Menu

Of je nu konijnen, cavia’s, een hamster of bijvoorbeeld tamme rat hebt, ze eten de hele dag en/of nacht door. De voeding is super belangrijk, waaronder supplementen. Zeker bepaalde knaagdieren, zoals cavia’s en degoes, vragen om extra aandacht aan de voeding. Soms gaat het mis, bijvoorbeeld als een konijn niet wil eten of wanneer een cavia last heeft van de darmen, en ontstaan gezondheidsproblemen. Om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen kun je zelf nadenken over het geven van voedingssupplementen, zoals vitamines. Er bestaat namelijk van alles om jouw kleindier(en) in hun dagelijkse voedingsbehoefte te voorzien. Waar kun jij als huisdiereigenaar gebruik van maken? Lees hier meer over voedingssupplementen voor konijnen en knaagdieren.

null

Wat eten konijnen en knaagdieren?

Konijnen en knaagdieren hebben ieder een eigen voedingspatroon. Herbivoren, zoals chinchilla's en degoes, eten enkel plantaardig voedsel. Omnivoren, zoals hamsters en gerbils, eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Fretten, die eigenlijk geen knaagdieren zijn, eten alleen dierlijk voedsel.
LEES HIER MEER OVER WAT KONIJNEN EN KNAAGDIEREN ETEN

Vitamine C en cavia’s

Het lichaam van konijnen en knaagdieren kan zelf, of mede dankzij voedingsstoffen in de voeding, vitamines aanmaken. Cavia’s kunnen dat niet, net zoals mensen. Als cavialiefhebber moet je er dus zeker van zijn dat je cavia’s vitamine C binnenkrijgen. De richtlijn is 40 tot 80 mg vitamine C per dag, maar dat is soms best lastig uit te meten. Hiervoor zijn dan ook de supplementen voor bedoeld; zodat je zeker weet dat je cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt. Nog een groot voordeel; de meeste cavia’s zijn gek op een vitamine C tabletje! Ze kunnen vaak niet wachten tot de volgende dag aanbreekt en ze een nieuwe mogen ontvangen.

Wat zijn supplementen?

Supplementen zijn een aanvulling op het dagelijkse rantsoen. Deze supplementen bevatten belangrijke voedingsstoffen voor konijnen en knaagdieren en kan je naast de dagelijkse voeding geven. Vaak hebben supplementen een ondersteunende werking en kunnen soms zelfs gezondheidsproblemen voorkomen. Ze zijn gewoon te koop bij de dierenwinkel of online. Zo zijn er bijvoorbeeld supplementen die nuttig zijn om aan te sterken en supplementen die dienen als extra ondersteuning voor jonge en kwetsbare konijnen en knaagdieren. Daarnaast zijn er ook vitamines die bij verschillende processen in het lichaam een belangrijke rol spelen. Vitamine C is bijvoorbeeld essentieel voor de cavia en zeker iets waar je met de voeding op moet letten. Cavia’s kunnen namelijk zelf geen vitamine C aanmaken en móéten dit dus via de voeding binnenkrijgen, anders worden ze ziek.

Welke supplementen kan ik mijn konijn of knaagdier geven?

Er bestaan verschillende soorten supplementen voor de nijnen en kleine knagers: van supplementen met vitamines tot kruiden. Hieronder staan er een paar voor je uitgelicht.

Supplementen met vitamines

Misschien niets nieuws: tekorten aan vitamines kunnen aanleiding zijn voor gezondheidsproblemen, zoals problemen met de (spier)groei, het gebit, het hart- en vaatstelsel en het immuunsysteem. Vitamines spelen belangrijke rollen in het lichaam zoals bij de natuurlijke weerstand en de algemene conditie. Sommige vitamines kunnen konijnen en knaagdieren zelf aanmaken en(of) omzetten tot een bruikbare vorm, maar daarvoor hebben ze wel bepaalde voedingsstoffen uit de voeding nodig. Dit maakt de juiste voeding zo belangrijk, want het is niet altijd duidelijk of de voeding die je geeft compleet is. Dit is een reden dat mensen konijnen en knaagdieren bijvoorbeeld extra groente en supplementen geven: dan is in ieder geval zeker dat de diertjes alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben. Er bestaan verschillende supplementen met daarin multivitaminen of met alleen specifieke vitaminen, zoals vitamine B of C. Je kan kiezen voor een druppel-, poeder- of tabletvorm.

Voor- en nadelen

  • Pillen

    Tabletten zijn een voordeel voor de wat grotere knaagdieren en konijnen. Deze kunnen de tabletten gemakkelijk inslikken.

  • Pillen

    Tabletten kunnen te groot zijn voor de kleinere knaagdieren, dat maakt poeder of druppels beter geschikt.

  • Pillen

    Druppels zijn lastig te doseren en minder lang houdbaar.

BEKIJK SUPPLEMENTEN VOOR KONIJNEN & KNAAGDIEREN IN DE WEBSHOP

Supplementen voor herstel en de darmen

Is je knaagdier of konijn herstellende van een operatie? Hebben ze afwijkende ontlasting of lijken ze last te hebben van hun darmen? Hebben ze moeite met eten? Supplementen voor de darmen of om te herstellen kunnen verstandig zijn. Konijnen en knaagdieren zijn gevoelig voor darmproblemen en deze komen dan ook regelmatig voor. Voorbeelden hiervan zijn gasvorming of een verstoorde darmflora. Het is belangrijk dat knagers altijd blijven eten. Zodra de darmen niet meer in beweging zijn, doordat er geen voedsel meer doorheen gaat, kan het snel verkeerd gaan. Er bestaan twee verschillende soorten supplementen; Dwangvoeding voor na de operatie en darmconditioners die je kan geven ter ondersteuning van de spijsvertering.

Dwangvoeding, ook wel recovery voer genoemd, geven knaagdieren en konijnen een boost of kan je geven wanneer ze niet meer willen eten. Als je konijn of knaagdier niet (meer) wil eten kan je het beste contact opnemen met een dierenarts.

Darmconditioners bevatten extra vezels die de darm functionaliteit bevorderen. Heb je twijfels over de gezondheid of de ontlasting van je konijn of knaagdier? Laat je dan adviseren door een dierenarts.

NEEM CONTACT OP MET DE VETS PLACE DIERENARTS
null

Wist je dat?

Konijnen en knaagdieren kunnen niet boeren en hamsters kunnen zelfs geen scheetjes laten. Hierdoor is het gevaarlijk als ze last hebben van gasvorming, omdat het lichaam gassen niet goed kan verwerken. Om gasvorming te voorkomen is de juiste voeding extra belangrijk.
LEES HIER MEER OVER GASVORMING BIJ KONIJNEN & KNAAGDIEREN

Melkvervangers

Jonge dieren, ze zijn zo leuk! Minder leuk als er tijdens deze kwetsbare leeftijdsfase complicaties optreden. Als de diertjes nog heel klein zijn en geen moeder (meer) hebben, of als de moeder onvoldoende melk geeft, is een melkvervanger noodzakelijk. Deze kan je geven totdat je konijn of knaagdier vast voedsel eet (zoals hooi, brokjes en groente). Met de speciale knaagdier- en konijnenmelk kunnen de kleintjes met de hand worden gevoed.

Druivensuiker

Voor zieke en zwakke dieren bestaat er druivensuiker. Druivensuiker wordt meteen na inname in het lichaam verbrand, wat bij je konijn of knager voor een energieboost zorgt. Daarnaast zorgt een beetje druivensuiker in het drinkwater ervoor dat bij extreme kou in de winter het water buiten minder snel bevriest.

HOE KONIJNEN BUITEN HOUDEN IN DE WINTER?

Naar welk supplement ben je op zoek?

BEKIJK SUPPLEMENTEN VOOR KONIJNEN & KNAAGDIEREN IN DE WEBSHOP