De zomertijd begint weer aan te breken en dat betekent zon, gezelligheid, zomervakantie en tuinfeestjes. Jouw tuinfeestje kan natuurlijk niet zonder heerlijk buiten te koken! Je bbq schoonmaken is misschien wel het minst leuke onderdeel, maar voor de levensduur van je barbecue is dit enorm belangrijk! In dit artikel lees je hoe jij het beste jouw barbecue kunt schoonmaken.

Voor de eerste keer naar buiten

In de winter staat je barbecue hoogstwaarschijnlijk netjes opgeborgen in zijn barbecuehoes, zodat deze redelijk schoon blijft. Wanneer je de barbecue voor het eerst naar buiten doet, is het belangrijk om alles even te checken. Zeker bij een gasbarbecue is dit erg belangrijk. Is er iets kapot of versleten? Vervang het dan direct!

Voordat je de gasten gaat verwelkomen, wil je natuurlijk dat je barbecue er al glimmend bij staat. De barbecue schoonmaken kun je gemakkelijk doen door de buitenkant even op te poetsen met behulp van de Q en Pusle reinigingsspray en microvezeldoek van Weber. Met deze producten hoef jij niet intensief te boenen voor een glimmend resultaat!

BESTEL BARBECUEBESCHERMING & REINIGING IN DE WEBSHOP

Bbq schoonmaken

Iedere barbecue heeft een andere schoonmaakwijze voor een optimaal resultaat. Zo heeft een elektrische barbecue een krachtig verwarmingselement die je goed kan gebruiken bij het schoonmaken. Dit verwarmingselement heeft een glad oppervlak en wordt enorm heet, waardoor alle etensresten volledig verbranden. Daarentegen heeft een gasbarbecue weer andere elementen die goed schoongemaakt moeten worden en werk je met een houtskool barbecue met as. Lees hieronder hoe jij jouw barbecue het beste kunt schoonmaken.

info

Elke barbecue heeft zo zijn voor- en nadelen!

In dit artikel hebben wij de voor- en nadelen van de verschillende barbecues beschreven, om jou te helpen met de keuze bij het kopen van een BBQ die bij jou past!

Elektrische barbeque schoonmaken

Stap 1: Verwarm de barbecue met de deksel dicht, zodat de etensresten kunnen verbranden. Schraap de etensresten met de staalborstel van het rooster, zodat het kan verbranden. Haal vervolgens de stekker uit het stopcontact en laat de barbecue goed afkoelen.

Stap 2: Maak het grillrooster los door de schroeven los te maken, zoals de handleiding van je barbecue beschrijft. Haal het rooster uit de barbecue en laat dit 30 seconden intrekken met de roosterreiniger van Weber. Boen het rooster schoon met de spons en maak desnoods gebruik van een sopje van afwasmiddel. Spoel het rooster vervolgens goed af, zodat er geen zeepresten meer aan zitten.

Stap 3: Verwijder de grove verbrande etensresten in de ketel, door dit met een staalborstel weg te schrapen. Spuit vervolgens de ketel in met de Emaille Reiniger en boen de ketel schoon met de schuurzijde van de spons. Gebruik voor het verwarmingselement de zachte kant, om beschadigingen te voorkomen. Herhaal dit met water, zodat er geen zeepresten achterblijven. Veeg de gehele barbecue vervolgens schoon met de microvezeldoek en berg hem op voor een volgend gebruik.

Gasbarbecue schoonmaken

Stap 1: Begin met het loskoppelen van de gasfles volgens de handleiding van jouw barbecue. Draai hierbij eerst de gasfles dicht, zodat het overige gas de slang kan verlaten. Zet na ongeveer één minuut de barbecue zelf uit.

Stap 2: Verwijder met de borstel het grote deel van de voedselresten van het rooster, wanneer de barbecue nog warm is. Laat de barbecue afkoelen en spuit het rooster vervolgens in met de Roosterreiniger van Weber. Laat deze spray circa 30 seconden intrekken, waarna je het rooster kan schoonmaken met de schuurzijde van de spons. Wanneer het rooster glimt, kun je deze het beste even apart zetten om te drogen.

Stap 3: Spray dit keer de ketel zelf onder met de Roosterreiniger en laat dit ook 30 seconden intrekken. Schraap vervolgens met de borstel het vuil weg en maak de metalen kappen schoon met de zachte zijde van de spons. Spoel het ten slotte om met wat water en laat de kappen drogen.

Stap 4: Veeg de ketel, druipbakhouder en bodemplaat schoon met de borstel en zorg dat er geen water of spray in de branderbuizen terecht komt. Wanneer de onderdelen droog zijn, kunnen deze weer teruggeplaatst worden.

Stap 5: Maak de buitenkant schoon met behulp van de Emaille Reiniger en de microvezeldoek en berg de barbeque op in zijn hoes, zodat jouw barbecue glimmend klaar staat voor de volgende keer!

Houtskool barbecue schoonmaken

Stap 1: Schraap, wanneer de barbecue nog warm is, de overtollige etensresten van het rooster en laat de barbecue vervolgens afkoelen.

Stap 2: Haal de roosters uit de barbecue en spuit deze in met de Roosterreiniger van Weber. Laat dit minimaal 30 seconden intrekken. Boen vervolgens het rooster schoon met een sopje en de schuurzijde van de spons. Herhaal dit de laatste keer met alleen water, zodat er geen zeepresten achterblijven. Laat de roosters op een geschikte plek drogen.

Stap 3: Schuif de onderkant van de barbecue open en vang het as op in het bakje of een emmer. Veeg vervolgens het overige as door het gat.

Stap 4: Spray de buitenkant van de deksel en de barbecue in met de Emaille Reiniger en veeg je barbecue schoon met de microvezeldoek. Berg vervolgens je barbecue weer netjes op in zijn hoes, zodat die glimmend klaar staat voor het volgende tuinfeestje!

info

Is jouw barbecue toe aan vervanging of ben je nog op zoek naar een nieuwe barbecue?

Een geselecteerd assortiment aan barbecues kun je bestellen in onze webshop. Voor het complete assortiment aan barbecues en barbecue producten kun je naar één van de Boerenbond winkels. Bekijk welke winkel bij jou in de buurt zit.