Menu

Jodelahiehoe… Wil je ook zo’n heidi-gevoel krijgen? Dan is een vakantie in Oostenrijk met je hond wat voor jou! Watertrappelen in meren, hoogtes ontdekken in de bergen en cultuur snuffelen in steden en kastelen. Zo’n extreem hondvriendelijk land zoals Oostenrijk verdient de nodige aandacht, want van restaurants tot hotels: je hond is bijna overal welkom. Ben je op zoek naar dé ideale hondenvakantie? Lees je in over dit hondvriendelijke land en wie weet zit je binnenkort in de auto voor je vakantie in Oostenrijk met je hond!

Verplichtingen bij de Oostenrijkse grens

Voordat je vakantie in Oostenrijk met je hond van start kan gaan, is het van belang om de regels van het land te kennen. Je kan namelijk niet zomaar met je hond de Oostenrijkse grens passeren. Waar je precies aan moet denken vóór het moment dat je bij de grensovergang staat, lees je hier.

Europese verplichtingen voor honden(eigenaren)

Oostenrijk behoort sinds 1995 bij de Europese Unie. Wanneer je binnen de landen van de Europese Unie gaat reizen, bestaat er een overkoepelend pakket aan regels die voor elk land geldt. Zo zijn er ook regels bepaald voor mensen die met (huis)dieren binnen de Europese Unie reizen. Dit zijn de drie verplichte regels waar je aan moet denken:

 • Nummer 1

  Geldig Europees huisdierenpaspoort

  Net als dat wij mensen een paspoort nodig hebben tijdens het reizen, hebben onze dieren een geldig Europees huisdierenpaspoort hebben. Dit paspoort is te verkrijgen bij de dierenarts en is ook dé verzamelplaats van alle vaccinaties en kenmerken van jouw hond. Let op! Sommige honden hebben alleen een Nederlands huisdierenpaspoort. Hier mag je niet de grens mee betreden.

 • Nummer 2

  Chip met registratie op jouw naam

  Je hoeft eenmalig een klein bedrag te betalen aan de dierenarts om jouw huisdier te laten chippen. Een succesvolle hereniging met jouw hond is groter wanneer jouw hond gechipped is, want jouw gegevens zijn op de chip te vinden. Is je hond niet gechipped en neemt hij of zij de benen? Dan is de kans groot dat je hond in een asiel belandt en niet meer in het gouden mandje bij jou thuis te vinden is.

 • null

  Vaccinatie tegen Rabiës

  In West Europa is de kans klein dat je rabiës (hondsdolheid) tegenkomt, maar in Oost Europa komt het nog wel voor. Om de verspreiding van rabiës binnen Europa zo laag mogelijk te houden, worden huisdieren verplicht om gevaccineerd te zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie kan je pas geven vanaf een leeftijd van 12 weken en je moet minimaal 3 weken na de vaccinatie wachten tot je echt de grens over mag gaan. 

Oostenrijkse verplichtingen voor honden(eigenaren)

In Oostenrijk is het verboden om je hond in de voorstoel van de auto te vervoeren. Bewaar jouw veiligheid en die van inzittenden door gebruik te maken van veiligheid in de auto. Verder is Oostenrijk één van de weinige landen in Europa waar alle hondenrassen welkom zijn. Er bestaat wel een lijst met honden die een hoger risico vormen, maar als jij mag je hond gewoon meenemen. In het openbaar vervoer en in de skiliften is het verplicht dat je hond een snuitje of een muilkorf om krijgt. Verder is het verplicht op veel plekken om je hond aangelijnd te hebben, dus een harnas of halsband met riem of rollijn is ook niet overbodig.

BESTEL MUILKORF OF SNUITJE IN DE WEBSHOP
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Hoe zijn de regels in andere Europese landen?

Duitsland is een land waar je doorheen gaat als je met de auto naar Oostenrijk gaat. Toch gelden er in Duitsland veel strengere eisen betreft hondenrassen en vervoeren van honden, dat het verstandig is om die regels ook in acht te nemen. Lees hier meer wanneer je met je hond binnen Europa op vakantie gaat

Activiteiten tijdens je vakantie in Oostenrijk met hond!

Oostenrijk bestaat uit 9 deelstaten waar je met je hond veel plezier kan beleven. Van het wandelen in de bergen tot zwemmen in de mooiste meren. Wat zijn nu precies de pareltjes van het Oostenrijkse land? Lees snel verder!

Kanisfluh, Vakantie Oostenrijk met hond

Wandelen in Oostenrijk

Wie zich in Oostenrijk bevindt, kan het niet laten om een stukje te wandelen. Zo kan je samen met je viervoeter één van de wandelpaden in Oostenrijk ontdekken. De wandelpaden is Oostenrijk zijn geschikt voor alle soorten wandelaars en verschillende soorten honden. In de wandelgebieden verspreid over het land staat aangegeven of er een aanlijnplicht geldt of dat je hond lekker los kan lopen.

De mooiste wandelgebieden in Oostenrijk

Vorarlberg bevindt zich in het meest westelijke puntje van Oostenrijk. ‘s Winters is deze deelstaat geliefd door skiërs, maar in de zomer lenen duizenden kilometer aan wandelpaden zich voor toeristen. De wandelpaden zijn voor ieder wat wils: beginnende stappers tot doorgewinterde wandelaars. Een prachtige plek waar je kunt wandelen is het Bregenzerwald. Zoek je een unieke ervaring? Hike naar de Kanisfluh, de bekendste berg van het Bregenzerwald, voor een magische zonsopgang of zonsondergang.  

Daarnaast kan je één van de vele drielandenpunten bezoeken met je hond. Ben je in de zuidelijke deelstaat Karinthië? Dan kan je kosteloos het drielandenpunt van Oostenrijk-Italië-Slovenië bezoeken. Het drielandenpunt geeft uitzichten over meren en bergen, wat voor prachtige plaatjes zorgt! Daarnaast kan je kosteloos kiezen voor verschillende typen wandelpaden, dus jij bepaalt waar jij op dat moment zin in hebt.

tip

Doggo worldwide!

Wist je dat Oostenrijk de meeste drielandenpunten van Europa heeft? Oostenrijk telt 9 drielandenpunten die allemaal te bezoeken zijn door jou en je hond. 

De wandel checklist; voorbereid op vakantie in Oostenrijk met hond

Ga je de wandeling aan? Wees goed voorbereid! Bekijk hier de wandelchecklist wanneer je een wandelvakantie met je hond in de planning hebt staan.

Benodigdheden voor baasje
BESTEL ALLE KLEDING IN DE WEBSHOP
Benodigdheden voor hond
BESTEL ALLES VOOR JE HOND IN DE WEBSHOP
info

Wist je dat?

Vorarlberg is één van de kleinere deelstaten van Oostenrijk (2601,48 km²) en het heeft maar liefst 5.500 kilometer aan wandelpaden. Nederland (41.543 km²) heeft ongeveer 12.000 kilometer aan wandelpaden. Deze cijfers laten zien dat Oostenrijk een echt wandelland is!
Plansee, Vakantie Oostenrijk met hond

Zwemmen in meren

Oostenrijk grenst niet aan een zee en kent geen zilte zeelucht. Toch kunnen waterratten hun hart ophalen in de vele meren en plekken die in de Oostenrijkse bergen te vinden zijn! De Heiterwanger See is zo’n plek waar jij en je hond welkom zijn om een plons in het diepe te nemen. Het helderblauwe meer met groene bergwanden aan weerszijden zorgen voor een unieke vakantie-ervaring. Aangrenzend aan de Heiterwanger See is de Plansee, wat samen zorgt voor één van de grootste waterpretplekken van de deelstaat Tirol. Het allerleukste: honden zijn toegestaan om pootje te baden. Daarnaast kan je een kano of kajak huren en kan je samen met je hond het meer op een bijzondere manier verkennen.

De Attersee is met zijn 46,7 km² het grootste meer wat te vinden is het gebied Salzkammergut. Het Salzkammergutgebied werd voorheen gebruikt voor de zoutwinning, maar momenteel is het één van de meest toeristische gebieden van Oostenrijk. Naast dat je hond welkom is in het meer, kan je hier ook kayakken of kano’s huren zodat jij en je hond het meer kunnen verkennen. Duikliefhebbers kunnen zich uitleven, aangezien het zicht onder water 20 meter is. Terwijl de ene langs de oever aan het spelen is met de hond, kan de ander heerlijk zoetwaterduiken in de Attersee.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Hoe weet je of honden welkom zijn?

Wanneer je een bord ziet staan met het woord ‘Hundezone’, dan is je hond welkom om te rennen, springen, spelen en ravotten. Bijvoorbeeld in de hoofdstad Wenen: je hond maakt kennis met de Weense honden in Hundezone Franz-Josefs-Kai of Hundezone Türkenschanz Park (waar ze ook in het water kunnen plonzen!).
Hochosterwitz Castle, Vakantie Oostenrijk met hond

Cultuur opsnuffelen

Al honderden jaren zijn kastelen of burchten onderdeel van het Oostenrijkse landschap. Ons Europa bevat verschillende kastelen die je kunt bezoeken. Helaas zijn onze honden niet welkom bij alle kastelen, maar als je goed zoekt, kan je uitzonderingen vinden! 

Één van die uitzonderingen is Hochosterwitz Castle in de deelstaat Karinthië. Het is een aardige klim naar het kasteel toe, maar eenmaal daar staat een waterbak voor je hond klaar. Wil je liever iets rustiger aan doen? Dan is bij de parkeerplaats, waar je overigens gratis mag parkeren, een lift die je naar boven brengt. Eenmaal boven waan je je in een royale sfeer, want je moet onder de verschillende kasteelpoorten wandelen. Wanneer je je op de buitenplaats bevindt, mag je hond overal naar binnen. Een ander kasteel is het Kasteel Hohenwerfen in de deelstaat Salzburg. Je hond is aangelijnd welkom op het kasteelterrein. Leuk wanneer je een half dagje vermaak wilt!

tip

‘s Werelds grootste ijsgrotten vlakbij het Kasteel Hohenwerfen

Bezoek de grootste ijsgrotten van de wereld vlakbij Kasteel Hohenwerfen, zowel ‘s winters als in de zomer. Je hond is helaas niet welkom bij de ijsgrotten.

Vakantiefoto’s of -video’s? Deel deze via Instagram!

Ben je met je hond, kat, fret of ander dier in Oostenrijk geweest? Deel het via Instagram met @petsplacenl. Jouw foto’s en video’s krijgen een speciale plek op deze pagina en vind je terug op onze inspiratiepagina. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-! Zien we jouw huisdier ook in Oostenrijk via jouw post?

De onderstaande huisdierbaasjes zijn je al voor!