Hoeveel chloor moet ik toevoegen, waarom is het testen van het water nodig en hoe kom ik van die groene kleur af? Het onderhouden van een zwembad roept soms heel wat vragen op.  In dit advies zetten we de meest gestelde vragen over zwembadwater op een rijtje.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Nooit mengen!

Voorkom dat kinderen in aanraking kunnen komen met chloorproducten. Neem de aanwijzingen op de verpakking in acht. Let op, meng nooit twee verschillende merken of soorten chemicaliën.
 • 1

  Hoe voeg ik chloor toe aan mijn zwembad?

  Gebruik je chloortabletten? Plaats deze dan, bij normale dosering, altijd in een chloordrijver of een skimmer. Chloorgranulaat is in poedervorm, dit los je eerst op in een emmer(s) lauw/warm water. Dit doe je voordat je het chloormengsel over het wateroppervlak verdeeld. Wij adviseren dat je geen chloor toevoegt vlak voordat je gaat zwemmen, het is beter om het chloor de avond van te voren aan het water toe te voegen. Haal daarnaast de chloordrijver uit het water voordat je gaat zwemmen. Houd chloor altijd buiten bereik van kinderen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

  Lees hier meer over chloor in je zwembad.

 • 2

  Waarom moet ik de pH-waarde meten?

  De aanbevolen pH-waarde van het water is optimaal wanneer het tussen de 7,2 en 7,6 zit. Dit is nodig om het desinfectiemiddel (chloor) optimaal te laten werken. De pH-waarde kun je meten met teststrips of een elektrische chloor- en pH-meter. pH-correctiemiddelen, zoals pH-Plus of pH-Minus, altijd buiten bereik van kinderen houden!

  Lees hier meer over pH-middelen.

 • 3

  Wat moet ik doen als mijn pH-waarde niet correct is?

  Te hoge pH-waarde bijstellen met pH-Minus, te lage pH-waarde bijstellen met pH-Plus. Het pH-correctiemiddel altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water. Daarna verdelen over de oppervlakte van het zwemwater. Laat de pomp draaien. Na ongeveer 2 uur kun je nogmaals testen en eventueel corrigeren. Je mag nu gewoon zwemmen.

 • 4

  Het water is melkachtig wit, wat nu?

  Dit wordt veelal veroorzaakt door een foutieve pH waarde. Je kunt eerst de pH-waarde meten en deze vervolgens bijstellen met pH-Minus of pH-Plus. Zorg dat je veelvuldig filtert en vaak het filter cartridge schoonmaakt. Voor een zandfilter geldt: regelmatig uitspoelen (bijvoorbeeld elke twee uur).

 • 5

  Het water is groen geworden, wat moet ik doen?

  Eerst de pH-waarde meten en indien nodig bijstellen (na een zware onweersbui één a twee uur wachten). Daarna de chloorwaarde meten en zo nodig bijstellen (eventueel met shockbehandeling). Is het water nog steeds groen nadat je de pH-waarde hebt bijgesteld en een shockbehandeling hebt gegeven? Dan kan dit mogelijk door algen komen. Je kunt kiezen om anti-alg producten aan je zwembad toe te voegen. Doe dit echter nadat je de pH- en chloorwaarde hebt bijgesteld.

 • 6

  Hoe moet ik een schokbehandeling geven?

  Een schokbehandeling is het aanpakken van bacteriën en alg in je zwembad door in één keer een grote hoeveelheid chloor aan het zwembad toe te voegen. Om een juiste behandeling te geven moet eerst de pH-waarde gecontroleerd worden en indien nodig bijstellen naar de optimale waarde. Daarna chloorgranulaat toedienen. Kijk hier voor meer informatie over de juiste dosering. Het chloorgranulaat altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water. Nooit meer dan 300 gram granulaat per emmer oplossen. Bij grotere hoeveelheden verdelen over meerdere emmers. Hierna (direct) verdelen over de oppervlakte van het zwemwater. Pomp/filter gedurende 24-72 uur continu laten draaien. Ga gedurende deze tijd niet zwemmen.

 • 7

  Ik heb net chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen?

  Nee, je moet minimaal 6 uur te wachten voordat je veilig kunt gaan zwemmen. Wij adviseren je daarom om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.

 • 8

  Hoe werken de teststrips?

  Lees de aanwijzingen op de verpakking. Een algemene richtlijn is: Dompel de teststrip 5 seconden lang onder water, op een diepte van ongeveer 20-30 cm. Houd de strip horizontaal, schud het water er niet af. Vergelijk de waarde van de verkleuring met de waarde op het busje. Houd je altijd aan de aanbevolen waardes op het busje.

 • 9

  Mag ik mijn zwembad vullen met grondwater?

  Nee. Door het ijzer dat in grondwater zit, zal je zwembadwater donker worden. Daarnaast wijkt de zuurgraad af en kunnen onderhoudsmiddelen minder goed werken wanneer je ze toevoegt aan het water.

tip

Pets Place Boerenbond in de buurt

Je kunt onderhoudsproducten voor je zwembad kopen in een Pets Place Boerenbond winkel bij jou in de buurt.
ZOEK HIER EEN PETS PLACE BOERENBOND WINKEL