Wanneer je aquarium al enkele weken heeft gedraaid, is het tijd om wat leven in de bak te krijgen! Wanneer de waterwaardes in je aquarium op orde zijn kan je namelijk beginnen met de eerste visjes in je aquarium te stoppen! Maar waar moet je nou allemaal op letten wanneer je vissen gaat kopen? En welke soorten vissen zijn nou geschikt voor mijn aquarium? Dat weet je na het lezen van dit artikel!

Vanaf wanneer mogen vissen het aquarium in?

Wanneer je net een aquarium hebt opgestart kun je nog niet direct visjes toevoegen. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Dit heeft te maken met de opstart van de biologische processen in je aquarium en de waterwaardes. In een gezond en stabiel aquarium bevinden zich veel nuttige bacteriën die helpen een gunstig klimaat te creëren voor je vissen en de schadelijke afscheiding van je vissen om te zetten in niet-schadelijke stoffen.

De stof die gevaarlijk is voor je vissen en die kan ontstaan bij de opstart van een nieuw aquarium heet nitriet. Je kunt je waterwaardes meten met de 6 in 1 test strips van Tetra. Hiermee test je het water op de meest belangrijke waterwaardes! Aquariums die al voor langere tijd draaien hebben veel nuttige bacteriën in het water, de bodem en de filter en helpen mee de schadelijke stoffen in je aquarium om te zetten naar ongevaarlijke stoffen.

Je kunt het beste zo’n 2 – 3 weken wachten voordat je de eerste vissen toevoegt aan je aquarium. Je kunt de bacteriecultuur in je aquarium opstarten door Safestart te gebruiken. Het is daarentegen ook belangrijk om je leidingwater visvriendelijk te maken. Dit kun je doen door Aquasafe toe te voegen.

null

Geleidelijk visjes toevoegen!

Het is aan te raden om rustig aan te doen met het toevoegen van vissen in je aquarium. Te veel vissen in je aquarium zorgen namelijk voor veel stress en voor veel vervuiling van het water. Dit is dan ook één van de grootste doodsoorzaken van je aquariumvissen!

Vissen kopen: welke vissen passen in mijn aquarium?

Als je 3 weken hebt gewacht, je water is in orde, dan kun je eindelijk beginnen met toevoegen van de eerste vissen aan je aquarium. Maar welke soorten kan ik nou het beste kiezen voor mijn bakje? Dit is afhankelijk van enkele factoren:

  1. De grootte van je aquarium
  2. Het soort aquarium
  3. De apparatuur in je aquarium
  4. Je ervaring in het houden van aquaria

De grootte en het soort aquarium

Voordat je vissen kunt kiezen is het belangrijk om informatie op te zoeken over die specifieke soort. Vissen koop je over het algemeen wanneer ze nog erg klein zijn, maar dit betekent niet dat ze ook echt klein blijven. Veel soorten vissen kunnen namelijk behoorlijk groot worden en hebben echt de ruimte nodig!

Daarnaast is het ook belangrijk om een beeld te hebben over het soort aquarium dat je wilt houden. Je kunt namelijk een gezelschapsaquarium houden (verschillende soorten vreedzame vissen), een garnalenbakje of bijvoorbeeld een biotoop aquarium (representatief aquarium met vissen en planten uit één bepaald gebied).

Wij hebben een artikel geschreven waarin precies beschreven staat welke soorten zoetwateraquariums er zijn en wat hiervan de voor- en nadelen zijn. Lees hier onze aquariumwegwijzer om te kijken welk type aquarium bij jou past!

Wanneer je kiest voor een gezelschapsaquarium dan kun je het beste kiezen voor een aquarium van minimaal 60 cm lang. In dit geval passen de meeste kleine visjes in het aquarium en kun je uit verschillende soorten kiezen. Wil je onze top 5 scholenvisjes weten? Klik dan hier!

Over het algemeen raden wij altijd aan om een zo groot mogelijk aquarium te nemen. Hierdoor blijven je waterwaardes stabieler, heb je meer keuze in de vissen die je kunt houden in je aquarium en kun je meer vissen houden!

null

Goede tip!

Gebruik levende planten in je aquarium! Deze bootsen een natuurlijk habitat na voor je vissen, helpen mee je water schoon te houden,  geven zuurstof af aan het water en zien er ook nog eens natuurlijk en mooi uit! Klik hier om alles te lezen over de verzorging van aquariumplanten!

De juiste apparatuur

Het is belangrijk om de juiste apparatuur te gebruiken voor je aquarium. Tropische vissen hebben bijvoorbeeld altijd een thermostaat nodig die het water op een gewenste temperatuur houdt. Daarnaast helpt een goed filter ook mee om je water van zuurstof te voorzien, je water schoon te maken en voor watercirculatie te zorgen! Een filter helpt dan ook aanzienlijk mee de waterkwaliteit gezonder te houden en helpt mee het onderhoud te verlichten. Benieuwd hoe jij het beste je aquarium kunt schoonmaken? Klik dan hier!

Ervaring in het houden van aquaria

Sommige vissen zijn gevoeliger voor een verandering in de waterwaardes of vragen net even dat extra stukje kennis, specialiteit of aandacht om het goed te doen in het aquarium. Hieronder een lijstje van vissen die geschikt zijn voor de beginnende aquariumliefhebber:

  • Guppy’s
    Erg kleurrijke tropische vissoort die erg sterk zijn en niet te veel eisen stellen aan hun verzorging
  • Goudvissen en sluierstaarten
    Enorm robuuste koudwatervis. Heeft daarentegen wel een groot aquarium nodig!
  • Siamese kempvis (Betta splendens)
    Populaire tropische vis die in veel kleuren en varianten voorkomt. De Siamese kempvis kan het beste alleen gehouden worden en is geschikt voor een aquarium van 30 liter.
  • Neon tetra / Kardinaal tetra
    Typische tropische aquariumvissen die relatief makkelijk te houden zijn en erg kleurrijk zijn. Je kunt ze het beste wel in een schooltje houden van minimaal 7 stuks.
  • Plaatjes
    Kleine tropische vissen die in verschillende kleuren voorkomen. Zijn geschikt voor zowel nano-aquaria als aquaria van 60 cm of groter.
null

De schoonmaakploeg!

Wij raden aan om altijd schoonmakende visjes in je aquarium te stoppen als dit samengaat met de andere vissen in je aquarium! Deze vissen maken de oppervlaktes of je bodem van je aquarium schoon en helpen algen te voorkomen! Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Japonica garnalen, Corydoras of Otocinclus dwergmeervallen!

Voeding voor je vissen

Niet alle vissen hebben hetzelfde zwemgebied in het aquarium. Zo kun je de vissen in je aquarium in 3 zwemgebieden opdelen; oppervlakte-zwemmers, middenlaag-zwemmers en bodemvissen. Vaak is ook het voer wat deze vissen krijgen verschillend. De meeste vissen die in het midden van je aquarium zwemmen kun je voeren met een tropische vlok zoals Tetramin, maar vissen die op de bodem van je aquarium zwemmen moet je voeren met voer dat naar de bodem drijft. In dit geval kun je dan ook vaak denken aan bodemtabletten.

null

Wist je dat?

Vissen niet vies zijn van een lekker vishapje? Over het algemeen geldt er in de aquariumwereld de regel dat wanneer een vis in de bek van een andere vis past, hij als potentiële snack kan dienen. Zorg daarom altijd dat je je visbestand goed op elkaar afstemt en zorg dat je geen vissen van verschillende groottes bij elkaar zet!

Het acclimatiseren van je vissen

Het is erg belangrijk om de vissen die je net gekocht hebt, goed te acclimatiseren. Dit houdt in dat je de visjes geleidelijk laat wennen aan de waterwaardes en temperatuur van je water! Dit is belangrijk om stress en ziektes te voorkomen! Hoe je dit het beste kunt doen kan je hier lezen!

BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR AQUARIA IN ONZE WEBSHOP