Al het leven heeft baat bij water, dus zeker ook het leven in onze tuin. Om vogels in de tuin een lekkere afkoeling te bieden, is het van belang om water aan te bieden door middel van waterschalen. Zo kunnen ze lekker badderen en vers water drinken, maar hoe onderhoud je een waterschaal voor vogels? Lees alle tips & tricks in dit advies.

null

Lekker badderen!

Vogels badderen het liefst dagelijks in water. Dit doen ze zodat het verenkleed een isolerende werking krijgt en niet te vet wordt. Ook badderen vogels graag in zand om vervelende parasieten uit het verenkleed te krijgen. Als je veren maar goed zitten!

Waarom de waterschaal voor vogels?

Een waterschaal is meer dan een mooie accessoire in de tuin, je trekt er ook vogels mee aan wat de gezelligheid in de tuin haalt. Je helpt de flora en fauna in de tuin omdat er een schrijnend tekort is aan water tijdens de warme en droge periodes. Door deze warmte en het feit dat er weinig groen in de tuinen aanwezig is, zal het regenwater makkelijker wegstromen naar het riool, waardoor er minder plassen ontstaan. Bad- en drinkplaatsen voor de vogeltjes raken dan beperkt, dus creëer met een waterschaal een heerlijke plek om op te frissen voor de tuinvogels!

null

Wist je dat?

Insectenetende vogels hebben minder water nodig dan zaadetende vogels. Dit komt omdat insecteneters hun vocht uit de voeding halen. Lees hier meer over de voorkeuren in voeding voor de verschillende tuinvogels

Tips & tricks: hoe trek je meer vogels in de tuin met water?

Water is een interessant lokmiddel om meer vogeltjes in je tuin te krijgen. Check hiervoor dagelijks jouw waterschaal en ververs het water regelmatig. Doe je dat niet? Dan kan jouw waterschaal overgeslagen worden tijdens het dagelijkse badder- en drink ritueel. Daarnaast verkleint het ook de kans op een broedplaats in jouw tuin. Dit kan een reden zijn waarom jouw nestkast nog steeds onbewoond is. ‘s Winters bevriest het water al gauw, maar dan ‘drinken’ de vogels in jouw tuin ook sneeuw, wat smelt in de snavel. Je kan het ijs in de bak vermorzelen, waardoor er ijsschilfers ontstaan, deze werken dan hetzelfde als sneeuw. Plaats je waterschaal niet op een plek waar deze snel vies kan worden. Zo kan een plekje in de zon zorgen voor een snellere algengroei. Zorg daarom voor een windstille, maar enigszins beschutte plek.

Daarnaast kan een waterbak wat lager hangt dan 1 meter hoog snel vies worden door opstuiving van zand en grond. Hang je waterschaal op aan een tak, zoals de waterschaal van Wildbird. Of wil je liever een waterschaal die al op en hoge poot staat, zoals de Best Life waterschaal? Bekijk het aanbod van waterschalen en voederhuizen in onze webshop!

BESTEL EEN WATERSCHAAL
tip kattenspeeltjes maken

Schoonmaaktip!

Maak jouw waterschaal regelmatig schoon. Doe dit met water en een borstel of spons. Vermijd schoonmaakmiddel, want daarmee maak je de waterschaal minder aantrekkelijk voor je gevleugelde tuinvrienden.

Een vijver voor vogelliefhebbers

Het hebben van een vijver kan heel aantrekkelijk zijn voor vogels. Deze waterplek in de tuin zal niet alleen dienen als een waterparadijs, maar trekt ook vleermuizen en insecten aan. Insecten zijn ook zeer waardevol voor jouw tuin, want ze bestrijden plaagdieren en bestuiven de planten. Lees hier meer over de verschillende insecten in jouw tuin en hoe ze jouw tuin een handje helpen! 

Het aanleggen van een (mini)vijver is een goed alternatief voor een waterschaal. Check ons advies over het aanleggen van een vijver in jouw tuin en verwelkom de vogels met open vleugels in jouw tuin! Let op: zorg ervoor dat er een ondiep stuk in de vijver aanwezig is, zodat vogels en egels minder snel de kans hebben om te verdrinken.