Puppy’s worden net als mensenbaby’s geboren zonder tanden. Er komt eerst een melkgebit tevoorschijn en daarna worden die tandjes ingewisseld voor een volwassen gebit. Wanneer jouw puppy tanden gaat wisselen, of het wisselen pijn doet en wat je kunt doen om het wisselen zo prettig mogelijk te maken lees je hier!
Wanneer gaat een puppy tanden wisselen?
Een hond begint met tanden wisselen wanneer hij tussen de 13 en 21 weken oud is. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het hondengebit vier elementen heeft, namelijk: de snijtanden (incisivi), de hoektanden (canini), de ‘voorkiezen’ (premolaren) en de ‘ware kiezen’ (molaren). Als eerst wisselen de snijtanden, daarna de hoektanden en daarna de kiezen. Wanneer jouw pup zijn tandenwissel heeft verschilt per ras en de grootte van jouw hond. Wel wisselen grote hondenrassen vaak eerder de tanden dan de kleinere hondenrassen. Dit alles heeft ook invloed op het eetpatroon van puppy’s. Ze zullen namelijk minder tot geen melk meer bij hun moeder drinken naarmate de kleine (en erg scherpe) tandjes doorkomen. Daardoor zal je pup vanaf dan puppyvoer moeten gaan eten, aangezien de moederhond niet vrolijk wordt van die scherpe tandjes!
Overzicht van de tandenwissel
Soort tand | Melkgebit komt door | Moment van tandenwissel |
De snijtanden (incisivi) | Leeftijd: 3-4 weken | Leeftijd: 3-5 maanden |
De hoektanden (canini) | Leeftijd: 3-5 weken | Leeftijd: 5-7 maanden |
De ‘voorkiezen’ (premolaren) | Leeftijd: 4-12 weken | Leeftijd: 4-6 maanden |
De ‘ware kiezen’ (molaren) | Leeftijd: 4-7 maanden |
Doet tanden wisselen pijn bij puppy’s?
Het wisselen van het melkgebit naar het volwassen gebit kan bij puppy’s pijnlijk zijn. De pijn is gelukkig wel te verzachten! Door je pup te voorzien van kauwspeeltjes voor puppy’s wordt de pijn van het wisselen verzacht. Tijdens het kauwen wordt het tandvlees namelijk gemasseerd en dit stimuleert de doorbloeding van het tandvlees. De verkoelende bijtring van Beeztees is hiervoor ideaal, de kou verzacht de pijn van je beestje namelijk optimaal!
Tips bij het wisselen
Er zijn verschillende manieren om jouw beestje bij te staan tijdens het wisselen. Hieronder geven we 5 tips!
Kauwspeeltjes
Door je pup kauwspeelgoed te geven voorkom je dat hij aan je meubels of kleding gaat kauwen. Ook werkt kauw- of trekspeelgoed als een hulpmiddel om hardnekkige melktandjes een zetje in de goede richting te geven!
Verkoeling
Gekoeld eten of gekoeld speelgoed zal de pijn van je pup verzachten. Door de kou wordt het tandvlees namelijk een soort van verdoofd en zal je beestje dus minder ongemak en pijn ervaren!
Voer nat maken
Door het voer van je pup wat nattig te maken zal je pup minder last van zijn tandjes hebben tijdens het eten.
Natvoeding geven
Het eten van natvoeding voor puppy’s zal voor je puppy een stuk fijner en minder pijnlijk zijn dan het eten van harde brokken.
Een natte doek
Met een in koud water gedompelde en goed uitgewrongen doek, kun je het tandvlees van je pup zachtjes masseren. Dit verzacht de pijn en stimuleert de doorbloeding van het tandvlees van je pup!
Het wisselen van de tanden lijkt niet goed te gaan
Soms komt het voor dat het wisselen van de tandjes niet in één keer goed gaat. Sommige puppy’s hebben namelijk last van persisterende (hoek)tanden. Dit houdt in dat de melktanden niet op tijd zijn uitgevallen, maar de volwassen tanden al wel doorkomen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan ruimte in de bek van je pup. De volwassen tanden groeien dan in de verkeerde richting en dit kan ontstekingen veroorzaken. In de meeste gevallen moet het melktandje dan onder narcose bij de dierenarts worden getrokken. Dit komt vaak voor bij honden die sowieso al weinig ruimte hebben in hun bekje of bij honden met een korte snuit. Gelukkig is dit te voorkomen of op te lossen door het gebit van je hond goed in de gaten te houden. Ook is het verstandig om rond de 6e maand de tanden van je puppy te laten checken door de dierenarts!
Afgebroken melktandjes
Melktandjes zijn een stuk brozer dan volwassen tanden en kunnen bij het kauwen op harde botten gemakkelijk breken. Pas op met harde kauwbotten voor volwassen honden, deze zijn niet geschikt voor puppy’s. Een afgebroken melktand is heftiger dan het klinkt, het kan namelijk zorgen voor:
- Een wortelkanaalabces.
- Een beschadigde tandkiem en dus minder sterk glazuur op de tand.
- Een volwassen tand die minder goed doorkomt dan normaal.
- De tetanusbacterie die het lichaam binnendringt via de open tand.
Allemaal goede redenen om dus voorzichtig te zijn met de melktandjes! Zorg er daarom voor dat je je puppy altijd speciaal puppyspeelgoed geeft en geen speelgoed voor volwassen honden. Volwassen speelgoed is pas geschikt voor honden wanneer ze alle tandjes hebben gewisseld.