Lekker in je vel zitten, dat wil niet alleen jij, maar je kat ook! Het is voor je kat heel belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Maar wat is een gezond gewicht? En hoe herken je overgewicht of ondergewicht bij je kat? Dat lees je in dit artikel.
Herkennen van het juiste gewicht
Je kunt herkennen of jouw kat onder- of overgewicht heeft door het postuur van je kat te vergelijken met de onderstaande foto’s. Let op: elk soort ras en elke kat verschilt in postuur. Deze foto’s zijn een algemeen beeld van een kat. Wil je precies weten of je kat het juiste gewicht heeft voor zijn lichaam? Vraag de dierenarts voor advies.
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn zeer goed zichtbaar bij kortharige katten en zeer goed te voelen bij langharige katten.
- Er is sprake van duidelijk verlies van spiermassa.
- Op de ribben is geen vetlaag te voelen.
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn zichtbaar bij kortharige katten en te voelen bij langharige katten.
- De taille is duidelijk zichtbaar.
- Op de ribben is geen vetlaag te voelen.
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn niet zichtbaar bij kortharige katten, maar wel goed te voelen bij zowel kortharige als langharige katten.
- De taille is duidelijk zichtbaar.
- Op de ribben is een dunne vetlaag te voelen.
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn moeilijk te voelen.
- De taille is niet zichtbaar.
- Op de ruggengraat en aan de staartbasis is een vetlaag zichtbaar.
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn moeilijk te voelen.
- De taille is niet zichtbaar.
- Er is een duidelijke toename van de buikomvang zichtbaar.
Overgewicht of zwaarlijvigheid bij katten
Een kat is een actief dier vanwege het muizen vangen, het rondrennen en de nieuwsgierigheid naar de omgeving. Een kwart van alle katten in Nederland hebben overgewicht. Dit kan komen door verschillende oorzaken en kan zorgen voor gevaarlijke gevolgen.
De 3 oorzaken van overgewicht
- Combinatie van weinig lichaamsbeweging en te veel eten. Het lichaam gebruikt energie uit de voeding. Wanneer er te veel voeding wordt gegeven, zal de overige energie opgeslagen worden in vet.
- Castratie of sterilisatie. Door castratie of sterilisatie wordt de stofwisseling langzamer en heeft je kat minder energie nodig. De eetlust neemt juist meer toe dan voorheen, maar je kat heeft minder energie nodig. Al het extra energie dat je kat eet, gaat dienen als een vetopslag.
- Ziekte of medicijnen. Je kat kan dikker worden door een ziekte of medicijnen.
Symptomen
Naast het voelen van je huisdier, kan je het ook op andere manieren merken dat je dier overgewicht heeft. Je merkt ademhalingsproblemen, veel plassen op verschillende plekken en krabben. De mobiliteit van je kat is minder en je ziet een dikkere buik. Je kat gaat daarom meer slapen en heeft minder zin om te spelen.
Gezondheidsproblemen
Overgewicht bij katten kan naast het zorgen voor een slechte conditie en uithoudingsvermogen, zorgen voor Diabetes Mellitus (suikerziekte), blaasontsteking en artrose. Het kan zijn dat je je kat daarom zo snel mogelijk wilt laten afvallen, maar pas op want leververvetting ligt op de loer!
Afvallen
Wanneer katten te snel afvallen, kan de stofwisseling van slag raken. Het vet wat afgezet wordt zal zich opstapelen in de lever, wat zal zorgen voor een blokkade van de functionaliteit van de lever. De lever van je kat werkt slechter dan voorheen en het probleem is onomkeerbaar. Dit kan zorgen voor een dodelijke afloop. Let goed op tijdens het afvallen en doe dit onder leiding van de dierenarts!
Wanneer je je kat onder leiding van een dierenarts laat afvallen, krijg je verschillende afvalschema’s mee. Om het afvallen leuk te maken voor jou en je kat, zal je jouw kat moeten stimuleren om te bewegen door middel van spelen. Speel met een hengel of geef de voeding door middel van een voederbal.
Daarnaast is het belangrijk dat je een dieet geeft met weinig koolhydraten en veel eiwitten. Een dieetvoeding zal zorgen voor vetverbranding en spieropbouw tegelijk.
Voeding
Afvallen begint bij de basis: een goede voeding. Om het afvallen te ondersteunen zijn er verschillende diervoeders die het afvalproces makkelijker maken. Deze voedingen bevatten een verminderd caloriegehalte, zodat je kat gaat afvallen. Daarnaast is het vezelgehalte van deze brokken verhoogd, wat ervoor zorgt dat jouw kat langer een verzadigd gevoel houdt. Een voorbeeld wat je kunt geven is Royal Canin Light Weight Care of Hill’s Feline Light. Merk je dat de honger van je kat niet minder wordt? Probeer dan Royal Canin Appetite Control! Zo zal je kat ook minder uit zichzelf gaan zoeken naar extra voedsel. Heb je meerdere katten en moeten ze niet allemaal op dieetvoeding? Dan kan je gebruik maken van een Surefeed Microchip voerbak, deze bak stel je in op de chip van je kat. Wanneer je kat in de buurt van de voerbak komt gaat deze open, hiermee voorkom je dat je kat de verkeerde voeding eet.
Ondergewicht of zeer magerheid bij katten
Bij ondergewicht krijgt je kat te weinig voedingsstoffen binnen. Er zijn verschillende oorzaken en gevolgen voor ondergewicht.
De 3 oorzaken van ondergewicht
- Te weinig voeding of de kat vind het voer niet lekker
- Stress. Bij een stressvolle of traumatische ervaring kan je kat minder tot niks meer gaan eten.
- Ziekte. Ziektes zoals een te snel werkende schildklier, een worminfectie of andere ziektes kunnen ervoor zorgen dat er veel energie wordt opslokt of juist zorgt voor een slechte vertering. Merk je dat je kat in korte tijd veel afvalt? Neem dan contact op met de dierenarts.
Oplossen van ondergewicht
Omdat de oorzaken van ondergewicht extreem verschillen, is het lastig om 1 oplossing te geven. Het is in elk geval handig om ervoor te zorgen om de eetlust te verhogen, zodat je kat al zijn voedingsstoffen binnenkrijgt en geen gevaar heeft op leververvetting. Je kunt de brokken veranderen in meer energierijke voeding of de voeding mengen met natvoeding. Ook kan je dagelijks kleinere porties voeding aanbieden, in plaats van één of twee keer per dag. Daarnaast is het belangrijk om je kat regelmatig ontwormt. Doe je dit niet? Dan kan het ondergewicht minder snel worden opgelost. Bekijk hier de tips voor het ontwormen van jouw kat.