Een moestuin beginnen is ideaal voor mensen die hun groene vingers niet in bedwang kunnen houden. Het hebben van een moestuin en het kunnen profiteren van groente, fruit en aardappelen kan lang duren, maar het is niet saai! Van het zaaien tot het oogsten: elk seizoen bevat eigen werkzaamheden om te verrichten. Ga je een moestuin beginnen? Vergeet niet om de belangrijkste moestuin benodigdheden in huis te halen om het kweken jouw moestuin van begin tot einde te laten slagen. Lees hier alles over de moestuin benodigdheden die jij nodig hebt wanneer je gaat starten!

null

Wanneer moet je wat zaaien?

Wil je de kans van slagen in je moestuin vergroten? Zaai op het juiste moment! Bekijk de zaaikalender om precies te weten welke groente je wanneer moet zaaien.
LEES MEER OVER DE ZAAIKALENDER

Moestuin benodigdheden

Met enkel een potje, een stukje grond en wat zaadjes ben je nog lang niet klaar. Het hebben van een moestuin vergt passende producten, ongeacht of je tomaten gaat kweken, kolen laat groeien of bonen wilt oogsten. Dit zijn dé moestuin benodigdheden voor verschillende planten die paraat moeten staan:

 • Kweekbak of kweekkas.
 • Kweekaccessoires.
 • Moestuinmeststoffen.
 • Kalk.
 • Potgrond.
 • Zaaimateriaal.

Kweekbak of kweekkas

Het starten van een moestuin begint meestal in een kweekkas of kweekbak. Een kweekbak is een bak waar je zowel binnenshuis als buitenshuis een moestuin kunt beginnen. Bepaal de ideale broeikas met een ventilatieschuif waarmee de luchtcirculatie en temperatuur aangepast kan worden. 

Start als beginneling met een moestuin wat niet groter is dan 1 m² en kies voor een vensterbanktuin welke uitgebreid kan worden naar grotere kweekbakken. In een vensterbankkweekkas groeien ontkiemende zaden veilig uit tot kleine planten door turf in de verschillende vakjes van de tray. Wanneer de ontkiemde plantjes te groot worden, kun je het plantje met turf en al verplaatsen naar een grotere kweekbak of kweekkas. Ervaren moestuinders kunnen direct uit de voeten met een grotere kweekbak of een kweekkas in de tuin. 

BESTEL KWEEKBAKKEN IN DE WEBSHOP
tip

Zaaien in de volle grond? Dat kan!

Zaaien in de volle grond kan, maar enkel nadat de vorst uit de grond is. Vorstgevoelige planten zaai of plant je idealiter na midden mei.

Potgrond 

Potgrond dient als dé basis van je moestuin! Potgrond speciaal voor moestuinen houden de ideale hoeveelheid voedingsstoffen en vocht vast om de planten te laten kiemen en groeien. Naast dat potgrond nodig is om een zaailing uit te laten komen, zitten in potgrond dus de voedingsstoffen om je plant te laten groeien. Daarnaast is de ratio tussen grond, lucht en water ideaal gereguleerd, waardoor wortels goed kunnen groeien. 

BESTEL POTGROND IN DE WEBSHOP

Kweekaccessoires

Kweekaccessoires maken het moestuinieren makkelijker. Er zijn verschillende kweekaccessoires die behulpzaam zijn! Vergeet de volgende producten niet!

 • Turfpotjes of turftabletten
 • Plantenlabel
 • Kweekfolie
 • Groeifolie
 • Afdekvlies.
 • Klim- en geleideartikelen.

Turfpotjes en turftabletten

Deze potjes en turftabletten bestaan uit een mengsel van geperste houtvezel, turf en kalksteen en bevorderen de groei van kwetsbare zaailingen. Ook zijn wortels van zaailingen beschermt door de turfpot wanneer deze wordt herplant om verder te groeien. 

Plantenlabel

Vergeet niet welke zaailingen wat zijn met behulp van een plantenlabel.

Kweekfolie

Met behulp van kweekfolie zullen onkruid en ongedierte de moestuin buiten minder snel verpesten. Daarnaast blijft de grond vochtiger en droogt deze minder snel uit. Houd de kweekfolie op de plaats met behulp van gronddoekpennen.

Groeifolie

Dit is te bevestigen boven de moestuin buiten. Met behulp van groeifolie blijft de warmte binnen en beschermt het de planten voor pikkende vogels en ander ongedierte.

Afdekvlies

Wanneer de wens bestaat om vroeg in het jaar buiten te moestuinieren, biedt het afdekvlies de uitkomst! Een afdekvlies is weersbestendig, zo ook tegen vorst en kou. Daarnaast is het afdekvlies lucht en lichtdoorlatend, zodat het kaseffect nagebootst kan worden. Met behulp van een afdekvlies kunnen moestuinders eerder in het jaar genieten van verschillende vruchten.

Klim- en geleideartikelen

Om het afbreken of omvallen van grotere planten te voorkomen, bieden klim- en geleideartikelen de hulp! Geef steun door de weg naar boven te leiden met behulp van stokken en maak de plant, zonder de plant in de groei te belemmeren, vast aan de stokken met behulp van bijvoorbeeld kokostouw of een bindbuis. Voorbeelden van klimmende planten zijn erwten, komkommers en bonen.

BESTEL KWEEKACCESSOIRES IN DE WEBSHOP

Moestuinmeststoffen

Speciale moestuinmeststoffen geven de wortels en de rest van de planten een boost. Deze moestuinmeststoffen bevatten een unieke verhouding van verschillende mineralen. Stikstof bevordert de groei van een plant, fosfor zorgt voor beworteling en knopvorming in de plant en kalium zorgt voor dikke en stevige vruchten bij gewassen en verstevigt de plant. Soms bevatten deze meststoffen ook magnesium, wat zorgt voor een diepgroene bladkleur van de plant. 

Iedere groente- of fruitsoort bevat eigen behoefte aan moestuinmeststoffen. In onze webshop zijn verschillende meststoffen beschikbaar die naar behoefte van de plantensoort mineralen in de meststoffen bevat. Handig om sterke vruchten te kweken!

BESTEL MOESTUINMEST IN DE WEBSHOP

Kalk

De zuurtegraad van de bodem wordt geneutraliseerd door kalk, wat zorgt voor een vruchtbare bodem. De zuurtegraad wordt bepaald door de hoeveelheid alkaline in de grond. Minder alkaline zorgt voor een zuurdere grond, dus een lagere pH-waarde. Voor de meeste planten in een moestuin is een pH-waarde tussen 6.0 en 7.5 ideaal, echter verschilt per plant in de moestuin wat de gewenste pH-waarde is. Wanneer de pH-waarde in de moestuin afwijkend is, zullen de planten in de moestuin voedingsstoffen slechter opnemen en belemmert dit de groei. 

Bij een lage pH-waarde zal kalk de pH-waarde omhoog brengen. Daarnaast bevat kalk twee belangrijke voedingsstoffen voor de planten: calcium en magnesium.

BESTEL KALK IN DE WEBSHOP
tip

Test je bodem thuis!

Met de DCM Bodemanalyse test je snel en gemakkelijk de zuurtegraad van de moestuin. Met de bijhorende DCM Garden app worden de resultaten omgezet naar persoonlijk advies op maat.

Zaaimateriaal

Het allerbelangrijkste van een moestuin is zaaimateriaal, want zonder zaadjes zijn er geen plantjes! Kom snuffelen bij één van onze Pets Place Boerenbond winkels voor de beste zaadjes voor jouw moestuin!

ZOEK EEN PETS PLACE BOERENBOND WINKEL
BESTEL ALLES VOOR JE MOESTUIN IN DE WEBSHOP