Veel konijnen hebben soms last van diarree. Het komt erg vaak voor. In deze video leggen we uit wat de meest voorkomende oorzaken zijn en hoe je deze plakkerige poep kunt voorkomen.

Konijnen hebben twee soorten ontlasting. De harde keutels kent iedereen wel, die vind je voornamelijk overdag. Konijnen produceren ook zogenaamde nachtontlasting. Deze keutels eet het konijn ook weer op en is volstrekt normaal. Deze keutels bevatten onmisbare voedingsstoffen.

Oorzaken diarree

Vind je toch veel van die zachte keutels in het verblijf? Dan kunnen twee oorzaken een rol spelen.

Teveel krachtvoer en te weinig vezels

Dan is de kans groot dat je konijn teveel krachtvoer en te weinig vezels binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk dat jouw konijn altijd over vers hooi kan beschikken. Daarnaast geef je brokjes die veel vezels bevatten, dit is goed voor de darmen.

Teveel groenvoer

Een andere veel voorkomende oorzaak van te dunne ontlasting is teveel groenvoer. Het maag-darmstelsel moet hieraan wennen, bouw het daarom altijd op in kleine hoeveelheden. Niet iedere groente is geschikt voor konijnen gasvormende groente zoals prei en kolen kunnen jouw konijn ziek maken.

Wat te doen bij diarree?

Heeft jouw konijn last van diarree? Geef dan alleen hooi en voldoende vers drinkwater. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting snel weer stevig wordt.

null

Wat mag jouw konijn wel of niet eten?

Wil jij meer weten over wat jouw konijn wel of niet mag eten? Klik dan hier!
BESTEL HIER HOOI VOOR JOUW KONIJN