Heb je net een kitten in huis? Dan zal je kitten even moeten wennen. Dat is niet zo gek, want je kitten is ineens niet alleen zijn moeder, maar ook zijn broertjes en zusjes kwijt. Alle vertrouwde geuren en geluiden zijn verdwenen en alles ziet er ook nog eens heel anders uit. Je katje heeft dan ook veel aandacht, geruststelling en liefde nodig. In dit artikel bespreken we waar je aan moet denken in de eerste dagen dat je kitten in huis is. 

info vachttype

Voorbereiden: maak je huis kittenproof!

Het kan erg spannend zijn voor je kitten om te wennen in een nieuw huis, maar je kan voordat je kitten komt al een aantal dingen voorbereiden die dit makkelijker maken. Voordat je kitten in huis is, is het handig om je huis kittenproof te maken. Denk hierbij aan de spullen die je nodig hebt zoals een voer- en drinkbak, voeding, een fijne slaapplek, speeltjes, krabpalen en een kattenbak. Ontdek meer over het eerste jaar van je kitten met het groeiboekje.
LEES MEER OVER JE HUIS KITTENPROOF MAKEN

Eerste dag van je kitten in huis

Als je je kitten ophaalt en meeneemt in de auto, heeft je kitten al een hele spannende reis achter de rug. Door het reismandje vast knus te maken, bijvoorbeeld met een geurdoekje, knuffeltje en een handdoekje, kan de kitten vast comfortabel wennen aan het reizen. Zodra je kitten in huis is, kan je het reismandje in een kamertje neerzetten waar de kitten de eerste periode verblijft.

Omgeving eerste dagen

Zorg voor een klein kamertje waar de voer- en drinkbak en kattenbak ook staat, de eerste dagen dat je kitten in huis is. Zo kan je kitten rustig wennen aan de nieuwe omgeving met allerlei verschillende geuren. Neem dan ook goed de tijd om je kitten op weg te helpen in zijn nieuwe omgeving. Laat je kitten langzamerhand de rest van het huis ontdekken en zorg voor een fijne slaapplek in de nacht, bijvoorbeeld een kleine kamer. Het best kun je een paar dagen vrij nemen, zodat je kitten volledig op z’n gemak is wanneer je je kitten voor het eerst alleen laat

Socialisatieperiode

Op het moment dat je kitten in huis is, is het moeilijk te zeggen hoe lang de kitten moet wennen. De ene kat is wat doortastender dan de andere en ook de omgeving speelt een rol. Als je je kitten geleidelijk aan nieuwe indrukken, zoals geluiden en mensen laat wennen, zal je kitten zich sneller aanpassen dan wanneer hij of zij schrikt van onverwachte situaties. Let in het begin dus op dat er niet teveel bezoek langskomt.

Nieuwe ervaringen

De meeste kittens geven zelf prima aan wanneer ze aan een nieuwe ervaring toe zijn door zelf op onderzoek uit te gaan in de rest van het huis. Zodra je kitten in huis alles ontdekt heeft, wilt je kitten misschien wel naar buiten. Mocht je van plan zijn je kitten naar buiten te laten, wacht daar dan mee totdat hij of zij minimaal vier weken bij je is. Blijf de eerste paar keren dat je kitten naar buiten gaat in de buurt.

info vachttype

Je kitten introduceren aan andere dieren

Heb je al andere katten of een kitten in huis? Laat je kitten dan rustig wennen aan andere huisdieren. Laat je kitten in huis bijvoorbeeld nog in zijn reismandje zitten, zodat andere huisdieren rustig kunnen wennen en zorg dat je kitten een apart kamertje heeft. Zo kunnen alle huisdieren rustig wennen aan elkaars aanwezigheid.

Eerste keer naar de dierenarts

De eerste keer naar de dierenarts is erg spannend voor je kitten. De reis naar huis heeft misschien wat stress opgeleverd. De dierenarts kan dan ook adviseren om je kitten eerst langs te laten komen voor een kennismaking en algemeen onderzoek, voordat de kitten vaccinaties krijgt. Doe dit op een moment dat je kitten in huis gewend is, zodat je kitten daarna weer in een vertrouwde omgeving terecht komt. Zorg ervoor dat je de reismand van je kitten heel comfortabel maakt. Zo krijgt je kitten een positieve associatie met reizen. Op latere leeftijd kan je er dan gemakkelijker op uit met je kitten.

Vaccinatie, ontwormen en ontvlooien

Zodra je je kitten in huis hebt, is het goed om direct een afspraak te maken bij de dierenarts en de vaccinatie te plannen. Vraag ook altijd na bij de fokker of het asiel of de kitten is ontwormd en ontvlooit. Als het goed is, is de kitten al ontwormt in week 3, 5 en 7. Nadat je kitten in huis is, moet je de kitten zelf 1x per maand ontwormen. Vanaf dat je kitten 6 maanden oud is, kan het vier keer per jaar. Ontvlooien met een pipet kan vanaf week 8 en als je kitten 1 kg is. Afhankelijk van het middel moet dit een aantal keer per jaar. Kittens jonger dan 8 weken, kunnen worden behandeld met een vlooienspray.

null

Vets Place

Wil je een afspraak maken om met je kitten langs een dierenarts te gaan? In een aantal van onze Pets Place winkels zijn er Vets Place dierenklinieken aanwezig. Maak gemakkelijk online of telefonisch een afspraak. Woon je in de buurt van een Vets Place? Kom dan gerust even langs.
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ VETS PLACE