Huisspinnen; sommige mensen zijn er als de dood voor! Toch speelt de huisspin een belangrijke rol in ons ecosysteem door te helpen bij het beheersen van insectenpopulaties, wat gezond is voor ons mensen. Is de angst voor de huisspin terecht? Wanneer komen spinnen in huis? En wat te doen tegen spinnen? Door dit artikel te lezen kan jij hopelijk je angst voor spinnen opzij zetten en profiteren van deze handige dieren!

null

Zijn huisspinnen altijd met 2?

Het angstige gevoel bekruipt je spontaan wanneer je één spin ziet lopen, want vaker hoor je dat huisspinnen altijd met 2 voorkomen op een plek. Als je bang bent voor spinnen hoef je je minder zorgen te maken, spinnen leven solitair zonder soortgenoten. Huisspinnen zijn dus niet altijd met 2. 

Zijn huisspinnen gevaarlijk?

Huisspinnen zijn niet gevaarlijk. Het is belangrijk om te onthouden dat huisspinnen in de meeste gevallen niet gevaarlijk zijn voor mensen en geen agressief gedrag vertonen tenzij ze zich bedreigd voelen. Wanneer dat het geval is, kan het voorkomen dat ze een beet achterlaten. Deze beet, die in principe niet door de huid kan, laat een bijna pijnloos bultje achter. 

In feite zijn huisspinnen ideale huisgenoten die goed zijn voor onze gezondheid! Ze jagen op vliegen, muggen en andere kleine insecten die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en die via ramen, deuren en kieren binnen het huis kunnen komen. Het bouwen van een web en het urenlang wachten tot een prooi het web betreedt is waar de huisspin het beste in is. Beschouw spinnen eens als kleine bodyguards en natuurlijke ongediertebestrijders: met deze gedachte worden huisspinnen minder eng!

null

Wanneer komen spinnen in huis?

Aan het einde van de zomer (september) is het spinnentijd in huis. Buiten wordt het kouder en insecten vinden binnenshuis een plek. Tijd voor spinnen om het lopend buffet te starten! In de winter zullen veel spinnen in winterslaap gaan, aangezien de hoeveelheid levende insecten in huis afzwakt. Vanaf het voorjaar begint het spinnenseizoen weer en gaan veel spinnen weg naar buiten.

Wat te doen tegen spinnen?

Ondanks dat spinnen goed zijn voor onze gezondheid, kunnen we het begrijpen dat het voor sommige mensen niet fijn is om een grote huisspin langs de muur te zien. Verwijder deze spinnen van de plek en probeer deze nuttige dieren niet te doden. Wellicht is het trucje met het glas en papier of karton bekend, al kan de gedachte dat een spin dichtbij je handen is erg spannend zijn.

De Wildbird Bugaway biedt een goede oplossing om spinnen en andere insecten veilig en levend uit je huis te verwijderen. Zie de Bugaway als een glas met papier op een steel. Voor helden op sokken bestaat de Bugaway met een steel van 72 centimeter en voor de heldhaftige mensen bestaat de Bugaway met een steel van 36 centimeter. Zo gebruik je de Bugaway van Wildbird:

 • null

  Zet het bakje van de Bugaway open door aan het uiteinde van de steel te draaien.

 • null

  Ze de open kant van de Bugaway op de spin.

 • null

  Zet het bakje van de Bugaway voorzichtig dicht door aan het uiteinde van de steel te draaien.

 • null

  Loop naar buiten en zoek een geschikte plek waar je de spin vrij kunt laten.

 • null

  Schuif het bakje van de Bugaway voorzichtig open op de plek van bestemming.

BESTEL DE WILDBIRD BUGAWAY IN DE WEBSHOP
null

Hoeveel huisspinnen in huis?

Schrik niet: in een enkel huis bevinden zich honderden spinnen zichtbaar en onzichtbaar.

Huisspin voorkomen en verjagen

Wil je de huisspin zo veel mogelijk voorkomen en verjagen? Dan is hygiëne de sleutel tot succes! Stofzuig het huis regelmatig en ruim rommel op waar de diertjes kunnen verstoppen. Verder hebben spinnen een hekel aan geuren zoals azijn of pepermuntolie. Spuit met een mengsel van water, afwasmiddel en etherische oliën met een handspuit in hoeken waar vaker spinnen te vinden zijn. Daarnaast helpt wierrook ook om spinnen op afstand te houden, maar let op: wierrook is giftig voor vogels! Met regelmatige schoonmaak houd je het huis zo veel mogelijk spinvrij.

BESTEL EEN HANDSPUIT IN DE WEBSHOP
null

Help! Een spinnennest in huis!

Het najaar is de perfecte tijd voor spinnen om zich voort te planten. Verwijder je het spinnennest niet? Dan kun je in het voorjaar te maken hebben met honderden kleine spinnetjes. Veel kleine spinnetjes in huis zullen eerst elkaar opeten om zelf te overleven en zullen vervolgens hun weg naar buiten proberen te vinden.