten.

  • Nummer 1

    Wisselteelt

    Wanneer je elk jaar dezelfde groenten op hetzelfde stuk zaait, kan dit de planten ziek maken. Vooral bij aardappels is dit het geval. Wissel de plek van groentes daarom elk jaar af om de voedingsstoffen in de bodem te herstellen.

  • Nummer 2

    Zaai niet te dicht

    Zorg ervoor dat je de zaden niet te dicht op elkaar zaait. Als je dit wel doet, hebben de planten alleen in de lengte ruimte om te groeien. Hierdoor worden ze slap en zijn de planten vatbaarder voor ziektes. Ongeveer 15 tot 25 cm tussen de zaden is voldoende, maar hou rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

  • Nummer 3

    Geen harde waterstraal

    Als de zaden in de grond zitten, druk je de grond voorzichtig aan. Hierna is het tijd om water te geven. Doe dit met een een plantenspuit of de zachte stand van de sproeier. Bij een te harde waterstraal kunnen de zaden wegspoelen.

null

Meer tips voor je moestuin?

Kun je nog wel meer tips gebruiken om je eigen groenten te kweken? Lees dan tips voor je moestuin en kom erachter hoe je slakken en schimmels verweert, hoe je ervoor zorgt dat je planten genoeg voedingsstoffen krijgen en meer!
LEES TIPS VOOR JE MOESTUIN