Je hebt een aquarium gezien in één van onze Pets Place winkels of in onze webshop, maar je vraagt je af of er nog factoren zijn waar je rekening mee moet houden wanneer je een geschikte plek kiest voor je aquarium. Ook kan het zijn dat je onlangs een aquarium hebt gekocht en problemen ondervindt. In dit artikel helpen we jou de beste plek te kiezen!
De juiste plek voor jouw aquarium
Over het algemeen zijn er 3 voorwaarden waar aan moet worden voldaan om een geschikte plek te zijn voor je aquarium:
- Vermijd direct zonlicht
- Het aquarium moet niet op een plek met veel tocht staan
- Het aquarium moet niet vlakbij of op een verwarming staan
Deze 3 voorwaarden zullen hieronder verder worden toegelicht. Ook is het handig als de plek van je aquarium een stekkendoos heeft, aangezien er vaak minimaal 3-4 stekkers nodig zijn voor je aquarium. Ook moet het aquarium nog toegankelijk zijn voor onderhoud.
Het nadeel van zonlicht op je aquarium
Het komt veel voor dat mensen hun aquarium voor een raam zetten. Vaak komen deze mensen wanhopig de winkel in en vragen ze om advies aangezien ze hun aquarium enorm vaak moeten schoonmaken. Gemiddeld is één keer onderhoud plegen per week aan het aquarium voldoende om je aquarium in goede conditie te houden. Bij mensen die hun aquarium voor een raam hebben staan, wordt dit aantal verhoogd tot 2 tot 3 keer per week.
Het probleem is dan vaak dat het hele aquarium binnen no-time is voorzien van groene algen. Het schoonmaken heeft bijna geen nut, de volgende dag is het schoonmaakwerk van de dag ervoor al overbodig. Dit kan behoorlijk demotiverend zijn om je aquariumhobby door te zetten.
De oorzaak van dit probleem is dan ook het zonlicht dat het aquarium raakt. Door het zonlicht krijgt het aquarium veel meer licht dan dat hij eigenlijk nodig heeft, met algen tot gevolg. Vaak hebben tropische aquariums al verlichting in de kap zitten, dit is in de meeste gevallen al genoeg voor je planten. Al het zonlicht dat in dat geval extra in het aquarium valt is dus overbodig en zal dus zorgen voor een onbalans. Een onbalans in je aquarium zorgt gegarandeerd voor algengroei. Wil je meer lezen over algensoorten in je aquarium? Klik dan hier!
Als je veel last hebt van algen kun je een handige aquariumspons aanschaffen of algenbestrijdingsmiddelen uitproberen.
Temperatuurschommelingen door tocht
Een andere voorwaarde voor een geschikte plek voor je aquarium is dat het aquarium niet op de tocht mag staan. Dit heeft te maken met de temperatuurschommelingen die de tocht met zich meebrengt. Als er continu koude lucht langs het aquarium geblazen wordt, zal de temperatuur in je aquarium regelmatig fluctueren. Dit kan stress opleveren voor je vissen. Dit zorgt voor ziektes bij je vissen.
Zorg dus dat je aquarium niet op een plek staat waar veel luchtstroming is. Het aquarium kan dus beter niet geplaatst worden langs deuren die veel open gaan of vlakbij de voor- of achterdeur van een huis. Je kunt de temperatuur in je aquarium eenvoudig meten met een thermometer.
Temperatuurschommelingen door de verwarming
Niet alleen tocht kan een probleem opleveren voor je aquarium. Ook temperatuurstijgingen kunnen problemen geven. Aquariums en verwarmingen kunnen het beste vermeden worden. De temperatuurstijging die wordt veroorzaakt door de kachel aan te zetten in de winter kan behoorlijk groot zijn. Ook dit zorgt voor stress, met ziektes tot gevolg.
Hoe verplaats je je aquarium?
Als je tot de conclusie bent gekomen dat je problemen ondervindt van een aquarium dat op de verkeerde plek staat, kun je het beste actie ondernemen om dit probleem op te lossen. In dit geval gaat dat om het kiezen van een geschiktere plek voor je aquarium. In veel gevallen is het aquarium echter al gevuld met water, plantjes en visjes. Hoe kun je in dit geval je aquarium het beste verplaatsen?
Stap 1
Zet de techniek in je aquarium uit. Trek alle stekkers van je aquarium en apparatuur zoals o.a. je aquariumverlichting, je filter en je thermostaat uit het stopcontact.
Stap 2
Hevel ongeveer de helft van je aquariumwater over in een emmer. Je kunt hier goed een aquariumslang gebruiken of een aquariumstofzuiger. Let hierbij op de grootte van je aquarium; hoe breder de slang, hoe sneller het water zal hevelen.
Stap 3
Pak een schepnetje en probeer je visjes of garnaaltjes rustig te vangen. Het is hierbij belangrijk om je rust te nemen zodat de vissen niet té gestrest raken. Je kunt eventueel gebruik maken van twee netjes. Dit vergemakkelijkt dit proces significant. Plaats je gevangen visjes in de emmer met afgeheveld water.
Stap 4
Verwijder eventuele inrichtingsmaterialen zoals hout, steen of kunststof ornamenten uit het aquarium en plaats deze in een plastic zak en knoop deze dicht. Indien nodig kun je deze een poetsbeurt geven met een borstel of met een aquariumspons.
Stap 5
Als je plantjes in je aquarium hebt moet je deze voorzichtig uit je bodem proberen te halen. Let hierbij op dat je de wortels niet teveel beschadigd. Plaats ook de plantjes in de emmer waar je visjes in zitten.
Stap 6
Als het goed is heb je nu een halfvol aquarium over met de bodem. Je kunt op dit moment de rest van je water afhevelen in een aparte emmer en dit weggooien. Op het moment dat je geen water meer kunt afhevelen, kun je beginnen de bodem voorzichtig uit het aquarium, in de emmer met afvalwater te scheppen. Let hierbij wel op dat je de onderkant van je aquarium niet raakt, anders krijg je krassen in het glas.
Stap 7
Als je een grindbodem hebt, is dit een goede mogelijkheid om het grind te wassen. Gebruik hiervoor nooit schoonmaakmiddelen! Was je grind met lauw kraanwater totdat het water dat van de steentjes afkomt, helder blijft.
Stap 8
Plaats je aquarium op de plek waar je hem graag wilt hebben. Houd rekening met de bovengenoemde 3 voorwaarden.
Stap 9
Vul je aquarium met je grind, hout, steen en planten. Pak een plastic zak en leg deze op het grind op de bodem van je aquarium. Vul het aquarium met het water dat je eerder uit het aquarium hebt geheveld, door het water langzaam en beheerst op de plastic zak te laten stromen. Vul je aquarium vervolgens aan met vers kraanwater. Maak wel gebruik van waterverbeteraar om je leidingwater visvriendelijk te maken.
Stap 10
Plaats al je apparatuur in je aquarium en steek de stekkers terug in het stopcontact. Controleer of alles naar behoren werkt. De resultaten zullen zich de aankomende tijd bewijzen; je hebt minder algengroei en je hoeft aanzienlijk minder onderhoud te plegen aan je aquarium dan daarvoor!