Eten, spelen en verdedigen, het gebit van jouw hond wordt veel gebruikt. Het hebben van een gezond gebit is ook belangrijk voor de gezondheid van jouw viervoeter. Ruik je een stinkende adem, zie je een gele of bruine laag op de tanden en bloed het tandvlees snel? Dan kan er iets mis zijn met het gebit van jouw hond! In dit artikel lees je hoe een gezond gebit eruit ziet en hoe je het gebit van jouw hond gezond houdt door gebitsverzorgende producten zoals snacks, voeding, speeltjes en tanden poetsen.
Het gebit van een puppy
Pups worden, net zoals baby’s van mensen, zonder tanden en kiezen geboren. De melktanden komen door tussen drie en zes weken, wat betekent dat jouw puppy een bek vol met tanden heeft na ongeveer twee maanden! De eerste tanden die je ziet zijn de snijtanden, daarna zie je de hoektanden en als laatst de kiezen.
Tanden en kiezen wisselen
Vanaf drie maanden gaan de tanden en kiezen wisselen en komt het volwassen gebit naar voren. De wortels van de tanden en kiezen lossen op, wat ervoor zorgt dat het melkgebit uitvalt en plaats maakt voor het volwassen gebit. De volgorde van het wisselen is hetzelfde als bij het doorkomen van de melktanden: als eerst de snijtanden, dan de hoektanden en als laatst de kiezen. Daarnaast krijgt je pup extra kiezen bij het volwassen gebit. Bezoek rond 6 maanden de dierenarts om te controleren of het wisselen goed gaat.
Het gebit van een volwassen hond
De hond heeft een carnivorengebit (gebit voor vleeseters) en elke tand of kies heeft zijn eigen functie. De snijtanden worden gebruikt om het vlees van de botten te eten, hoektanden om de prooi te vangen en de kiezen om het vlees te vermalen. Het gebit bevat in totaal 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 voorkiezen en 10 grote kiezen.
Gebitsproblemen
Een gezond hondengebit bevat witte tanden en roze tandvlees. Helaas heeft 85% van alle honden gebitsproblemen, die variëren van tandplak tot ernstige ontstekingen. Oude honden, honden met een korte snuit (brachycephalen) en kleine honden hebben een hoger risico om gebitsproblemen te ontwikkelen. Bekijk hier de meest voorkomende gebitsproblemen bij pups en volwassen honden.
Tandplak
Tandplak is een plakkerig, kleurloos/lichtgeel laagje wat op de tanden van je hond zit en je kunt het meestal niet zien. Het wordt gemaakt door speeksel en voeding en het gaat zitten tussen de tanden en de tandvleesrand. Bacteriën vinden dit een heerlijk plekje om te zitten, die vervolgens zuren maken die het glazuur van de tand aantasten. Zonder goede, dagelijkse gebitsverzorging kan tandplak tandsteen worden en kan het zorgen voor gingivitis (tandvleesontsteking).
Tandsteen
Tandplak wat hard is geworden heet tandsteen. De bacteriën van het tandplak zitten gevangen in het tandsteen en kunnen ongestoord hun werk doen. Je ziet een geel-bruine aanslag op de tanden en je ruikt een slechte adem van je hond. Wanneer jouw hond eenmaal tandsteen heeft, kan je het niet oplossen met dagelijkse gebitsverzorging en moet je een gebitsreiniging laten doen door de dierenarts. Doe je niks? Dan kan de tandsteen zorgen gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (zeer ernstige tandvleesontsteking).
Gingivitis (tandvleesontsteking)
Gingivitis/tandvleesontsteking is een gevolg van tandplak of tandsteen. Het tandvlees is ontstoken door de bacteriën die in tandplak of tandsteen zitten. Je ziet, naast de geel-bruine aanslag op de tanden van het tandsteen, dat het tandvlees rood en opgezwollen wordt en kan gaan bloeden. Daarnaast ruikt de adem van de hond niet fris. Wanneer je het tandsteen laat verwijderen door middel van een gebitsreiniging door de dierenarts, zal de gingivitis ook weg gaan. Doe je niks? Dan kan je hond last krijgen van parodontitis (zeer ernstige tandvleesontsteking).
Parodontitis (zeer ernstige tandvleesontsteking)
Parodontitis is een ontsteking die meer aantast dan alleen de tand en het tandvlees. De niet behandelde gingivitis kan gaan uitbreiden naar andere delen van het gebit en de kaak. Het tandvlees gaat sneller bloeden, gaat zich terugtrekken en tanden en kiezen kunnen los gaan staan en uitvallen. Wanneer jouw hond dit heeft, kan het niet terugkeren naar het oude gebit. Je kunt de parodontitis tegenhouden door een gebitsbehandeling te laten doen door de dierenarts en om vervolgens een goede, dagelijkse gebitsverzorging te doen.
Afwijkende stand van het melkgebit (malocclusie)
Het gebit sluit niet goed op elkaar en dit komt door de afwijkende stand van het gebit. Honden met een korte snuit (brachycephalen) hebben sneller last van een onderbeet; de onderkaak is langer dan de bovenkaak. Honden met een hele lange snuit (dolichocephalen) hebben het tegenovergestelde en hebben sneller last van een overbeet; de bovenkaak is langer dan de onderkaak. Het gevolg is dat de (voornamelijk hoek)tanden in het gehemelte blijft prikken, wat kan zorgen voor pijn, irritatie en een groeivertraging van de kaak.
Persisterende melktanden
Bij dit gebitsprobleem blijft een melktand in het gebit zitten terwijl de volwassen tand doorkomt. Normaal lost de wortel van de melktand op, maar in dit geval gebeurt dat niet en blijft de melktand hangen. Het volwassen gebit zal scheef gaan groeien en kan in het gehemelte gaan prikken. Daarnaast kan de overgebleven wortel zorgen voor parodontitis (ernstige tandvleesontsteking).
Afgebroken (melk)tanden
Door een ongeluk, te enthousiast spelen of te kauwen op stenen kan een tand van jouw pup afbreken. Dit is erg pijnlijk en gevaarlijk want de zenuwen in het zenuwkanaal liggen open. Een infectie kan snel optreden en de volwassen tand die nog niet is doorgekomen kan beschadigd raken. Handel binnen 48 uur na het breken van de tand, bel de dierenarts en zorg ervoor dat de volwassen tand niet voor het doorkomen al een achterstand heeft!
Gebitsverzorging van je hond
Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt (kostbare) dierenartskosten makkelijk voorkomen door een goede, dagelijkse gebitsverzorging te doen van jouw hond. Er zijn verschillende manieren hoe jij jouw hond een blijvend, stralend gebit kan geven!
Tanden poetsen
Je kunt de tanden makkelijk poetsen met speciale tandenborstels, tandpasta’s en zelfs mondwater voor honden! Poets de tanden van je hond 2 tot 3 keer per week. Wen je hond van pup af aan om te poetsen, des te gemakkelijker het later gaat! Lees hier onze tandenpoetstips! Let op: geef nooit tandpasta of mondwater voor mensen aan honden! De fluoride in deze middelen is giftig. Klik hier over giftige stoffen voor honden.
Gebitsverzorgende voeding
Een goede voeding voor je hond helpt ook bij een goede gebitsverzorging. Speciale brokjes zijn groter en extra krokant, waardoor het brokje pas breekt wanneer de tand of kies pas diep in het brokje zit. De tanden worden extra schoon geschuurd bij het kauwen. Daarnaast bevatten deze voedingen extra zink en natriumpolyfosfaat, die ervoor zorgen dat tandplak minder snel tandsteen wordt. Als laatste is er eucalyptus toegevoegd aan deze voeding, wat zorgt voor minder bacteriën in de mondholte en een frisse adem. Voorbeelden van voedingen zijn Royal Canin Dental Care en Hill’s Canine Adult Oral Care.
Kauwsnacks
Als toevoeging van een goede gebitsverzorging kan je jouw hond ook een kauwsnack geven! Deze snacks zorgen ervoor dat je hond een langere tijd moet kauwen, wat ervoor zorgt dat de snacks het tandplak van de tanden af schuurt en extra aanmaak van speeksel. Het speeksel heeft een natuurlijke werking tegen tandplak en beschermt het tandglazuur.
Bijzonder geschikt voor honden zijn de Dental kauwsnacks van Whimzees. Deze 100% natuurlijke snacks hebben een speciale vorm en structuur om tandplak te verwijderen. Daarnaast zijn deze snacks licht verteerbaar, glutenvrij en vegetarisch. Whimzees heeft ook een speciale lijn voor puppy’s, zodat onze kleine viervoeters ook verantwoord kunnen snacken! Klik hier voor de puppylijn van Whimzees.
Edgard & Cooper heeft de Doggy Dental. Deze sticks zijn luchtgedroogd waardoor je hond er véél langer op kauwt voor meer effect en fun. De sticks zijn gemaakt van gezonde plantaardige ingrediënten die van nature caloriearm zijn.
De DentaStix kauwstaven van Pedigree zorgen voor een grondige gebitsreiniging. Deze kauwstaven hebben een x-vorm wat om de tanden van jouw hond valt en deze zo reinigt. Daarnaast zorgen ingrediënten ervoor dat het tandplak minder snel aan de tanden aanhecht.
- Dental kauwsnacks van Whimzees
-
BESTEL WHIMZEES
Bijzonder geschikt voor honden zijn de Dental kauwsnacks van Whimzees. Deze 100% natuurlijke snacks hebben een speciale vorm en structuur om tandplak te verwijderen. Daarnaast zijn deze snacks licht verteerbaar, glutenvrij en vegetarisch. Whimzees heeft ook een speciale lijn voor puppy’s, zodat onze kleine viervoeters ook verantwoord kunnen snacken! Klik hier voor de puppylijn van Whimzees.
- Doggy Dental van Edgard & Cooper
-
BESTEL DOGGY DENTAL
Edgard & Cooper heeft de Doggy Dental. Deze sticks zijn luchtgedroogd waardoor je hond er véél langer op kauwt voor meer effect en fun. De sticks zijn gemaakt van gezonde plantaardige ingrediënten die van nature caloriearm zijn.
- Dentastix van Pedigree
-
BESTEL DENTASTIX
De DentaStix kauwstaven van Pedigree zorgen voor een grondige gebitsreiniging. Deze kauwstaven hebben een x-vorm wat om de tanden van jouw hond valt en deze zo reinigt. Daarnaast zorgen ingrediënten ervoor dat het tandplak minder snel aan de tanden aanhecht.
Speelgoed voor schone tanden
Ook speelgoed kan bijdragen aan de gezondheid van het gebit bij je hond. Veel dieren kauwen graag op een leuk stuk speelgoed, waarbij de voorkeur voor materialen soms kan verschillen. Er zijn voor verschillende hondenspeeltjes te krijgen die bijdragen aan een schoon gebit. Verschillende materialen werken op een andere manier op het gebit. Stevige rubbersoorten zijn ideaal om op te kauwen en masseren het tandvlees voor een goede doorbloeding. Flostouwen of stoffen speelgoed helpen ook om tandplak weg te poetsen.