Kleine zaadjes worden grote plantjes; nu moet je de kleine plantjes in de moestuin verpotten. Je bent een moestuin begonnen door zaadjes te planten en nu ze ontkiemt zijn vormen het kleine plantjes. Welke benodigdheden nodig zijn om het verpotten van je moestuin tot een succes te maken en de zeven stappen van het verpotten van moestuinplanten lees je hier!

Waarom moet je plantjes uit de moestuin verpotten?

Door moestuinplanten te verpotten krijgen de plantjes meer ruimte. Voor het verpotten kun je kiezen om de plantjes in een pot, een kweekbak of de volle grond te zetten. Als je een balkon hebt, zijn een pot, plantenbak of kweekbak een geschikte keuze. Ben je van plan een moestuin in je tuin aan te leggen? Verpot je ontkiemde moestuinplanten dan eerst in een pot of kweekbak. Voordat je planten groot en sterk zijn, is het namelijk verstandig ze op een beschermde plek te zetten. In een schuur, garage of onder een afdak bijvoorbeeld. Bij goed weer kun je de planten dan buiten zetten en bij slecht weer binnen. In een pot of kweekbak worden de kwetsbare plantjes beter beschermd tegen het weer, bacteriën, schimmels, onkruid en dieren dan in de volle grond. Als je de moestuinplanten in een garage of schuur zet, vergeet dan niet dat de planten licht nodig hebben om te groeien en dat een warmtebron zoals een verwarming de planten kan uitdrogen. Als je een kas hebt, kun je de verpotte planten ook in de kas zetten. Houd er wel rekening mee dat nachtvorst té koud is voor de planten, zelfs in een kas. Haal de moestuinplanten alsnog naar binnen als er een koude nacht is voorspeld.

tip

Wanneer moet je verpotten?

Zijn jouw moestuin plantjes allemaal ontkiemt en zijn ze al groter gegroeid dan 4 cm? Dan is het tijd om te verpotten!

Verpotten in 7 stappen

Om er voor te zorgen dat je de wortels van je moestuinplantjes niet per ongeluk beschadigt, moet er voorzichtig te werk worden gegaan. Na het verzamelen van bovenstaande benodigdheden, kun je aan de slag. Loop stap voor stap onderstaande punten af, om van het verpotten een succes te maken.

  • Nummer 1

    Kweekbak in elkaar zetten

    Koop je een kweekbak? Dan moet deze meestal nog in elkaar gezet worden. Zet de kweekbak in de schuur, garage of onder een afdak. Je plantjes hebben eerst lekker binnen gestaan en moeten nu wennen aan de temperatuur en het weer buiten. Bovendien worden de kleine moestuinplanten beter beschermd tegen het weer. Harde wind, veel regen of juist felle zonneschijn zijn niet prettig voor je kwetsbare moestuinplantjes.

    Ben je op zoek naar een kweekbak? Voor een compleet assortiment kweekbakken bezoek je een Pets Place Boerenbond winkel. In onze webshop vind je er ook alvast een aantal.

BESTEL KWEEKBAKKEN IN DE WEBSHOP
  • Nummer 2

    Gronddoek aanbrengen

    In een houten kweekbak of moestuinbak breng je gronddoek aan. Hierdoor blijft de potgrond in de kweekbak. Bij een moestuinbak biedt gronddoek nog een voordeel: het tegenhouden van onkruid dat vanuit onder naar boven groeit. En omdat water minder goed weg kan lopen, houdt het de grond vochtig. Om de bak netjes af te werken kun je het gronddoek aan de zijkant van de kweekbak vastnieten. 

BESTEL GRONDDOEKEN IN DE WEBSHOP
  • Nummer 3

    Kwekerspotgrond aanbrengen

    De volgende stap is het aanbrengen van potgrond. Gebruik voor het verpotten van moestuinplanten kwekerspotgrond, bijvoorbeeld de kwekerspotgrond van DCM. In kwekerspotgrond zitten voedingsstoffen waar je planten 150 dagen mee vooruit kunnen; zo hebben de moestuinplanten voorlopig alleen nog maar water nodig! Voeg bodemverbeteraar, zoals die van Solabiol, toe wanneer potgrond zonder voeding wordt gebruikt.

    Start met wassen van je handen of draag tuinhandschoenen, zodat bacteriën en zuren die op je handen aanwezig zijn niet in de moestuin terecht komen. Knip daarna een gat in de bovenhoek van de zak en schud gelijkmatig de grond in de kweekbak. Druk de grond niet aan. Doe je dat wel, dan kunnen de wortels van de planten moeilijk door de grond heen groeien.

BESTEL KWEKERSPOTGROND IN DE WEBSHOP
null

De kweekbak vullen

Vul de kweekbak niet helemaal vol tot aan de rand! Er moet nog ruimte overblijven om de plantjes toe te voegen en je wilt natuurlijk geen vloer vol met potgrond.
  • Nummer 4

    Kuiltjes maken

    Jouw kweekbak is nu klaar om gevuld te worden met de plantjes. Begin met het maken van gaatjes. Afhankelijk van het aantal moestuinplanten dat je hebt, schep je een aantal kleine gaten in de kweekbak. Zorg ervoor dat er tussen ieder gat voldoende ruimte overblijft en probeer minimaal 20 cm ruimte tussen de planten te hanteren. De plantjes hebben namelijk ruimte nodig om groter te groeien, zowel boven als onder de grond.

  • Nummer 5

    Planten

    Haal de plantjes voorzichtig uit de potjes waarin ze gezaaid zijn en zorg dat de wortels niet beschadigd raken. Je kunt turfbakjes met plantje en al in de grond zetten. De wortels van de moestuinplantjes kunnen namelijk door het bakje heen groeien. Gebruik tijdens het planten tuinhandschoenen of zorg ervoor dat je handen gewassen zijn.

null

Verpoot gevaar

Wees voorzichtig met verpotten! Beschadig je de wortels van het plantje, dan kan het plantje doodgaan. Beschadigde wortels kunnen namelijk geen water en voedingsstoffen opnemen.
  • Nummer 6

    Water geven

    De plantjes staan nu op een nieuwe plek met nieuwe grond. Geef de plantjes daarom wat water om rustig verder te kunnen groeien. Doe dit met een plantenspuit in plaats van direct water op de grond of het plantje te gieten. De grond zit nog los en de kans bestaat dat de grond zal inzakken en de plantjes kapot gaan. Geef de plantjes dus voorzichtig water met een plantenspuit totdat ze sterk zijn en stevige stengels hebben.

BESTEL HANDSPUITEN IN DE WEBSHOP
  • Nummer 7

    Naambordjes

    Schrijf de namen van de verpotte moestuin planten op naambordjes of plantenlabels en steek ze in de grond bij de juiste planten. Zo kun je gemakkelijk de groeiende planten herkennen.

BESTEL PLANTENLABELS IN DE WEBSHOP

Afharden

Afharden is de term die wordt gebruikt om je moestuinplantjes te laten wennen aan de buitentemperatuur. Nadat je moestuinplantjes binnen gezaaid en ontkiemd zijn, wil je ze buiten zetten zodat ze kunnen groeien en uiteindelijk vruchten gaan dragen. In plaats van de planten in één keer van binnen naar buiten te verplaatsen, laat je de planten eerst afharden. Zet ze overdag buiten en haal de planten ’s nachts binnen. Dan is de schok namelijk niet zo groot, voordat ze definitief naar buiten gaan!

null

Een moestuin voor jouw huisdier

Wist je dat je in een moestuin groente, fruit en kruiden kunt planten voor huisdieren? Lees in dit artikel alles over een moestuin beginnen voor honden, katten, konijnen, knaagdieren, reptielen en vogels!
LEES HIER MEER OVER EEN MOESTUIN BEGINNEN

Deel jouw moestuin met ons!

Ben jij groente en fruit aan het telen in je eigen moestuin? Deel foto’s of video’s van je moestuin avontuur via Instagram met @petsplacenl of @boerenbond. Door jouw tuinleven te delen, komt jouw kiekje op deze pagina en zien mensen het op onze inspiratiepagina! Daarnaast maak je ook nog eens maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-. Waar wacht je nog op? Ga lekker naar buiten en inspireer anderen om van het buitenleven en tuinieren te genieten!