Een aquarium is een lust voor het oog, maar wat komt er zoal bij kijken? Een aquarium en vissen zijn natuurlijk niet het enige dat je nodig hebt om een schitterend aquarium te creëren! In deze video leggen we stap voor stap uit wat jij allemaal nodig hebt bij de aanschaf van een aquarium.

Een aquarium: wat heb je nodig?

Aquariums zijn er in diverse soorten, kleuren en maten. Denk goed na welke er bij jou past, want eenmaal gevuld kan je het aquarium niet meer verplaatsen. Lees hieronder meer over alles wat je nodig hebt voor een volledig onderwaterleven.

1. Het aquarium

Het formaat van het aquarium bepaalt welke vissoorten erin te houden zijn. Wanneer je een vissoort in gedachte hebt (of verschillende vissoorten) moet je ervoor zorgen dat het formaat van het aquarium hierop wordt aangepast. Meer tips voor het kiezen van een aquarium lees je hier. Het plaatsen van het aquarium kan ook zorgen voor een aantal bedenkingen over het formaat. Een aquarium moet je namelijk niet op een zonnige plek plaatsen, dit zorgt voor een snelle algengroei in het aquarium.  Lees hier meer over waar je een aquarium het beste kan plaatsen.

BEKIJK HIER ONZE AQUARIA

2. De achterwand

Een achterwand zorgt voor diepte in het aquarium. Ook zorgt dit voor veiligheid voor je vissen. In een aquarium waar doorkijk is zullen vissen erg angstig zijn en zich niet veilig voelen. Dit kan zorgen voor stress en zelfs vroege sterfte van de vissen.

BESTEL HIER ACHTERWANDEN

3. De voedingsbodem, het grind en de waterplanten

Een voedingsbodem wordt toegevoegd voor de planten. Over deze voedingsbodem plaats je een dikke laag grind, zodat de planten goed vaststaan. Ook ziet grind er mooier uit als bodemlaag. Wanneer je geen voedingsbodem wilt gebruiken zijn er ook andere producten die planten hun voeding kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld vloeibare meststoffen of tabletten.

Waterplanten zorgen voor minder algengroei in het aquarium. Ook zorgen waterplanten voor zuurstof in het aquarium. Let op bij de aanschaf van de waterplanten welke vissen er in het aquarium komen. De vissen bepalen welke en hoeveel waterplanten er in het aquarium komen. Zo heb je vissen die veel zwemmen en dus weinig tot geen planten in het aquarium willen. Ook zijn er vissen die eitjes op de bladeren van planten leggen, deze vissen hebben dus daadwerkelijk planten nodig in het aquarium.

Planten stellen ook hun eigen eisen aan de temperatuur en de watersamenstelling. Kies daarom voor planten die in dezelfde omstandigheden leven als de vissen. Ook is het van belang hoe groot de planten worden. Snelgroeiende planten zorgen voor een snelle stijging in de zuurgraad (PH).

Voor meer informatie over de verzorging van planten in je aquarium, klik je hier.

null

Planten toevoegen aan je aquarium

Voordat je de planten in het aquarium zet spoel je deze eerst eventjes af met water. Zo kunnen er geen parasieten worden overgedragen.

4. Verlichting

Bij de meeste aquaria zit verlichting en verwarming inbegrepen. Let wel op dat de verlichting meestal maar 1 jaar meegaat en daarna elk jaar vermindert en voor meer algengroei kan zorgen. Wanneer je zelf verwarming of verlichting wilt toevoegen aan het aquarium kan er gebruik worden gemaakt van TL-buizen. Ook is er tegenwoordig Led-verlichting voor aquaria. Een aquarium heeft zo’n 12 uur per dag verlichting nodig. Het licht is niet alleen voor de vissen belangrijk, maar ook voor de planten in het aquarium.

Zet de verlichting op een tijdschakelaar, zodat er een vast ritme ontstaat tussen dag en nacht. Dit vermindert stress voor je vissen.

Voor meer informatie over verlichting in je aquarium, klik je hier.

BESTEL HIER AQUARIUMVERLICHTING

5. Verwarming

Ook de verwarming zit vaker inbegrepen bij het aquarium. Op de verpakking van de verwarming staat meestal voor hoeveel liter de verwarming bestemd is. Wanneer het ongeveer 20 graden is in de ruimte waar het aquarium staat en de vissen hebben 25 graden nodig dan is voor een aquarium van 50 liter een verwarming van 50 watt nodig. Voor een bak van 150 liter is er al snel een 100 watt verwarming nodig. Zorg ervoor dat je een verwarming neemt met een thermostaat, dit zorgt ervoor dat de temperatuur zo weinig mogelijk schommelt, veel vissen kunnen hier namelijk niet tegen.

Plaats de verwarming altijd laag in de bak, zo wordt de warmte goed verdeeld. Zorg voor een thermometer in het aquarium, zodat de warmte altijd gemeten kan worden.

BESTEL HIER AQUARIUMVERWARMING

6. Filter

Ook de filter zit meestal bij het aquarium inbegrepen. De filter wordt gebruikt om het aquarium schoon te houden, wanneer je geen filter gebruikt zul je het water elke week moeten verversen om het water schoon te houden.

Een filter bestaat uit een mechanisch deel en een biologisch deel. Het mechanische deel haalt het zichtbaar vuil uit het water, zo blijft het er helder uitzien. Het biologische deel van de filter bestaat uit materiaal waarin bacteriën leven. Bacteriën zetten de schadelijke stoffen in het aquarium om. De stoffen komen in het aquarium door uitwerpselen, voedselresten en afstervende plantendelen.

BESTEL HIER AQUARIUMFILTERS

7. Decoratie

De decoratie is naast het uitzoeken van de vissen het leukste onderdeel van het aquarium. Decoreren is natuurlijk helemaal aan jezelf, wil je een natuurlijk aquarium dan decoreer je voornamelijk met waterplanten en stenen, maar er zijn ook mooie aquariumornamenten waarmee je een leuk aquarium kan creëren.

null

Aquascapen

Aquascapen is het nabootsen van landschappen in een aquarium, met daarin het oogpunt om het zo natuurlijk en realistisch mogelijk te laten lijken. Het kost veel oefening om het gewenste resultaat te behalen. Voor meer informatie over aquascapen, klik je hier.
BESTEL HIER AQUARIUMDECORATIE

8. Visvriendelijk water

Om het aquarium op te starten en het water visvriendelijk te maken, gebruik je een bacteriecultuur zoals tetra safe start en een waterverbeteraar zoals aquasafe. Dit voeg je toe aan het water voordat er vissen in zitten. Wanneer er vissen in het aquarium komen, moeten de bacteriën en de waterverbeteraar maar liefst 2 weken van tevoren al worden toegevoegd aan het water, voordat er vissen worden toegevoegd. Ook moet op dit moment de filter en (eventueel) de verwarming al aanstaan. De filter zorgt ervoor dat de bacteriën goed worden verspreid door het water.

9. Vissen

Wanneer het aquarium 2 weken draait kunnen de vissen worden gehaald. Dit is natuurlijk waar je alles voor gehaald en gedaan hebt! Voor meer informatie over aquariumvissen klik je hier! 

null

Aquariumvissen aanschaffen

Zoek een Pets Place winkel in de buurt en haal hier jouw aquariumvissen.

10. Onderhoud

Ieder aquarium moet tevens regelmatig worden gereinigd, daar ontkom je niet aan. Je kunt de ramen reinigen met een algenmagneet, een reinigingskussen of met een glasreiniger.

null

Meer informatie over aquariums?

Wil je meer informatie over aquaria en vissen? Lees dan hier verder of kom langs in één van onze winkels.