Wij mensen gebruiken onze zintuigen anders dan honden. Honden kunnen over een veel breder gebied dan wij horen. Honden nemen ook ultrasonore geluiden waar, die wij onmogelijk kunnen horen. Daarop is het hondenfluitje gebaseerd; de hond hoort het geluid wel, maar de omgeving ondervindt er geen hinder van.

null

Oren

Om de richting van het geluid te bepalen heeft de hond grote, apart draaibare oorschelpen. Hij kan in een cirkel van 360 graden een bepaald geluid op vijf graden nauwkeurig onderscheiden. Onervaren pups kunnen dit nog niet. Als je ze roept kijken ze wat verwilderd om zich heen om je te lokaliseren, terwijl volwassen honden het hoofd onmiddellijk in je richting draaien.

De manier waarop honden horen heeft ook gevolgen voor hun gedrag. Ze reageren bijvoorbeeld vaak overenthousiast op het kleinste geluidje dat iets leuks voor ze betekent. Pak de riem maar eens heel gewoon op, wedden dat je hond komt aansnellen? Honden kunnen echter ook overattent reageren op het kleinste geluidje dat een (ongewenste) bezoeker kan betekenen. Veelvuldig blaffen kan het gevolg zijn.

null

Oude honden

Oude honden worden vaak wat doof. Zij worden dan beschuldigd van niet willen luisteren en veroorzaken buiten hun schuld de nodige irritatie. Je kunt vanaf het begin handgebaren combineren met je verbale opdrachten. Zo voorkom je dat je hond het spoor bijster raakt als hij ietsje minder hoort.

De manier waarop honden horen heeft ook consequenties voor de training. Zo hebben hoge, scherpe geluiden hebben meer impact. Honden reageren vrijwel altijd onmiddellijk op een sissend geluid tussen de lippen. Daarmee kan men makkelijk aandacht trekken of de aandacht van een ander object afleiden.

Het is dus belangrijk om met de wijze van horen van de hond rekening te houden. Zintuigen, zoals de oren, kunnen een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van bepaald (probleem) gedrag. Door goed te beseffen hoe de zintuigen van een hond werken, kan men ongewenst gedrag voorkomen!

© Tirion Uitgevers BV