Voor het eerst met je kitten naar de dierenarts, spannend! Jouw kitten is bij de fokker al een keer bij de dierenarts geweest maar nog niet samen met jou. Hoe bereid je deze bezoeken het beste voor en wat wordt er van je verwacht? Lees hier alle tips!
Waarom met je kitten naar de dierenarts?
Jouw kitten zal in zijn of haar eerste levensjaar een aantal keer naar de dierenarts moeten. Een kitten zal drie keer in totaal moeten worden gevaccineerd. De vaccinaties worden gedaan met:
- 6 weken. Dit gebeurt als het goed is bij de fokker.
- 8/9 weken. Soms vaccineert de fokker de kitten nog en anders moet jij nog met jouw kitten naar de dierenarts.
- 12 weken. Als nieuwe eigenaar zal jij deze vaccinatie zelf moeten oppakken.
Het is verstandig om met 6 maanden nog een keer naar de dierenarts te gaan. Tijdens een dierenartsbezoek wordt jouw viervoeter van top tot poot gecheckt op gezondheid. Met 6 maanden is jouw kat vol in de groei, het is daarom fijn om de dierenarts te laten checken of dit allemaal goed verloopt. Lees hier meer over het groeien van jouw kat. Hetzelfde geldt voor het wisselen van het gebit. Wil je meer weten over het gebit van een kat? Lees hier meer over het gebit van een kat. Na 6 maanden gaan ook katten in de puberteit, dit kan effect hebben op het gedrag van jouw kitten. Soms is het fijn om te weten wat je kan verwachten van een puberteit en hoe je hiermee om moet gaan. In het vervolg is het verstandig om minimaal 1 keer per jaar een gezondheidscontrole bij de dierenarts te doen.
Er kan natuurlijk een situatie ontstaan waarvoor je tussendoor nog een keer naar de dierenarts kan of moet gaan. Een voorbeeld hiervan is het eten van een onbekend voorwerp. Dit kan voor schade aan het maagdarmkanaal en verstopping veroorzaken. Wist je dat er planten en stoffen zijn die giftig zijn voor jouw kat? Lees hier over giftige planten voor katten en lees hier alles over giftige stoffen voor katten. Een andere reden voor een dierenartsbezoek is aanhoudende diarree. Dit houdt in dat de kitten meer dan twee dagen meerdere keren op de dag diarree heeft. Aanhoudende diarree kan een teken zijn van Giardia (een besmettelijke darmparasiet). Lees hier meer over Giardia bij katten. Twijfel je aan de gezondheid van je kitten? Wijkt het gedrag of gezondheid af van het normale. Neem dan contact op met de dierenarts!
Wat moet je meenemen?
Tijdens het bezoek kunnen er momenten zijn dat het spannender is dan andere momenten, met name voor je kitten. Bij de dierenarts zijn er veel nieuwe geurtjes, kleurtjes en geluidjes die impact hebben. Het is belangrijk dat jouw viervoeter de ervaring met dierenarts leuk vindt. Dierenarts = leuk! Het meenemen van de volgende dingen helpen het bezoek rustig, comfortabel en leuk te laten verlopen voor jou en je kitten.
Het paspoort of vaccinatieboekje is belangrijk om mee te nemen. Hierin wordt bijgehouden welke vaccinatie jouw kitten al heeft gehad en nog moet krijgen. Een dierenarts bezoek kan spannend zijn voor een jong dier, belonen is daarom belangrijk. Belonen kan je op meerdere manieren doen, lees hier meer over het trainen en belonen van je dier. Kattensnoepjes zijn een optie voor belonen, zo kan je ze op verschillende momenten snoepjes geven om de associatie met dierenarts leuk te houden. Een voorbeeld hiervan is Vitakraft Cat Sticks of Vitakraft Cat Liquid snack. Een andere positieve afleiding of beloning is een speeltje. Leuke voorbeelden hiervan zijn het Kong Speeltje Pluche Muis of Adori Speeltje Bal. Als laatste is het belangrijk om een reismandje te hebben en mee te nemen. Zorg dat het reismandje comfortabel is door er bijvoorbeeld een kussentje in te leggen. Een reismand die aan de voor- en bovenkant open kan is het handigst. Zo kan je jouw kitten makkelijk via de bovenkant uit het reismandje halen als hij/zij er niet uit wil. Het reismandje zorgt ervoor dat de kitten niet los rondrent in de praktijk.
Kort gezegd moet je de volgende dingen meenemen:
- Kattenspeeltje
- Kattensnoepjes
- Reismand met kussentje
- Paspoort en vaccinatieboekje
Goede voorbereiding is het halve werk
Het eerste bezoek aan de dierenarts kan spannend zijn voor jouw kitten. Jij als eigenaar kan hier ook invloed op hebben. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op het bezoek. De volgende punten zijn daarom belangrijk om te weten:
- Blijf rustig. Jouw kitten blijft rustiger als jij rustig blijft. Sommige jonge katten zijn nieuwsgieriger dan andere. Observeer je kat goed om te bepalen wat hij/zij fijner vindt.
- Houd je kitten in het reismandje op je schoot tijdens het wachten in de wachtkamer. Op dit moment komen er heel veel nieuwe geurtjes, kleurtjes en geluiden op jouw kitten af. Zet de reismand daarom nooit op de grond, katten vinden het vaak fijner om hoger te zitten. Draai de ingang van de reismand naar je toe zodat je kat niet schrikt van andere dieren (met name honden).
- Zorg ervoor dat je kitten al gewend is aan het reismandje. Zet deze thuis in de woonkamer met een kussentje erin. Hierdoor is de reismand niet eng en creëer je een veilige plaats. Gaat je kitten er niet vanzelf in dan kan je het proberen met een speeltje of een snoepje.
- Zorg dat je al een keer bij de dierenarts bent geweest met jouw kitten. Dit kan bijvoorbeeld voor het ophalen van een kittenpakket! Of om het ontwormings- en ontvlooiingsschema door te spreken. Lees hier over het ontwormen van kittens en katten. Wil je meer weten over vlooien bij katten? Lees het advies over vlooien bij katten. Tijdens dit bezoek kan je kitten wennen aan deze ‘vreemde’ plek. Associatie met de dierenarts moet leuk zijn. Dierenarts = leuk!
Tijdens de procedure
Het bezoek aan de dierenarts verloopt vaak hetzelfde. We zullen jou even meenemen door de punten zodat je weet wat er te verwachten valt.
Stap 1: Afspraak maken
De afspraak is vaak telefonisch of in persoon gemaakt. Kom 5 minuten van tevoren en meld je aan bij de balie met jouw kitten. Volg de instructies op van de dierenartsassistente (vaak even wegen) en dan kan je wachten in de wachtkamer. Tijdens het wachten kan je af en toe belonen met een snoepje of positieve afleiding geven door te spelen met je kat. Zo creëer je een leuke omgeving in de wachtruimte.
Stap 2: Observatie
Zoals eerder gezegd is het belangrijk om je kitten te observeren om in te schatten wat hij of zij fijn vindt. Houd het reismandje op je schoot tijdens het wachten. Onthoud: dierenarts = leuk!
Stap 3: Kennismaking
Je wordt geroepen door de dierenarts! Loop met de dierenarts mee naar de behandelkamer. Hier kunnen jij en je kitten even kennismaken met de dierenarts. Nu begint de afspraak, zet het beste pootje voor!
Stap 4: Onderzoek
De kitten zal op de behandeltafel onderzocht worden. Als je kitten angstig is kan de dierenarts ervoor kiezen om de bovenkant van het reismandje eraf te halen en de kitten in de reismand te onderzoeken. Soms zal de kitten vast moeten worden gehouden, dit kan jij zelf doen of een dierenartsassistente. Volg de instructies van de dierenarts op. Tijdens het vaccineren kan je jouw kitten een positieve afleiding geven zodat de prik niet als eng wordt ervaren. Overleg even met de dierenarts hoe je dit het beste kunt doen.
Stap 5: Vaccinatie
Nadat de vaccinaties zijn ingespoten is het belangrijk dat je jouw kitten op een positieve manier afleidt. Ga met hem of haar spelen. In de tussentijd zal de dierenarts de vaccinaties documenteren in het paspoort of vaccinatieboekje.
Stap 6: Betaling
Bezoek aan de dierenarts is klaar! Ga naar de balie om betaling af te spreken en daarna lekker naar huis.