Het kauwen van een hond is heel normaal en natuurlijk gedrag. Kauwen heeft ook veel voordelen voor honden! Zo draagt het bij aan de gebitsreiniging en heeft het een stressverlagend effect. Soms kauwen honden op dingen die daar niet voor bedoeld zijn, zoals stenen, stokken en je handen. Waarom doen honden dit? Hoevaak mag een hond kauwen op een kauwbot? En wat voor soort kauwbotten bestaan er allemaal? Dit en meer lees je in dit adviesartikel! 

2 redenen waarom honden kauwen

Veel honden kauwen graag. Het is dan ook een instinctief en natuurlijk gedrag. Gelukkig kent kauwen vele voordelen, zoals een gezonder gebit én een relaxtere hond. Wat wil je nog meer? Hieronder lees je meer over de voordelen van kauwen voor honden.

  • null

    Gezond gebit

    Kauwen heeft een tandreinigend effect. Door het kauwen schraapt en schuurt het kauwmateriaal over de tanden en kiezen van je hond. Hierdoor wordt de vorming van tandplak en tandsteen tegengegaan. Tijdens het kauwen wordt ook de speekselvorming van honden bevorderd. Dit speeksel heeft een antibacteriële werking in de mond van je hond wat zorgt voor extra reiniging. Goed en regelmatig kauwen vermindert dan ook de kans op ontstoken tandvlees en andere gebitsproblemen! Wil je hier meer over weten? Lees dan ons adviesartikel over het gebit van de hond!

  • null

    Kalmerend effect

    Kauwen is niet alleen gezond voor het gebit van je hond, maar kan ook zeker stress verlagend werken! Als een hond voor een langere periode ergens op kauwt, wordt er in de hersenen endorfine en dopamine aangemaakt. Dit zijn hormonen die stressverlagend en pijnstillend werken. Dopamine zorgt daarnaast ook nog eens voor een goed gevoel. Wanneer je hond dus snel gestrest of angstig is, zal hij of zij baat hebben bij een lekker kauwbot om tot rust te komen!

BESTEL KAUWSPEELGOED VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP
null

Hoe vaak mag een hond een kauwbot?

Kauwen heeft dus vele voordelen voor honden, maar hoe vaak mag een hond zo’n kauwbot? Om de gunstige effecten van kauwen bij je hond te merken, wordt aangeraden om je hond elke dag te laten kauwen. Doe dit maximaal 2 keer per dag 20 à 30 minuten. 

Ongewenst kauwen

Help mijn hond kauwt op stenen, stokken of handen! Is dit normaal gedrag? Voor honden is kauwen een natuurlijke behoefte die stressverlagend werkt. Wanneer honden geen beschikking hebben tot de juiste kauwmaterialen, kunnen ze hun tanden zetten in voorwerpen die niet zo geschikt zijn. Er kunnen ook andere redenen zijn dat honden op stenen, takken, meubels of je handen kauwen. Deze lees je hieronder.

Puppy’s en tanden wisselen

Puppy’s staan erom bekend dat ze overal in willen bijten. Vooral mensenhanden en stoelpoten zijn vaak de klos. Wanneer de melktandjes van je pup plaats maken voor een volwassen gebit zal dit gedrag tijdelijk erger worden. Dit is heel normaal voor puppy’s en moet je ook zeker niet afstraffen. Wel is het belangrijk om het bijtgedrag van je pup in goede banen te leiden.

Dit kun je doen door kauwspeeltjes, bijtringen of andere geschikte kauwmaterialen voor puppy’s aan te bieden. Let er wel op dat het kauwmateriaal specifiek voor pups bedoeld is. Het melkgebit van je puppy is gevoeliger, waardoor de tandjes sneller afbreken. Dit heeft nare gevolgen voor het volwassen gebit van je hond.

Wil je meer tips en informatie over het wisselen van de tanden van je pup? Lees dan ons adviesartikel over tanden wisselen bij puppy’s!

LEES ALLES OVER TANDEN WISSELEN BIJ PUPPY’S

Verveling

Verveling kan ook de oorzaak zijn van ongewenst kauwgedrag. Honden die zich vervelen, gaan op zoek naar afleiding. Dit kan zich uiten in het kauwen op stenen, takken of andere voorwerpen. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Het kauwen of eten van stenen kan ervoor zorgen dat tanden slijten of afbreken, de maag geperforeerd wordt of darmen geblokkeerd worden. Wanneer honden op takken kauwen, kunnen deze gaan splinteren met alle gevolgen van dien. Als je denkt dat je hond zich verveelt, dan is het belangrijk om hem of haar daarom meer fysieke of mentale uitdaging te geven. Dit kun je doen door meer met je hond te spelen, langer te wandelen of intelligentie spelletjes te spelen!

BESTEL INTELLIGENTIE SPELLETJES IN DE WEBSHOP

Verlatingsangst

Zet jouw hond zijn of haar tanden in je meubels, schoenen of zelfs kozijnen als hij of zij alleen wordt gelaten? Dan kan het zijn dat je hond zich alleen in huis niet comfortabel voelt en verlatingsangst heeft. Je hond vindt het alleen zijn dan heel eng en zoekt manieren om zijn of haar stress en angst te verminderen. Door te kauwen komen stoffen zoals endorfine en dopamine vrij waardoor je hond zich fijner voelt. Bij verlatingsangst zul je je hond langzaam moeten leren alleen te zijn. Lukt dit niet zelf? Dan kun je een gedragstherapeut om hulp vragen!

LEES TIPS OM JE HOND ALLEEN TE LEREN ZIJN

Medische oorzaak

Overmatig kauwen van je hond kan ook een medische oorzaak hebben. Als je hond ergens pijn heeft, kan het kauwen pijn- en stressverlagend werken. Wanneer je hond een tekort aan voedingsstoffen heeft, kan hij of zij stenen of andere voorwerpen gaan eten. Dit wordt veroorzaakt door het pica-syndroom waardoor honden de neiging hebben om van alles te eten. Wanneer je vermoedt dat je hond hier last van heeft, is het aan te raden om bij een dierenarts langs te gaan. Dit kan ook bij een van onze Vets Place dierenartsen!

VIND EEN VETS PLACE DIERENARTS BIJ JOU IN DE BUURT

Geschikte kauwmaterialen voor honden

Aangezien kauwen veel positieve effecten op honden hebben, is genoeg kauwmateriaal dus van belang. Maar welke botten of andere materialen zijn geschikt? Hieronder lees je onze gezonde en veilige kauwmaterialen voor honden.

Natuurlijk kauwmateriaal

Natuurlijk kauwmateriaal is geschikt voor veel honden. Deze kauwbotten bevatten geen kunstmatige toevoegingen of chemicaliën. Omdat deze botten maar uit één ingrediënt bestaan, zijn ze ook geschikt voor honden met een allergie of honden die een eliminatiedieet volgen! De Coffee Kauwstaaf van Ruffwood is een voorbeeld van zo’n natuurlijk kauwbot. Deze is gemaakt van takken van de koffiebonenplant en ondersteunt de natuurlijke reiniging van het gebit. De vezels die loskomen bij het kauwen zijn goed voor de darmen! Hieronder vind je meer natuurlijke kauwbotten voor honden.

tip

Kies een passend formaat

Veel botten zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Dit is natuurlijk niet voor niets! Als je een te klein bot koopt, loop je het risico dat je hond het in één keer doorslikt. Kies daarom altijd een formaat wat past bij de grootte van jouw hond!
BESTEL HONDENSNACKS IN DE WEBSHOP

Kauwbotten

Voor fanatieke kauwers zijn echte kauwbotten een uitkomst. Dit zijn geroosterde of gedroogde botten waar nog vlees op zit. Wees wel altijd voorzichtig met dit soort botten en bouw het langzaam op bij honden die het niet gewend zijn om deze botten te kauwen. Geef je hond ook nooit gekookte botten, want deze kunnen gaan splinteren als je hond erop kauwt. Onderstaande vleesbotten van Antos zijn vol van smaak, vitaminen en eiwitten. Daarnaast draagt het kauwen op deze botten bij aan de natuurlijke reiniging van het gebit van je hond!

BESTEL HONDENSNACKS IN DE WEBSHOP

Kunstmatige kauwbotten

Kunstmatige kauwbotten zijn gemaakt van nylon en hebben smaakjes, zoals kip, kaas, bacon en meer. Dit kauwmateriaal is overigens ook zeer geschikt voor puppy’s die aan het wisselen zijn, maar kies dan wel voor de puppy-variant. Een voorbeeld van dit soort botten zijn Nylabones. Deze botten zijn sterk en slijten daardoor langzaam. Ook helpen ze bij het tegengaan van tandplak en tandsteen!

BESTEL KAUWSPEELGOED IN DE WEBSHOP
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Kauwen onder toezicht

Voor de veiligheid van je hond is het verstandig om je hond alleen onder toezicht te laten kauwen. Alle soorten kauwproducten kunnen splinteren of breken waardoor je hond stukjes kan inslikken. Ook kun je kleine, overgebleven, stukjes kauwstaaf of -bot beter weggooien. Zo voorkom je dat je hond hierin stikt. Hou het kauwen van je hond dus veilig!