Een hapje sprinkhaan of een stukje meelworm: er is een eiwittransitie gaande in ons dieet en het dieet van onze honden. Een eiwittransitie is de verandering van traditionele dierlijke eiwit, zoals rund of kip, naar een alternatieve eiwitbron. Door deze eiwittransitie is er een zoektocht ontstaan naar nieuwe, duurzame eiwitbronnen. Steeds meer fabrikanten zijn bezig met de ontwikkeling van hondenvoer van bijzondere eiwitbronnen. Één van de ‘nieuwe’ duurzame eiwitbronnen zijn… insecten! Een grote reden voor het gebruik van deze kruipende beestjes: het hoge eiwitgehalte. Daarnaast zorgen hondenvoedingen van insecten voor een lage ecologische voetafdruk en hebben ze een hypoallergene werking. Benieuwd hoe dit allemaal kan en naar de productie van hondenvoer op basis van insecten? Lees het verder in dit artikel.

info

Wist je dat?

Ruim 1.900 insectensoorten worden wereldwijd gebruikt voor de consumptie, wat er niet veel zijn aangezien er alleen in Nederland 20.000 insectensoorten bekend zijn. De zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens) wordt het meest gebruikt in hondenvoer wat gemaakt is van insecten. 

Waarom worden insecten gebruikt in hondenvoer?

Insecten! De wereld krioelt vol van deze kleine beestjes. Deze kleine dieren zitten boordevol eiwitten, wat erg handig is voor de productie van hondenvoer! Grote kans dat daarom in steeds meer soorten hondenvoer insecten te vinden zijn. Eiwitten (of proteïnen) zijn belangrijke bouwstoffen van het lichaam. Ze worden gebruikt bij de opbouw of herstel van het lichaam. Daarnaast worden eiwitten gebruikt om giftige stoffen uit het lichaam te vervoeren. Onmisbaar voor het lichaam dus! Maar wat zijn nog meer kenmerkende voordelen van insecten, naast het hoge eiwitgehalte? 

Laag ecologische voetafdruk

Het eten van insecten is voor mensen in de huidige Westerse wereld een omschakeling: veel mensen vinden het gek of raar. Echter zorgt het eten van insecten voor een stap vooruit naar een duurzamere wereld! Voor de productie van een insecteneiwit zijn minder land, energie en water nodig dan voor andere dierlijke eiwitten. Zo heeft een krekel bijvoorbeeld 2 kilogram voeding nodig per kilogram lichaamsgewicht, ter vergelijking met runderen die maar liefst 7 kilogram voeding nodig hebben per kilogram lichaamsgewicht. Daarnaast worden de insecten gevoed met plantaardige reststromen die anders weggegooid worden. Voorbeelden van hun voeding zijn de overgebleven groenten uit de supermarkten of aardappelresten van een fabriek. De insecten ruimen, zoals in de natuur, netjes de afvalresten op.

De eiwitten van insecten zijn hypoallergeen

Hypoallergeen hondenvoer is onmisbaar voor honden met een voedingsallergie. Het lichaam van je hond reageert op het eiwit in de voeding, wat ertoe leidt dat er histamine vrijkomt. Je hond zal door de histamine symptomen krijgen die passen bij allergieën, zoals jeuk en maag-darmproblemen. Om toch voeding binnen te krijgen en om geen last te hebben van de symptomen, moeten deze honden eiwitten binnenkrijgen van een unieke en nieuwe eiwitbron wat nog nooit aan de hond is gegeven. Omdat insecten, met name de zwarte soldatenvlieg, een vrij nieuwe eiwitbron is in de wereld van hondenvoedingen, is de kans groot dat honden met een voedingsallergie positief reageren op deze voeding en geen symptomen van allergie ervaren.

info

Zijn insecten vegetarisch?

Insecten zijn niet vegetarisch: het zijn levende wezens. Maar wist je dat er ook vegetarisch en vegan hondenvoer bestaat? Lees hier meer over vegetarische en vegan hondenvoer.
BESTEL HONDENSNACKS VAN INSECTEN

De zwarte soldatenvlieg in hondenvoer

Wees niet bang: in de hondenbrokken van je hond kom je geen pootje van een krekel of een hele meelworm tegen. In de meeste hondenvoedingen op basis van insecten wordt er gebruik gemaakt van de larven van de zwarte soldatenvlieg, welke wordt vermalen na oogsting. De levenscyclus van de zwarte soldatenvlieg duurt ongeveer 6 weken en doorloopt 5 stadia: ei, larve, prepop-, pop- en volwassen stadium. In speciale vliegenkamers, waar tropische warmte wordt nagebootst, groeien de eitjes uit tot larven en volwassen vliegen.

Van ei tot larve

Zwarte soldatenvlieg larven - hondenvoer insecten

Als eerste worden er ruim 500 tot 900 eieren gelegd door de vrouwelijke zwarte soldatenvlieg. Deze eieren komen na 4 dagen uit en de larven die uit deze eieren komen worden gevoed met de plantaardige reststromen. Na ongeveer 2 weken na het leggen van de eitjes worden de larven gescheiden van de voedingsbron en met koud water gewassen. Omdat insecten koudbloedig zijn, zal het lichaamstemperatuur van de larven verlagen en gaan ze in een slaapfase. Hierna worden ze verder gebruikt in de productie van hondenvoer.

De zwarte soldatenvliegen in het volwassen stadium

Nadat de stadia van het ei en de larven is doorlopen, zullen de prepopale- en de popale stadium van start gaan. De naam zegt het al: de larven verpoppen tot een volwassen zwarte soldatenvlieg. Nadat de vlieg is verpopt, zal de vlieg paren en worden er na 5 tot 8 dagen na de paring nieuwe eitjes gelegd door de vrouwelijke vlieg. 

info

Wist je dat?

De zwarte soldatenvlieg is een tropisch insect. Kleine kans dat deze vlieg je tegen het lijf is gevlogen in Nederland.

Hondenvoer op basis van insecten: wat bestaat er al?

Verschillende fabrikanten zijn bezig met het ontwikkelen van hondenvoer op basis van insecten. Geef jij je hond diepvriesvoeding (rauw vlees) en wil je graag hondenvoer op basis van insecten proberen? Dan is het Barfmenu Natuurlijk Duurzaam een alternatief voor je huidige voeding. Als snack kan je de Vitakraft Insect Stick Hermetia of de Gimdog Train & Treat geven aan je viervoeter. Hondenbrokken zijn er ook! Als brokken kan je de Jarco Dog Sensitive Natural Care Insecten of Teds voeren als maaltijd van jouw hond. In begin 2022 zal TEDS, een nieuw merk met alleen voeding op basis van insecteneiwit, verkrijgbaar zijn in de webshop van Pets Place en in onze Pets Place winkels. Net als mensen kunnen huisdieren een positieve bijdrage leveren aan de planeet door het eten van voedzame en duurzame eiwitten: insecten!