Onkruid, groene aanslag, bladluizen of muizen in de tuin?! Daar wil je natuurlijk snel van af! Maar grijp je dan direct naar bestrijdingsmiddelen? Gif in bestrijdingsmiddelen is namelijk gevaarlijk voor mens, dier en milieu. Milieuvriendelijk bestrijden is dus de oplossing!

Hoe voorkom & bestrijd je plaagdieren zoals bladluizen, muizen, mieren, wespen en fruitvliegjes of onkruid in de tuin? Ook plantenziekten kunnen je tuin behoorlijk aantasten. In dit artikel geven wij een handig stappenplan met een milieuvriendelijke aanpak!

Milieuvriendelijk bestrijden, wat is dat?

Onnodig of verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen kan schadelijk zijn voor mens, dier en milieu! Door op een natuurlijke en veilige manier aan de slag te gaan in de tuin, ben je effectiever én beter bezig voor het milieu. Milieuvriendelijk bestrijden dus!

milieuvriendelijk bestrijden

Beter bestrijden: een landelijke campagne

Beter bestrijden is een landelijke campagne van Milieu Centraal en wordt ondersteund door Pets Place en Boerenbond. Samen gaan we voor een beter milieu!
  • Nummer 1

    Stap 1: Voorkom de plaag

Voorkomen is beter dan genezen luidt het gezegde. Als je plaaginsecten en onkruid op een goede manier voorkomt, hoef je namelijk niet eens te bestrijden. Met een aantal simpele tips maak je jouw tuin al minder interessant voor plaaginsecten en ongedierte. Ook kan je planten goed helpen tegen ziekten en plagen.

milieuvriendelijk bestrijden

Meer informatie over specifieke plaagdieren?

Er zijn een hoop verschillende soorten plaaginsecten en ongedierte die zich vervelend kunnen gedragen in je tuin. Sommige plagen moet je dan ook op een andere manier bestrijden dan anderen. Heb je last van plaaginsecten (zoals de taxuskever, buxusrups, bladluis, aardrups, etc.) in je tuin? Lees hier een aantal specifieke tips voor het bestrijden van plaaginsecten.

Eén van de gemakkelijkste manieren om te voorkomen dat ongedierte op je tuin of huis afkomt is door er voor te zorgen dat etenswaren en afval opgeruimd worden. Berg alles goed op in afsluitbare containers of bakjes en doe dit ook met het voer van je huisdier. Voorkom bijvoorbeeld dat er een open zak konijnenvoer blijft liggen. Insecten en ongedierte vinden dit namelijk ook lekker!

Door voldoende het terras en de stoep in je tuin te vegen voorkom je mos- en algvorming. En het ziet er ook nog eens lekker fris uit!

Je kan bij de indeling van je tuin ook rekening houden ongedierte en plagen. Sommige planten en bloemen zijn hier namelijk beter bestand tegen, waardoor je er minder overlast van zult krijgen. Ook onkruid kan je voorkomen door je tuin op een juiste manier in te delen. Zorg voor voldoende beplanting in borders en kies de juiste verharding voor de stoep en het terras. Sommige soorten verharding leveren namelijk minder onkruid op dan anderen. Onze tuinexperts in de Boerenbond winkels kunnen je hierover adviseren.

BEKIJK BOERENBOND WINKELS
  • Nummer 2

    Stap 2: Bestrijd met hand en vijand

Heb je er alles aan gedaan om de ongedierte of het onkruid te voorkomen, maar heb je er tóch last van? Probeer dan eerst van de plaag af te komen zonder bestrijdingsmiddelen. Handmatig ongedierte of onkruid bestrijden kan heel goed met deze tips:

Natuurlijke vijanden

Er zijn verschillende soorten insecten die andere plaaginsecten op hun menu hebben staan. Bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, die zijn dol op bladluizen, schildluizen, larven en andere kleine insecten. Op deze manier kan je prima milieuvriendelijk bestrijden om van de vervelende plaaginsecten af te komen. En: natuurlijker kan bijna niet!

BESTEL IN DE WEBSHOP
milieuvriendelijk bestrijden

Hoe kom je aan lieveheersbeestjes in je tuin?

Simpel! Je kunt de larven van lieveheersbeestjes gewoon in een zakje kopen. Vervolgens hang je dit zakje in de aangetaste plant of struik en de larven doen de rest! Ze zullen zich snel willen voeden met de insecten die de schade veroorzaken, waardoor je daar minder last van zult krijgen. Dit is een perfect voorbeeld van beter bestrijden! Lees hier meer over natuurlijke insectenbestrijding.

Het juiste gereedschap

Onkruid in je tuin is gemakkelijk te bestrijden met handgereedschappen als een onkruidborstel, een schoffel of een hogedrukreiniger. Je hoeft hiervoor geen gif te gebruiken en het is ook nog eens gezond om lekker in de tuin te werken! Trouwens, je kan het zo makkelijk maken als je zelf wilt. Bekijk deze elektrische apparaten van Gloria maar eens.

BEKIJK GLORIA APPARATEN
  • Nummer 3

    Stap 3: Gebruik gif gepast

Zit er niets anders op dan gif gebruiken? Houd dan rekening met een aantal aspecten, zodat je dit niet onnodig of verkeerd gebruikt. Dat is namelijk slecht voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Er zijn bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen 10 stappen van belang, welke je goed dient na te volgen.

Elke vorm van onkruid, ongedierte en plantenziekten kent een eigen aanpak voor de bestrijding. Win daarom vooraf de juiste informatie in. Dit kan je natuurlijk online doen, maar ook in Boerenbond winkels. Onze medewerkers kunnen je adviseren over de juiste manier van milieuvriendelijk bestrijden. Bekijk hier welke winkel het dichtst bij jou in de buurt ligt.

De werking van een bestrijdingsmiddel is alleen gegarandeerd als je het op de juiste manier gebruikt. Lees dus allereerst de gebruiksaanwijzing, het zou namelijk zonde zijn als je het verkeerd gebruikt. Niet alleen voor je portemonnee, maar vooral voor het milieu. Verkeerd gebruik van deze middelen kan de natuur flink aantasten en kan gevaarlijk zijn voor dier, mens en plant. Dat wil je voorkomen!

Als je de gebruiksaanwijzing goed hebt gelezen, zal je ook weten of beschermende kleding dragen aangeraden wordt. In de meeste gevallen is het aan te raden om handschoenen te dragen in combinatie met lange kledij. Denk aan een lange broek, dichte schoenen/laarzen en een shirt of jas met lange mouwen. Wist je dat Boerenbond altijd voldoende (werk)kleding op voorraad heeft?

BEKIJK KLEDING ONLINE

Elk bestrijdingsmiddel is nauwkeurig getest en heeft daarom een adviesdosering op de verpakking staan. Gebruik niet te veel, dat kan namelijk schade aan de tuin veroorzaken. Als je te weinig gebruikt zal het middel te weinig effect opleveren.

Op de gebruiksaanwijzing zijn ook de risico’s voor het milieu meegenomen. Volg de bijbehorende adviezen op, zodat je geen onnodige schade aan het milieu toe richt. Zo’n advies is bijvoorbeeld ‘Niet toepassen binnen één meter afstand van water’.

Zorg ervoor dat je de klus in één keer klaart. Iets tussendoor doen vergroot de kans op blootstelling met het gif en kan het resultaat van de bestrijding verslechteren.

Heb je een rug- of drukspuit gebruikt voor het bestrijdingsmiddel? Spoel die daarna dan goed door. Dit geldt ook voor de slang en de spuitlans. Je kan het spoelwater het beste op een kaal stuk grond weg laten stromen. Spoel het water nooit weg via het toilet of de gootsteen. Dit leidt tot directe vervuiling van het oppervlaktewater en is dus slecht voor het milieu.

Om er zeker van te zijn dat er geen resten van het bestrijdingsmiddel op je handen blijven zitten, doe je er goed aan om je handen grondig te wassen met water en zeep. Was ook de kleding die je gebruikte bij het bestrijden.

Bij milieuvriendelijk bestrijden hoort ook op de juiste manier opruimen! Let op: resten of lege verpakkingen van een bestrijdingsmiddel mogen nooit bij het normale huisvuil weggegooid worden. Lever dit in bij een verzamelpunt voor klein chemisch afval (KCA) in je gemeente, zodat het op de juiste manier verwerkt kan worden en geen bedreiging voor de natuur vormt.

Zit er niets anders op dan gif gebruiken? Houd dan rekening met een aantal aspecten, zodat je dit niet onnodig of verkeerd gebruikt. Dat is namelijk slecht voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Er zijn bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen 10 stappen van belang, welke je goed dient na te volgen.

milieuvriendelijk bestrijden

Laat het niet te lang staan!

Check eens in de zo veel tijd welke bestrijdingsmiddelen er nog staan. Laat een restant niet te lang staan en breng het naar een inzamelpunt van klein chemisch afval.
milieuvriendelijk bestrijden

Bekijk het toelatingsnummer

Goedgekeurde bestrijdingsmiddelen hebben een toelatingsnummer (zoals: 12345N, EU-1234567-0000 of NL-1234567-0000) en een gebruiksaanwijzing. Let daar dus op als je een bestrijdingsmiddel aanschaft.
BESTEL BESTRIJDINGSMIDDELEN