Waarom moet je verpotten?

Door je moestuinplanten te verpotten krijgen ze meer ruimte. Als je gaat verpotten kun je kiezen of je de plantjes in een pot zet, een leuke kweekbak of in de tuin. Het is niet verstandig om de plantjes meerdere malen te gaan verpotten, kies daarom gelijk voor een plaats waar de plantjes niet meer weg hoeven.

null

Wanneer moet je verpotten?

Zijn jouw moestuin plantjes allemaal ontkiemt en zijn ze al groter gegroeid dan 4 cm? Dan is het tijd om te verpotten!

Nieuwe plek voor de moestuinplantjes

Nieuwe plek voor de moestuinplantjes
Nieuwe plek voor de moestuinplantjes
Nieuwe plek voor de moestuinplantjes

Koop je een kweekbak, dan moet je deze meestal nog in elkaar gaan zetten. Afhankelijk van het weer is het slim om de kweekbak eerst nog even in de garage of schuur neer te zetten.

Op zoek naar een kweekbak? Voor ons complete assortiment kweekbakken bezoek je een Boerenbond winkel. In onze webshop vind je er ook alvast een aantal.

Kweekbak
BEKIJK KWEEKBAKKEN IN DE WEBSHOP

In je kweektuin breng je gronddoek aan. Hierdoor blijft de potgrond in de kweekbak. Daarnaast biedt het nog een aantal voordelen zoals het tegenhouden van onkruid dat vanuit onder naar boven groeit en het houdt de grond vochtig. Om de bak netjes af te werken kun je het gronddoek aan de zijkant van de kweekbak vastnieten.

BEKIJK GRONDDOEKEN IN DE WEBSHOP

De volgende stap is het aanbrengen van potgrond, je kunt hiervoor het beste kwekerspotgrond gebruiken omdat hier al voor 150 dagen voeding in zit. Zo hoef je voorlopig alleen nog maar je moestuintjes water te geven. Start met wassen van je handen, zodat bacteriën en zuren die op je handen aanwezig zijn niet in jouw moestuin terecht komen. Knip daarna een gat in de bovenhoek van de zak en schut geleidelijk aan de grond in de kweekbak. Druk de grond niet aan, als je dat wel doet dan kunnen de wortels van de plantjes moeilijk door de grond heen groeien en komt er te weinig zuurstof bij.

tip

De kweekbak vullen

Vul de kweekbak niet helemaal vol tot aan de rand!
BEKIJK KWEKERSPOTGROND IN DE WEBSHOP

Jouw kweekbak is nu klaar om gevuld te gaan worden met de plantjes. Begin met het maken van gaatjes. Afhankelijk van het aantal moestuinplanten dat je hebt, schep je een aantal kleine gaten in de kweekbak. Zorg ervoor dat je tussen ieder gat voldoende ruimte overhoudt. Probeer in ieder geval minimaal 20 cm tussenruimte te hanteren tussen de planten.

Schep

De moestuinplantjes zitten nu nog in een bakje. Haal ze hier voorzichtig uit en zorg dat je de wortels intact laat. Wanneer je planten in turfpotjes staan kun je ze met bakje en al in het gemaakte kuiltje neerzetten, de wortels groeien vanzelf door het potje heen. Wanneer het plantje groter wordt, dan zal het potje vanzelf scheuren of oplossen in de grond. Gebruik tijdens het planten tuinhandschoenen.

null

Verpoot gevaar

Beschadig je de wortels van het plantje, dan kan het plantje doodgaan!

De plantjes staan nu op een nieuwe plek met nieuwe grond. Geef de plantjes daarom wat water om rustig verder te kunnen groeien. Het is verstandig om dit te doen met een plantenspuit. De grond zit vrij los, giet je in één keer veel water op de grond en op het plantje dan zal de grond inzakken en bestaat de kans dat je het plantje kapot maakt. Geef de plantjes dus voorzichtig water totdat ze groot genoeg zijn.

BEKIJK HANDSPUITEN IN DE WEBSHOP

Om al jouw plantjes uit elkaar te houden, kun je leuke naambordjes bij je plantjes neerzetten. Zo herken je meteen al jouw planten.

BEKIJK NAAMBORDJES IN DE WEBSHOP
null

Afharden

Gaan je plantjes voor het eerst de tuin in? Dan is het verstandig om ze eerst enkel overdag buiten te zetten en 's nachts binnen te halen. Dan is de schok namelijk niet zo groot, voordat ze definitief naar buiten gaan!
null

Meer informatie over een moestuin voor jouw huisdier?

Wil jij meer weten over het kweken van een moestuin voor jouw huisdier? Klik dan hier!