Menu

Tijdens een vakantie, het weekend of een dagje vrij is een dagje uit erg gezellig. Het dagje uit kan je nog leuker maken wanneer je een uitje met hond geplanned hebt staan! Daarnaast kan het voor puppy’s een andere manier zijn om de socialisatie te oefenen. We hebben al een overzicht gemaakt van de leukste losloopgebieden in Nederland, maar in dit advies geven wij meer uitjes met je hond!

De belangrijkste producten voor de uitjes met je hond

Een goede voorbereiding is het halve werk, want verschillende locaties hebben specifieke eisen gesteld voor het bezoek van je viervoeter. Als je een dagje uit met je hond wilt maken, moet je eerst de juiste spullen meenemen. Denk je aan de volgende dingen?

Harnas of halsband met looplijn

Bij de meeste locaties is het verplicht dat je hond is aangelijnd. De soort looplijn varieert per locatie: de ene locatie, zoals bijvoorbeeld een museum, geeft de voorkeur aan een korte looplijn. Andere locaties, zoals bijvoorbeeld parken met losloopgebieden, vinden het geen probleem als jouw hond aan een uitrollijn loopt. Check dit voor je vertrek op de site bij de door jou gekozen locatie wat de wensen zijn. Speel op safe en neem altijd 2 soorten riemen mee. Twijfel je over een harnas of halsband? Check hier de verschillen tussen een harnas of halsband.

BESTEL HONDENRIEM & RIEM

Poepzakjes

Binnen de bebouwde kom is het al verplicht om de ontlasting van je hond op te ruimen, en deze regel geldt ook bij veel locaties. Alleen op plekken zoals losloopgebieden en natuurgebieden ben je meestal niet verplicht om de poep van je hond op te ruimen. Neem desalniettemin altijd een aantal poepzakjes mee, in het geval dat je hond op het pad poept.

BESTEL POEPZAKJES
null

Wist je dat?

Bah, je stapt met voet in een net gedraaide drol en je ergert je rot! Je bent niet de enige die zich eraan ergert, want hondenpoep staat in de top 3 grootste ergernissen van Nederlanders. Ruim daarom altijd de hondenpoep van jouw hond op.

Waterbak

Bij veel plekken staat water klaar voor je viervoeter, maar lang niet bij allemaal. Zorg dat je voorbereid bent en neem een opvouwbare waterbak of een waterdispenser voor je hond mee. Op een warme dag is het niet meer dan verkoelend voor je hond om af en toe een slokje water te drinken.

BESTEL DRINKFLES
Leukste dagjes uit met je hond

Tuinen en kasteeltuinen met hond

In de lente en zomer, maar ook bij sommige plekken in de herfst, is het heerlijk om tuinen te bezoeken. Veel botanische tuinen zijn helaas gesloten voor honden, maar sommige staan wel honden toe! Wil je de bloeiers in het echt bewonderen? Dan kan je jouw hond meenemen naar in ieder geval de volgende tuinen:

 • Keukenhof. Één persoon per hond is toegestaan bij de Keukenhof, mits je hond is aangelijnd. Poepzakjes worden aangeboden bij de toegang. Let op: de Keukenhof is beperkt in het voorjaar geopend. Bekijk de site voor meer informatie!
 • Tuinen van Appeltern. Honden zijn toegestaan bij de tuinen van Appeltern, mits je jouw hond aangelijnd hebt met een harnas of halsband met een looplijn. Daarnaast moet je wel zelf de ontlasting van je hond opruimen, dus neem poepzakjes van thuis mee.

Kasteeltuinen

Kasteeltuinen zijn het gehele jaar door te bezoeken door jou en je hond, en vaak is er een losloopgebied rond de kasteeltuin! Zo kan jouw hond de pootjes flink strekken door een lekker eindje los te rennen. De kasteeltuinen die jouw viervoeter ook kan bezoeken:

 • Kasteel Doornenburg. Je hond is welkom op de binnenplaats van het kasteel en in het natuurgebied rondom kasteel Doornenburg! Je kan er wel 5 kilometer gaan wandelen, wat je kunt uitbreiden met 1 tot 4 kilometer. Je hond moet aangelijnd zijn op de binnenplaats en in het natuurgebied om de middeleeuwse schoonheid te bewonderen.
 • Kasteeltuin Arcen. Je hond is welkom in de tuinen van het kasteel, maar in het kasteel zelf niet. Zorg ervoor dat je een korte lijn op zak hebt, want een rollijn is niet toegestaan. Verder kunnen jij en je hond snuffelen aan alle bloemen die in het park wat 32 hectare groot is! Daarnaast kan je een korte lijn lenen bij de Kasteeltuinen Arcen wanneer je jouw korte lijn vergeten bent.
 • Landgoed Twickel. Viervoeters en wij tweevoeters kunnen genieten van de wonderschone natuur bij landgoed Twickel. Je hond is helaas niet welkom in natuurterreinen en de kasteeltuinen, maar zijn verder op veel plekken welkom mits ze aangelijnd zijn. Wil je de pootjes van je viervoeter laten strekken? Bezoek het losloopgebied bij het landgoed!
 • Kasteel Drakensteyn. Kasteel Drakensteyn is het enige bewoonde kasteel van Nederland en wordt bewoond door prinses Beatrix. Een vorstelijke wandeling is mogelijk rond het huis en de tuinen van de prinses. Op sommige plekken kan je jouw hond los laten lopen, let daarom op de bordjes met de rode paaltjes. Zie je witte paaltjes? Dan moet je jouw hond weer aanlijnen.

 

Dierenparken met hond

Helaas zijn in de meeste dierenparken in Nederland honden niet welkom. Maar wees niet getreurd: een aantal dierenparken heten niet alleen jou, maar ook je viervoeter welkom! Plan een bezoekje bij één van de volgende dierenparken met jouw hond als gezelschap.

 • Ouwehands Dierenpark. Voor een kleine vergoeding van €5,00 is jouw hond bijna overal in Ouwehands Dierenpark welkom! Daarnaast krijg je een poepzakje en een hondenkoekje cadeau als je naar binnen gaat. Let er wel op dat je jouw hond tijdens jouw bezoek in het dierenpark aangelijnd houdt. Fun fact: Naast het dierenpark is een losloopgebied voor honden! Wanneer je doorrijdt naar de parkeerplaats van het Militair Ereveld Grebbeberg, kun je het bos binnenwandelen en een rondje lopen in het losloopgebied.
 • DierenPark Amersfoort. Jouw hond is sinds 1 september 2020 van harte welkom bij DierenPark Amersfoort en je hoeft geen apart kaartje voor je hond te reserveren. Zorg ervoor dat je viervoeter is aangelijnd in het park om overlast te voorkomen.
 • Kasteelpark Born. Kasteelpark Born is een dierenpark wat gelegen ligt in de voormalige tuinen van Kasteel Born. Je hond is welkom, mits je jouw hond kort is aangelijnd.

 

Museum met hond

Verwacht niet dat je met je hond het Rijksmuseum kunt bezoeken, maar een aantal musea die grotendeels buiten geopend zijn, verwelkomen jou en je hond van harte! De voorbeelden zijn:

 • Nederlands Openluchtmuseum. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zijn honden welkom, mits ze aangelijnd zijn. Ook mag je hond de horeca locaties bezoeken. Als je voor een warm kopje koffie of thee naar binnen wilt gaan, mag je hond dus gewoon mee! Vergeet de poepzakjes niet om uitwerpselen op te ruimen. Let op: sommige binnenruimtes, zoals huisjes en bepaalde restaurants, zijn honden niet welkom. Check het goed voor vertrek en vraag het na bij de medewerkers van het museum.
 • Archeon. Ook zijn er honden welkom bij het Archeon in Alphen aan de Rijn. Voor een vergoeding van €3,50 mag jouw hond binnenkomen. Zorg ervoor dat je hond is aangelijnd bij het bezoeken van het park.
 • Kamp Westerbork. Honden zijn aangelijnd van harte welkom op het terrein van Kamp Westerbork. Samen met je hond de geschiedenis van het kamp in de Tweede Wereldoorlog induiken. In het museum zijn honden niet toegestaan. In het bos rondom het museum en het kampterrein zijn losloopgebieden aangegeven die je met de hond kunt bezoeken.

 

Hondenzwembad en hondenstrand

Je kan samen met je hond een verfrissende duik nemen bij een hondenstrand! Daarnaast kan je ook een hondenvijver of hondenzwembad bezoeken, waar je hond lekker kan spetteren met andere honden. Bekijk hier een aantal leuke opties.

 • Zwemmen in buitenbaden. Sommige zwembaden openen het buitenbad voor onze viervoeters. Dit heet een hondenplons. Op de laatste dag van het buitenbadseizoen zijn honden welkom bij verschillende zwembaden in Nederland. Lijkt het je leuk? Vraag het na bij een zwembad bij jou in de buurt en wie weet plonzen jullie samen in het zwembad.
 • Hondenstrand van Noordwijk. Bij de populaire badplaats ben jij welkom! Let wel op, bepaalde gebieden en periodes van het jaar is het hondenstrand van Noordwijk geopend voor jouw hond. Sommige plekken moet je jouw hond aanlijnen en bij andere mag hij los. Check het voor je vertrek en vergeet de poepzakjes niet in verband met de opruimplicht!
 • Strand Hoogduin. Hier aan de kust, de Zeeuwse kust, is jouw hond welkom om los te zwemmen, spelen en ravotten! In de zomer mag je hond 4 maanden alleen tussen 19:00 en 10:00 vrij lopen, maar de overige 8 maanden zijn vrij voor jou en je hond om Strand Hoogduin te ontdekken!
 • Doggy Beach Area X. Dit is het hondenstrand van Limburg, waar je niet alleen met je hond kunt zwemmen, maar ook kunt suppen! De entree is €5,- en daarmee kan parkeren en zijn jij, een vriend en je hond welkom van 11 uur ’s ochtends tot 8 uur ‘s avonds om Doggy Beach Area X in Roermond te bezoeken!
 • Hondenvijver Ut Poeleke. Afgeschermd, veilig, maar ook spetterend leuk! Bij Hondenvijver Ut Poeleke in Oeffelt kan jouw hond heerlijk zwemmen en spelen met andere honden. Met een halsband en online reservering als verplichtingen, is jouw dagje hondenpret dichtbij!