Hoe oud wordt een konijn? Een vraag die vaak voorbij komt en waar natuurlijk geen vast antwoord op is. Toch is er een ding zeker: de konijnen in Nederland worden steeds ouder. Dit komt doordat ze een steeds groter deel gaan uitmaken van het gezin. Daarbij komt er voortdurend meer kennis over konijnen. Hierdoor kunnen deze dieren inmiddels wel 15 jaar oud worden! Een hele leeftijd voor zo’n klein dier, dus hoe zorg je ervoor dat je konijnenvriendje onbezorgd van zijn oude dag kan genieten?

Hoe oud wordt een konijn?

Een konijn is volwassen vanaf dat ze 20 weken oud zijn. Na deze 20 weken groeit het konijn nog door tot een leeftijd van 8 maanden. Grote rassen (vlaamse reuzen, franse hangoren, etc.) groeien echter door tot ze een jaar oud zijn. Vanaf  6 jaar oud is een konijn senior, maar dan kan hij nog best een aantal jaar mee! Konijnen in Nederland worden gemiddeld 6-10 jaar oud, maar het kan ook zijn dat je 15 jaar lang van je konijntje mag genieten!

Ouderdomskwaaltjes

Naarmate een konijn ouder wordt, krijgt hij steeds meer last van ouderdomskwaaltjes. Zo komt het voor dat oudere konijnen last krijgen van hun gewrichten, waardoor ze minder bewegen en last krijgen van overgewicht. Het is van belang om een voeding te geven die gericht is op de behoeften van oude konijnen, zoals de Beaphar Care Plus Konijn Senior voeding. Daarnaast is het belangrijk om de hoeveelheid fruit en snoepjes die het konijn krijgt, te beperken tot maximaal 1x per dag een snoepje of stukje fruit. Dit is zo omdat er veel suikers in snoepjes en fruit zitten, waardoor jouw konijn sneller overgewicht krijgt. Overgewicht kan op lange termijn gezondheidsklachten veroorzaken en moet dus voorkomen worden.

null

Wist je dat?

De voeding van konijnen bestaat voor 80% uit hooi. Een gezond konijn is het grootste deel van zijn tijd bezig met hooi knabbelen. Konijnen eten een bal los hooi ter grootte van hun eigen lichaam per dag. Naast hooi bestaat de voeding van een konijn voor 10% uit verse groentes, 5% uit brokjes en 5% uit gezonde snacks zoals Supreme Selective Naturals Meadow Loops

Honger naar hooi

Naast dat ze minder bewegen, kan het ook zo zijn dat oudere konijnen hun hooi niet meer interessant vinden. Hooi eten is belangrijk voor konijnen, omdat hooi en ander ruw materiaal ervoor zorgt dat de tanden van konijnen slijten en er geen haakjes aan komen. De tanden van konijnen groeien namelijk hun hele leven door en groeien tot 6 millimeter per maand!

Als de tanden ongelijk groeien, kunnen er haakjes ontstaan. Deze kunnen in de wangen of tong van je konijn snijden, wat pijn doet. Het is dus belangrijk dat een konijn veel hooi en vezelrijke voeding blijft eten. Als een konijn stopt met hooi eten, is het belangrijk dat er bij de dierenarts een controle van het gebit wordt uitgevoerd. Daarnaast kun je het konijn andere soorten hooi aanbieden die lekkerder ruiken en dus aantrekkelijker zijn om te eten, zoals bijvoorbeeld Supreme Selective Timothy Hay of Happy Home Kruidenhooi.

BEKIJK HIER AL HET HOOI

Problemen met plassen

Een ander probleem waar oudere konijnen vaak tegenaan lopen, is problemen met de blaas of nieren. Vooral bij vrouwtjes komt het regelmatig voor dat de dieren last krijgen van bijvoorbeeld nierstenen of incontinentie (het niet op kunnen houden van urine). Dit komt onder andere doordat oude konijnen een teveel aan calcium niet meer goed kunnen verwerken. Veel hooi, een geschikte voeding en supplementen kunnen helpen dit probleem te voorkomen of te minimaliseren.

Vachtverzorging

Ten slotte hebben oudere konijnen vaak moeite met het bijhouden van hun vacht en slijten de nagels niet meer zo snel als vroeger. Het is daarom belangrijk om je konijn regelmatig te controleren op lange nagels en deze te knippen met een speciaal nagelschaartje wanneer ze te lang worden. Wanneer je dit niet zelf kan of durft, kun je dit bij de dierenarts of je plaatselijke Vets Place laten doen.

Daarbij is het in de ruiperiode verstandig om je konijn te helpen door zijn rui heen te komen, door het borstelen met een zachte borstel zoals Ferplast Vachtborstel Zacht of door zachtjes losse plukken uit de vacht te trekken. Het laatste moet echter voorzichtig gebeuren, zodat haren die nog vastzitten niet mee worden getrokken.

De huid van een konijn is gevoeliger dan de huid van bijvoorbeeld een hond of kat. Met een harde borstel of het hard trekken aan de vacht kun je de huid van jouw konijn beschadigen en je konijn pijn doen. Met deze reden is een zachte borstel met bijvoorbeeld varkensharen het meest geschikt voor het helpen met ruien.

BEKIJK HIER ALLE VERZORGINGSARTIKELEN

Verblijfplaats

De verblijfplaats van je konijnen speelt een grote rol in de levensverwachting van je dieren. Konijnen hebben veel ruimte nodig om zich goed te kunnen bewegen. De ideale leefomgeving heeft een grootte van minimaal 4m2 per konijn. Mocht dit niet haalbaar zijn met alleen een hok, dan is het altijd nog mogelijk om je hok uit te breiden met een ren, zoals de Adori Konijnenren Metaal Zwart. Ook kun je je konijnen los door je huis of tuin laten lopen.

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven. Buitenkonijnen worden vaak ouder dan binnenkonijnen en een vaak wisselende omgeving is niet goed voor de levensverwachting van het konijn. Dit komt omdat het wisselen van de omgeving stressvol kan zijn voor je konijnen en hoge hoeveelheden stress de levensverwachting van je konijn verkorten. Daarbij is het belangrijk dat de verblijfplaats van je konijn niet in de volle zon staat. Met name oude en erg jonge konijnen zijn erg temperatuurgevoelig. Wanneer zij het te warm krijgen doordat de zon te lang op het hok staat en ze geen schaduwplek hebben, kunnen ze in shock raken of zelfs overlijden. Zorg dus altijd voor genoeg schaduwplekjes en koele plekken in het hok van je konijnen en leg bij erg heet weer een koelplaat of koeltegel neer, zoals de Beeztees Koelpad Brea.

Bezighouden

Doordat konijnen zich minder goed kunnen bewegen naarmate ze ouder worden, is het vaak lastig voor ze om nog intensief te spelen, racen en sprongen van blijdschap te maken. Het is dan belangrijk om je konijn op een andere manier bezig te houden, zodat hij zich niet gaat vervelen. Manieren hiervoor zijn bijvoorbeeld door het aanbieden van knaagspeeltjes of denkspellen zoals de Beeztees Braingame Ballira of de Beeztees Speeltoren Hayra

BEKIJK HIER ALLE KNAAG- EN DENKSPEELTJES

Natuurlijk helpt een maatje ook tegen verveling en biedt deze jouw konijn ondersteuning wanneer bijvoorbeeld het zicht vermindert en het bewegen lastiger wordt.

null

Wist je dat?

Konijnen zijn echte groepsdieren. Konijnen leven het liefste met meerdere dieren samen, omdat het prooidieren zijn. Een konijn alleen is altijd alert en kan zich niet volledig ontspannen, omdat er altijd gevaar kan zijn. Wanneer er twee of meer konijnen in een groep zijn, houden de konijnen om de beurt de wacht zodat de andere kan ontspannen. Daarnaast verzorgen konijnen elkaar en spelen zij met elkaar, waardoor de dieren goed in hun vel zitten en zich niet vervelen. Een konijn alleen verveelt zich sneller en kan zelfs depressief worden. De beste combinatie is een gecastreerd mannetje met een vrouwtje. Wil je een groep? Zorg dan dat er evenveel of meer vrouwtjes dan mannetjes in de groep zijn.
BEKIJK HIER TIPS OM JOUW KONIJNEN TE KOPPELEN