De discussie over wel of geen huisdier in bed laten slapen kan hoog oplopen! Ongeveer de helft van de huisdieren mag ’s nachts bij de baas op bed slapen. Sommige mensen kunnen niet slapen zonder warme hond of kat in bed, terwijl anderen gruwelen bij de gedachte. In dit artikel nemen we de voor- en nadelen van het samen slapen met je huisdier door. Lees snel verder!

De meningen zijn sterk verdeeld

Het overgrote deel van de huisdiereigenaren beschouwt hun huisdier als volwaardig gezinslid. En toch zijn de meningen sterk verdeeld, over je huisdier wel of niet bij je in bed laten slapen. Er gaan veel feiten en fabels rond over de gevolgen van een huisdier in bed, maar de keuze lijkt vooral persoonlijk te zijn. Met onderstaande voordelen, nadelen en tips kun jij een weloverwogen keuze maken!

Voordelen van een huisdier in bed

Honden en katten slapen veel meer dan dat wij mensen doen. Gemiddeld slapen volwassen honden tot 14 uur per dag, volwassen katten 16 uur per dag en slapen puppy’s en kittens tot wel 20 uur per dag. Hoewel honden en katten op veel vlakken van elkaar verschillen, hebben ze gemeen dat ze het liefst knusse en warme plekjes zullen opzoeken om dutjes te doen. Geen wonder als je zoveel slaapt! Je kunt een lekker loungeplekje creëren voor je dier, maar niets is knusser en warmer dan jouw bed. Of je hond of kat nu aan het voeteneind slaapt, onder de dekens of bovenop je; samen slapen met je huisdier kan veel voordelen hebben. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen voor je uiteen.

Minder stress en een veilig gevoel

Door tegen je hond of kat aan te liggen maakt je lichaam Oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit knuffelhormoon vermindert stress bij zowel mens als dier, wat ervoor zorgt dat jullie lekkerder slapen. ‘s Nachts slapen met een hond in bed is voor je viervoeter ideaal. Honden slapen instinctief namelijk het liefst samen met andere dieren of mensen in de buurt, omdat dit stress vermindert. Honden zijn daarnaast over het algemeen een goed afschrikmiddel voor inbrekers, wat een veilig gevoel geeft. Hoewel een kat niet zo snel een indringer te lijf zal gaan, zijn het gevoelige dieren die door onrustig te worden kunnen waarschuwen als ze iets waarnemen, zoals onbekende geuren of geluiden.

Bonding time met je huisdier

Slapen met een huisdier in bed versterkt jullie onderlinge band, zelfs als je hond of kat aan je voeteneind slaapt! Je huisdier leert dat ze veilig zijn bij jou en met een gerust gevoel kunnen slapen. Zeker als je huisdier nog niet zo lang bij je woont, is samen slapen een goede manier om jullie band te versterken. Vooral voor katten, die doorgaans wat meer tijd nodig hebben om vertrouwen te krijgen dan honden, kan samen slapen net datgene zijn dat jullie vriendschap verzegelt. Bijvoorbeeld tijdens de eerste dagen dat je een kitten in huis hebt.

Warm en knus

Huisdieren houden van warme slaapplekjes! Je ontspannen ademhaling en het ritme van je hartslag zijn daarnaast rustgevende geluiden voor een huisdier met gevoelige oren. Huisdieren hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen, waardoor je de thermostaat ook weer een graadje lager kan zetten wanneer je dieren bij je in bed slapen!

Tips voor mensen die met huisdieren slapen

Ben je overtuigd van de voordelen, of was je al iemand die graag met hond of kat in bed slaapt? Met de volgende tips zorg je ervoor dat je huisdier in bed geen overlast geeft.

  • null

    Blijf de baas over je bed

    Laat je bed niet het eigendom van je hond of kat worden! Wanneer een hond in bed slaapt kunnen ze een overmatig beschermingsinstinct ontwikkelen. Dit kan ervoor zorgen dat je hond agressief op partner of een ander huisdier reageert. Laat je hond dus alleen op uitnodiging je bed in springen, op een vaste plek.

  • null

    Een nachtrust zonder onderbrekingen

    Ook een kat in bed kan zich koning(in) te rijk voelen. Katten zijn nachtdieren en zullen uit zichzelf niet de hele nacht rustig doorslapen. Om overlast zoals ‘s nachts miauwen te voorkomen is het verstandig om met je kat te spelen en te voeren net voordat je naar bed gaat. Hiermee vergroot je de kans op een nachtrust zonder onderbrekingen!

  • null

    Dierenharen en ongenode gasten

    Je zult als baasje vast wel gewend zijn aan dierenharen in je huis en op je kleren. Doordat je beddengoed minder vaak wisselt dan je kleren, zal je hier nog meer mee te maken krijgen wanneer je huisdier bij je in bed slaapt. Om overlast te voorkomen is het dus belangrijk dat je wekelijks je beddengoed verschoont en je slaapkamer regelmatig stofzuigt. Vergeet ook niet je huisdier regelmatig te ontvlooien en ontwormen! Vachtuitval kun je daarnaast verminderen door je huisdier regelmatig te borstelen of door naar de trimsalon te gaan.

  • null

    In de buurt maar niet in bed

    Wil je je huisdier wel bij je in de buurt hebben ‘s nachts, maar liever niet bij je in bed? Verplaatst dan het mandje of bed van je huisdier naar je slaapkamer! Creëer een lekker knus plekje voor ze waar ze heerlijk kunnen wegdommelen.

null

Hou je huisdier gezond!

Hou je huisdier gezond! Met een ziek huisdier in bed slapen kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Laat je huisdier jaarlijks inenten bij Vets Place.
ZOEK EEN VETS PLACE BIJ JOU IN DE BUURT

Nadelen van een huisdier in bed

Ja, het kan gezellig zijn om je huisdier in bed te laten slapen. Maar niet iedereen denkt daar hetzelfde over! Hoe gek je ook op je huisdier bent, er zitten nogal grote verschillen tussen de hygiëne van huisdieren en de hygiëne van mensen. Want afgezien van dierenharen in je bed, kunnen je huisdieren nog veel meer overlast met zich meebrengen. Veel van bovenstaande voordelen gaan voor sommige mensen dan niet op. Hieronder zetten we de belangrijkste nadelen van een huisdier in bed voor je uiteen.

Hygiëne

Katten wassen zichzelf de hele dag door. Blinkend schoon dus, zou je denken! Maar helaas is dit niet helemaal waar. Er bevinden zich namelijk genoeg bacteriën op de kattentong. Daarnaast weet je niet of je kat zich eerst gewassen heeft, voordat ze vanuit de kattenbak je bed in zijn gekropen… Honden doen hier nog een schepje bovenop, doordat ze een paar keer per dag buiten lopen op blote pootjes. Je moet een hond regelmatig wassen. Daarnaast steken honden tijdens het wandelen graag hun snuit in smerige plekken en voorwerpen. Geen prettige gedachte! Oudere mensen, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen de grootste gezondheidsrisico’s en kunnen daarom beter niet met een huisdier in bed slapen.

Ongenode gasten

Niemand zit te wachten op vlooien. Maar met een huisdier in bed, kan het zomaar raak zijn. Honden en katten kunnen nu eenmaal vlooien of teken hebben en mee jouw bed innemen. De kleine parasieten kunnen terwijl je slaapt zelfs overspringen in je haren, waardoor je last kan krijgen van jeukende bultjes. Het kan erg lang duren voordat je jezelf, je slaapkamer en je huisdier helemaal vlooienvrij hebt. En wist je dat vlooien dragers kunnen zijn van wormen? Als dieren last hebben van wormen, kunnen ze dit ook overdragen aan hun baasje.

Onrust

De kans is klein dat je met een huisdier in bed een ongestoorde nachtrust hebt. Vooral katten willen ‘s nachts aandacht, spelen of een midnight snack! Ook honden kunnen je ‘s nachts wakker houden. Honden kunnen behoorlijk luidruchtig snurken en vooral grotere honden nemen veel ruimte in beslag. Dit zorgt ervoor dat je soms in een minder fijne houding moet liggen om je huisdier niet te storen.

null

Wormen door vlooien

Je huisdier kan op verschillende manieren besmet worden met wormen. Via zand, aarde, rauw vlees, moedermelk en zelfs door vlooien! En wormen zijn niet alleen vervelend voor dieren, maar kunnen ook ons mensen besmetten! We kunnen er flink ziek van worden. Behandel je huisdieren dus regelmatig voor wormen.
BESTEL WORMENMIDDEL IN DE WEBSHOP

Tips om huisdieren buiten de deur te houden

Hebben bovenstaande nadelen je overtuigd om je huisdier toch echt uit de slaapkamer te weren? Je houd je huisdier buiten de slaapkamerdeur met de volgende tips.

  • null

    Wees consequent

    Slaapt je huisdier nu nog niet op je slaapkamer? Denk dan goed na of je wil dat je huisdier je slaapkamer betreedt. En kies je ervoor om je huisdieren niet in bed te laten slapen (of wel) wees dan consequent! Wanneer je huisdier eenmaal gewend is aan het delen van jouw warme bedje, zullen ze nog naar lastig weg te krijgen zijn.

  • null

    Kat afleren om in bed te slapen

    Slaapt je kat momenteel bij je in bed, maar wil je dit niet meer? Ongewenst gedrag afleren bij katten is lastig, maar niet onmogelijk. Ook hierbij is consequent zijn erg belangrijk. Zet je kat op de grond elke keer dat ze op je bed springen en zorg voor een alternatief. Zet een kattenmand neer in je slaapkamer en beloon je kat wanneer ze in de mand gaan liggen. Mogelijk sluipt je kat toch ‘s nachts je bed in of wil je je kat simpelweg ook niet op je slaapkamer hebben. Dan zul je de slaapkamerdeur dicht moeten houden. Je kat zal de eerste paar nachten flink protesteren, maar door consequent te blijven zal je kat hieraan wennen. 

  • null

    Hond afleren om in bed te slapen

    Als je niet meer wil dat je hond bij je in bed slaapt, zul je dit voorzichtig moeten aanpakken. Je kunt ongewenst gedrag bij honden het beste afleren door grenzen te stellen. Door je hond op de grond te zetten elke keer dat ze op je bed springt, de slaapkamerdeur dicht te houden of een vaste slaapplek voor je hond creëren. Beloon je hond wanneer ze in de mand gaan liggen. Je hond zal zich de eerste nachten afgewezen voelen en reageren met gehuil. Blijft je hond na een aantal weken protesteren? Dan kan een gehoorzaamheidstraining helpen, waarbij je commando’s kan leren om je hond op een vaste plek te laten slapen.

De keuze ligt bij jou

Uiteindelijk ligt het wel of niet slapen met je huisdier in bed aan wat wat jouw voorkeur heeft! En natuurlijk die van een eventuele partner. Vooral als er gezondheidsrisico’s zijn zoals ouderdom, zwangerschap of een verzwakt immuunsysteem is het beter om niet met je huisdier in bed te slapen. Ook hangt het af van het karakter van je dier. Voor sommige dieren, die een wat meer onzeker karakter hebben, kan het juist goed zijn om alleen te slapen of te slapen met andere dieren. Laat dus vooral je huisdier niet zomaar bij je in bed slapen, maar zorg ervoor dat het een weloverwogen keuze is!