Alle soorten konijnen hebben een andere vacht, welke ook een andere vachtverzorging nodig hebben. Zo zijn er kortharige, halflang harige, langharige en bijzondere konijnenvachten (zoals de Angora konijn) te typeren. Hoe kun je nu het beste de konijnenvacht verzorgen? In dit artikel geven we je tips over het borstelen en kammen van je konijnen en het verwijderen van klitten. Ook hebben we het over vachtmijt!

De ruiperiode en verharen

Een konijnenvacht verhaart zo’n twee keer per jaar bij het wisselen van het seizoen. De wintervacht wordt dan omgewisseld voor een zomervacht en andersom. De dikke wintervacht biedt een goede bescherming tegen de vrieskou in de winter, maar is veel te warm voor de zomerse periode. Hierdoor verharen je konijnen van nature. Konijnen die binnen gehouden worden, zullen over het algemeen het hele jaar door verharen. Zij kennen minder sterke ruiperiodes, omdat wij de temperatuur in huis het gehele jaar ongeveer hetzelfde houden. Heb je een binnenkonijn en wil je deze in de winter buiten zetten? Laat je konijn op z’n laatst vanaf september buiten wennen. Als je dit niet doet, zal de wintervacht niet volledig groeien en kan je konijn veel kou ervaren. Heb je jouw buitenkonijn in de winter een dagje binnenshuis gehouden? Dan kan je hem niet meer buiten zetten. Lees meer in ons adviesartikel over konijnen in de winter waarom dit zo is.

info

Vachtmijt bij konijnen

Hebben jouw konijnen last van jeuk? Ontstaan er wondjes op de huid vanwege het krabben en bijten? Dan kunnen je konijnen te maken hebben met vachtmijt, wat voor vervelende irritaties kan leiden. De vachtmijt is niet levensbedreigend, maar is wel erg vervelend voor je dieren. Daarnaast zijn je konijnen extra gevoelig voor bacteriën als ze wondjes hebben. De vachtmijt is soms met het blote oog te zien en de huidschilfers die loskomen vanwege de huidirritatie, lijken op roos. Maak een afspraak met de dierenarts als je het vermoeden hebt dat je konijnen last van vachtmijt hebben. Zij kunnen een spray of pipetten voorschrijven.

Kortharige konijnen

Kortharige konijnen hebben de minste vachtverzorging nodig. Toch kennen ze wel twee keer per jaar een ruiperiode en zullen ze veel haren verliezen. Om te voorkomen dat ze deze haren oplikken (dat kan ernstige verstoppingsproblemen veroorzaken), is het van belang voldoende te borstelen. Na het borstelen kan je losse haren en eventuele klitten met een kam verwijderen. Ook buiten de ruiperiode kan je jouw konijnen met een zachte borstel borstelen. Je bouwt hiermee een goede band op tussen je konijnen en jezelf en vinden voornamelijk oude konijnen het erg fijn.

null

Konijnenvacht borstelen

Speciaal voor konijnen is er een borstel- en kamsetje verkrijgbaar. Hiermee stroop je als het ware de loszittende haren uit de vacht. Met dit setje kan je de complete vacht van je konijnen verzorgen.

Halflang harige konijnen

Sommige konijnen hebben verschillende typen haarlengtes en vacht. Elk deel dient dan ook op een andere manier behandeld te worden. Het kortharige gedeelte kan je het beste verzorgen zoals hierboven beschreven, voor de langere gedeeltes kun je hieronder tips lezen.

Konijnenvacht langharige konijnen

Bij konijnen met wat langer haar, of met lang haar rond de kop, kan beter een kam en een borstel gebruikt worden. Gebruik liever geen gewone synthetische haarborstel, de vacht wordt hier heel statisch van (het haar gaat dan ‘knetteren’) en dat vindt het dier niet prettig. Bij langharige konijnen en konijnen met een bijzondere vacht is het van belang om elke dag te controleren op eventuele klitten. Kom je deze tegen? Kam ze dan goed uit en borstel vervolgens de gehele vacht. Dit voorkomt dat er veel vuiltjes/uitwerpselen in de vacht blijven hangen, wat bijvoorbeeld vliegen kan aantrekken. Deze vliegen kunnen eitjes leggen in de vacht van je konijnen, wat tot de ernstige ziekte Myiasis kan leiden. Lees hier meer over deze gevaarlijke madenziekte bij konijnen.

tip

Gebruik Anti Myiasis spray!

De madenziekte Myiasis ontstaat in de vacht van konijnen en kan binnen 24 uur dodelijk zijn. Een goede vachtverzorging is daardoor extra belangrijk, maar het ontstaan van deze ziekte is daarmee niet uitgesloten. Spray daarom uit voorzorg de vacht van je konijnen in met Anti Myiasis spray.

Klitten in de konijnenvacht

Konijnen met veel haar rond hun kop krijgen vaak klitten achter hun oren. Zulke konijnen zullen extra vaak gekamd en geborsteld moeten worden, ook als ze niet in de rui zijn. Aan klitten mag niet getrokken worden, want dat doet pijn. Ze moeten voorzichtig met de vingers worden ontward. Lukt dat niet, knip ze dan heel voorzichtig weg. Trek nooit aan een klit, want dan trek je de huid mee. Omdat dit niet goed te zien is zou je tegelijk met de klit een stuk huid wegknippen. Is de klit niet weg te knippen omdat hij te dicht op de huid zit, knip dan dwars door de klit heen, zodat hij voor de helft weg is. Probeer hem dan verder te ontwarren of wacht tot de klit wat verder van de huid af gegroeid is. Is de klit een dikke plak geworden en vervilt? Neem contact op met de Pets Place Trimsalon.

tip

Bezoek een trimsalon!

Je kan ook eens bij een trimsalon in de buurt vragen of zij konijnen behandelen. Bij een bezoek aan de trimsalon wordt de vacht van konijnen uitgekamd en eventueel een stuk ingekort. Zo kan de huid weer ademen en wordt het onderhouden van de vacht voor jou een stuk eenvoudiger. Bekijk hier of er een Pets Place trimsalon bij jou in de buurt zit!
BEKIJK ALLE VERZORGINGSPRODUCTEN