Een kitten in huis halen is leuk én spannend! Om je pluizenbol rustig te laten wennen aan het nieuwe huis, is het handig om een aantal basiszaken op orde te hebben voordat je jouw kat in huis haalt. Zorg ervoor dat je huis kittenproof is en laat je nieuwe kat in een veilig huis. Om precies te weten wat jij in huis moet halen voor jouw kitten, kan een boodschappenlijst een handige hulpmiddel zijn. Vanuit Pets Place hebben wij alles op een rijtje gezet en het boodschappenlijstje voor een kitten gemaakt. Dit artikel helpt je zodat je pluizenbol zich snel in een veilig huis thuis zal voelen.

De gevaren in huis voor een kat/kitten

Al deze vreugde moet ook plaatsmaken voor bewustwording van de potentiële gevaren. Let op de volgende aspecten in en rondom het huis en bescherm jouw kitten hiertegen!

Je kat in de wasmachine of droger

Je zal het wel herkennen: je trekt de droger open en een heerlijke, warme waas komt over je heen. Je was voelt heerlijk droog en warm aan en de wasdroger of wasmachine blijft ook nog eventjes warm. Onze kleine (maar ook grote!) katten voelen deze warmte ook, en vinden dit een heerlijk plekje om te blijven. Let altijd daarom dat de wasmachine of wasdroger achter een gesloten deur zit, of houdt de deuren van deze machines altijd dicht. 

Probeer daarom een ander lekker plekje te creëren voor jouw kleine pluizenbol.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Kookplaat en andere hete ondergronden in de keuken

Tijdens het koken komen de lekkerste geurtjes in de lucht. Je kitten ruikt deze geurtjes maar al te goed, en zal proberen om op het aanrecht te springen. Tijdens de landing kunnen de pootjes op de kookplaat terecht komen, maar je kan je kat ook net op tijd wegjagen. Het echte gevaar is wanneer de pannen net van de plaat of van het vuur zijn gehaald, en je jonge kitten er dan op springt. Je kat zal van de hitte er wel vanaf springen, maar een risico op brandwonden blijft!

Probeer de pootjes van je kitten te bekijken. Meestal vallen de verbrandingen mee, aangezien je kat voor een korte periode op de kookplaat heeft gestaan. Toch kunnen deze verbrandingen erg pijnlijk zijn voor je pluizenbol, aangezien de zoolkussentjes, na de neus, het meest doorbloede deel huid van het lichaam is. Neem contact op met de (Vets Place) dierenarts en volg het advies op!

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Katten en de kachel

Heb je een gas- of houtkachel in huis? Let op! In de zomer kan je hem niet altijd aan hebben, maar in de koude maanden in de winter wel. Je kat/kitten kan gewend zijn om op de kachel te zitten of te lopen, en als hij aanstaat is het extra oppassen geblazen. Ben je benieuwd naar meer gevaren in de winter? Check ons advies over katten in de kou

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Katten en giftige stoffen en planten

Een kitten wil alles proberen, proeven, ruiken en bekijken. Zorg daarom dat je eventuele giftige stoffen ver uit de buurt van je hond hebt. Schoonmaakmiddelen, bepaalde etenswaren (zoals chocolade) en humane medicijnen zijn erg giftig voor katten. Bekijk hier de uitgebreide lijst van giftige stoffen voor katten.

Ook planten kunnen giftig zijn voor kittens en volwassen katten. Veel planten die giftig zijn voor mensen, zijn ook giftig voor onze viervoeters. Het verschilt per plant of de sap, bladeren, bessen of zelfs de gehele plant giftig is. Bekijk hier een overzicht van giftige planten en alternatieve planten die je kunt plaatsen in en rondom jouw huis! Zorg voor een lekker alternatief zoals kattengras! Wanneer je dit aanbiedt voor jouw kitten, wordt de nieuwsgierigheid naar andere planten minder. Merk je dat je kat of kitten gek reageert na een hapje van iets wat niet voor katten is bestemd? Bel de dierenarts voor passend advies van de situatie.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Katten en kabels en stopcontacten

Kittens vinden bolletjes en draadjes wol enorm leuk om mee te spelen! De draadjes van jouw elektrische apparaten zoals snoeren van de televisie, laptop, computer of telefoon kunnen in de ogen van jouw kitten een heel leuk speeltje zijn. Zorg dat je de snoeren goed verstopt voor jouw kitten. Daarnaast kan je de stopcontacten afdekken met beveiligingsplaatje. 

Is je kat of kitten bewusteloos geraakt of heeft hij een flinke klap gekregen na het spelen met elektriciteitskabels het stopcontact? Geen paniek en zorg ervoor dat de stroom wordt afgesloten en raak jouw kat niet aan totdat de stroom uit is. Bel de dierenarts voor meer raad en daad bij deze situatie.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Verstikkings- en verstoppingsgevaar voor je kat

Kittens spelen vaak met de gekste dingen. Toch moet je oppassen met deze ongebruikelijke voorwerpen. Een cadeaulint, stukjes plastic van een tas, elastiekjes of andere onverteerbare producten kunnen blijven hangen in het spijsverteringsstelsel van jouw kat. Verstoppingen kunnen dienen als gevolg. Je ziet dat je kat moeite heeft met poepen, de ontlasting is harder en droger van structuur en er is pijn tijdens het poepen. Na een check bij de dierenarts is de kans aanwezig dat je kat geopereerd moet worden. Twijfel jij of de poep van je kat goed is? Bekijk hier ons advies over de ontlasting van jouw kat!

Daarnaast bestaat de kans op verstikking. Kleine voorwerpen zoals een klosje garen, maar ook stukjes plastic kunnen zorgen voor een benauwde situatie. Je kat begint te hoesten, proberen te braken en je kunt blauwe slijmvliezen zien. Bel de dierenarts en die zal instructies geven tijdens.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS
null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Waar moeten de spullen voor mijn kat staan?

Katten zijn kieskeurige dieren op het gebied van plaatsing van spullen. Wij hebben op een rijtje gezet hoe jij een zo lekker mogelijk huisje maakt voor jouw kat.

Voer- en drinkbak & voeding

Je kunt kiezen voor verschillende voer- en waterbakken. Plastic bakken zijn meestal goedkoper in aanschaf maar roestvrij stalen bakken zijn makkelijker schoon te houden en niet stuk te krijgen. Heb je een lastige drinker? Dan kan een drinkfontein een aantrekkelijk alternatief zijn voor jouw pluizenbol. Ook is het belangrijk om de juiste voeding voor je kat te hebben. Kittens hebben speciaal voeding nodig tot ze minstens 1 jaar oud zijn. Wil je weten waarom? Lees hier ons advies over voeding voor kittens!

Belangrijk is dat je de voer- en waterbak niet in de buurt van de kattenbak plaatst. Negeren van de etensbakken kan zorgen dat je kat het eten niet wil eten.

Fijne slaapplek

Creëer een fijne, rustige slaapplek (zachte kattenmand of –kussen) voor je kitten; zij heeft haar rust en slaap hard nodig. Deze plek plaats je niet bij de voerplek of in de buurt van een kattenbak. Zorg daarnaast ook voor voldoende verstop- en hoogteplekjes. Katten voelen zich daar veilig.

tip hondenspeelgoed

Gebruik de Pets Place doos!

Heb je nieuwe producten gekocht bij ons in de Pets Place webshop? Gooi de doos niet weg! Veel kittens en volwassen katten vinden dozen een heerlijk, knus plekje om te slapen. Daarnaast kan je een leuk huisje knutselen met de instructies op onze doos!

Speeltjes en krabpalen

Kittens zijn speels en zeker binnenkatten kunnen wel wat uitdaging gebruiken. Zorg dus voor voldoende afwisseling in speelgoed. Je kunt kiezen leuk speelgoed waarmee je kat alleen, maar ook met jou, kan spelen of voor een educatief speeltje, waar je echt je kat uitdaagt om te denken voor zijn voeding! voor een bied je kat voldoende gelegenheid om te krabben. Een krabpaal biedt daarbij uitkomst! Vooral met een krabmeubel kunnen ze ook de hoogte opzoeken, wat ze fijn vinden om te doen. 

Probeer de krabmeubel te plaatsen in hoeken en uiteindes van kamers. Je kat krabt niet alleen als verzorging voor de nagels, maar ook om een territorium af te bakenen. Je kunt de krabpaal aantrekkelijker maken met Catnip Spray zodat ze de krabpaal helemaal fantastisch gaan vinden!

Kattenbak

Zorg voor een ruime en goed toegankelijke kattenbak en zet deze op een rustige plaats in huis. Plaats de kattenbak niet in de buurt van het eten of de slaapplek. Wil je jouw kitten op de kattenbak krijgen? Lees hier ons advies hoe jij jouw kitten zindelijk maakt! Want wist je dat het gebruik van type kattenbakvulling invloed heeft op het gebruik van de kattenbak?