Sneeuw komt helaas nog maar weinig voor in Nederland. Toch kunnen er onverwachts sneeuwvlokjes uit de lucht vallen en ons verrassen! Is er dan toch sneeuw op komst? Bereid je tuin dan goed voor en weet wat voor voorzorgsmaatregelen je moet treffen voor je huisdier. Als je eenmaal goed voorbereid bent, kan je onbezorgd genieten van de sneeuwpret. Dus lees snel alle tips voor je dier en tuin en ga er lekker op uit in de winterse wereld!
Tips voor huisdieren en sneeuw
Heb je een huisdier die regelmatig buiten komt of verblijft je dier in een buitenhok? Dan kan het voor hem of haar opeens wel heel koud worden wanneer het heeft gesneeuwd. Daarnaast kunnen strooizout of antivries voor serieuze problemen zorgen. Lees daarom per huisdier wat voor problemen er kunnen optreden en hoe je dit kan voorkomen of oplossen!
Honden en sneeuw
Veel honden vinden het geweldig om door een dikke laag sneeuw te racen. Helaas kan de sneeuw en strooizout wel schadelijk zijn voor de voetzooltjes van je viervoeter. Lees hier meer over de voetzooltjes van jouw hond en hoe je deze kunt beschermen. Ook kan jouw hond het erg snel koud krijgen als het buiten rond het vriespunt is. Zeker bij kleine hondjes, oude honden en honden met een dunne vacht, zoals windhonden, moet je een extra oogje in het zeil houden. Daarom is hondenkleding voor deze honden en hondenrassen een aanrader. Lees hier of je hond kleding nodig heeft belangrijk is.
Lees alle tips over bescherming en de kou in het artikel over honden winterklaar maken.
Katten en sneeuw
Bij katten is de mening over sneeuw erg wisselend. De ene kat vindt het heel leuk om door de sneeuw heen te lopen en de ander zet geen stap meer buiten. Als je kat wél lekker naar buiten gaat, let dan op dat hij geen antivries binnenkrijgt. Antivries kan je voornamelijk vinden rondom de auto en is erg giftig voor je kat. Antivries is lekker zoet en je kat zal het gaan oplikken als het op de grond ligt.
Daarnaast zijn de banden en de motor van jouw auto nog wel warm na het rijden. Veel katten zoeken als ze buiten zijn een warm plekje, en dit kan zo in of rondom jouw auto zijn. Check daarom altijd jouw auto als je vertrekt in de winter.
Blijft je kat binnen door de sneeuw? Zorg er dan voor dat je hem wat extra vermaakt zodat hij goed zijn energie kwijt kan. Lees hoe je dit kan doen en nog veel meer andere tips in het artikel over je kat in de winter of in ons artikel over binnenkatten!
Konijnen en knaagdieren in de sneeuw
Heb je konijnen die in een buitenverblijf verblijven? Dan kunnen ze ook in de winter lekker buiten zijn. Wel kan je wat extra voorzorgsmaatregelen nemen waardoor het hok goed beschut is en het eten en drinken niet bevriest. Bij een temperatuur van -10 tot -15 graden kan het wel te koud worden voor je konijnen en kan je ze beter tijdelijk in de schuur of garage laten verblijven. Check ook regelmatig of je konijnen het koud hebben. Wil je weten hoe je dat precies doet en wat alle voorzorgsmaatregelen zijn? Lees dan het artikel over konijnen in de winter!
Paarden en sneeuw
Paarden kunnen prima op stal of op het land blijven staan in de winter. Wel moet je wat meer op ze letten. Zo verbruiken ze door de kou meer energie waardoor ze kunnen afvallen, alleen dit is vaak minder goed te zien door hun dikke wintervacht. Geef daarom extra ruwvoer en eventueel krachtvoer aan je paarden om het energiegehalte hoog te houden.
Daarnaast moet je kritisch zijn of je de winterse rit wel gaat voortzetten. Is je paard beslagen? Dan moet je er goed op letten dat er niet te veel ijs rond de hoefijzers bevinden. Voor je het weet kan een ijsbal van 10 centimeter doorsnede zich onder de hoeven bevinden! Ook moet je het galopperen even overslaan deze periode om nare glijpartijen te voorkomen. Verder is het belangrijk dat het water niet bevriest zodat je paarden altijd toegang hebben tot drinkwater. Bekijk nog meer tips in het artikel over paarden in de winter!
Sneeuwpret!
Als je ‘s ochtends wakker wordt in een witte wereld en je hebt lekker een dagje vrij, wat is dan leuker dan erop uit te gaan? Maak een mooie sneeuwpop of voor de verandering een coole sneeuwhond of bouw een iglo. Ook kan je een prachtige winterse wandeling maken met je hond. Voordat je naar buiten gaat, met of zonder je hond, is het wel handig om jezelf en je viervoeter voor te bereiden op de kou. Bijvoorbeeld door meerdere laagjes te dragen om zo de winterse wandeling goed voor te bereiden. Naast er lekker op uit gaan, is het ook belangrijk dat je je tuin winterklaar en gezellig maakt! Denk aan een knusse tuinhaard of gezellige lantaarns. Lees hoe je dit precies doet in het artikel over het winterproof maken van je terras.
Sneeuw slecht voor je planten en gazon?
Een laagje sneeuw over je planten in de tuin ziet er altijd prachtig uit! En naast dat het er mooi uitziet, heeft het ook nog een handige functie. De sneeuwlaag zal dienen als een isolerende deken die ervoor zorgt dat de grond niet geheel bevriest en de planten en kleine diertjes niet afsterven. Helaas kan teveel sneeuw ook schadelijk zijn voor je planten. Dit is vooral het geval bij groenblijvende planten en hagen, zoals coniferen en buxussen. Door het gewicht van de sneeuw kunnen takken gaan overhangen en uiteindelijk zelfs afbreken. Het is daarom aan te raden om midden op de dag, wanneer de temperatuur wat hoger is, de sneeuw van deze planten af te schudden. Zo voorkom je dat jouw planten doorbuigen!
Gazon en sneeuw
Je gazon kan in principe wel tegen de sneeuw. De sneeuw laat nog wat lucht en zonlicht door en het smeltwater kan het gras alleen maar goed gebruiken. Zodra de sneeuw is gesmolten, zal het gras zich snel herstellen en heb je weer een mooi groen gazon in de tuin. Zorg er wel voor dat er niet over het gazon wordt gelopen wanneer er sneeuw op ligt. Doordat de sneeuw dan wordt aangedrukt, verdwijnt de lucht en kan het gras verstikken waardoor je beschadigde plekken krijgt.
Paden sneeuwvrij maken
Op je gazon kan je een mooie sneeuwdeken laten liggen, maar op de paden kan de sneeuw zorgen voor een grote ijsbaan. Schep de sneeuw weg of veeg de sneeuw aan de kant voordat op de sneeuw is gelopen. De sneeuw is dan nog niet aan de ondergrond geplakt en kan je het makkelijker weghalen. Is er al over de stoep of straat gelopen? Veeg of bezem het dan niet schoon! Het aangestampte ijs kan je niet verwijderen en glijpartijen zijn gegarandeerd. Strooi dan wat zand, zaagsel of strooizout over de sneeuw of ijs waardoor je meer grip hebt.