Naast het onkruid verwijderen met azijn, hoor je vaker dat iemand het zure goedje gebruikt voor andere huis-, tuin- en keukenklusjes. Even de groene aanslag verwijderen of een mierenhoop bestrijden met behulp van azijn, deze tips hoor je vrij snel. Maar wat is azijn en kan je het wel veilig gebruiken, bijvoorbeeld het terras schoonmaken met azijn. Wij zetten alles over schoonmaakazijn voor je op een rijtje en samen zorgen we voor een gezonde tuin!

Wat is azijn?

Azijn is een vloeistof wat in de natuur ontstaat bij de vergisting van alcohol. Er bestaan  natuurazijn en synthetisch azijn, waarbij de synthetische variant voornamelijk schoonmaakazijn is. Waar natuurlijke azijn, zoals wijnazijn of appelciderazijn, maar een laag percentage azijnzuur hebben van ongeveer 4%, bevat het synthetische broertje een dubbele percentage aan azijnzuur van 7% tot 10% azijnzuur. Je kunt synthetische azijnzuur niet voor consumptie gebruiken en is puur te gebruiken voor schoonmaak. Door de lage pH waarde van 2.0 tot 3.0 is azijn een zure substantie. 

tip

Schoonmaken van roest en kalk

Schoonmaakazijn doet wonderen met kalk en roest op verschillende oppervlakken. Het verwijderen van kalk of roest doe je met een zuur, waar het hoge percentage azijnzuur in schoonmaakazijn geschikt voor is!

Kan ik onkruid verwijderen met azijn?

De groene sprietjes tussen de andere planten of het grind: het liefste willen sommige mensen het meteen verwijderen! Maar kan je onkruid verwijderen met azijn? Het antwoord: nee! Het klopt dat planten verleppen, vergelen en verdwijnen na gebruik van schoonmaakazijn, maar de wortels zullen grotendeels ongeschonden blijven. Wanneer het zichtbare topje van de plant weg is, zal in een kwestie van tijd een nieuw topje opkomen. Wanneer je het toch vaak genoeg doet, zal het onkruid niet meer opkomen. Effectief in korte tijd is het zeker niet. Daarnaast is er nóg een reden waarom je het niet kan doen.

Schoonmaakazijn in de tuin is verboden

Naast dat het gebruik van schoonmaakazijn pas effectief werkt na een aantal rondes, is het ook nog eens verboden om te gebruiken in de tuin! Zuur schoonmaakazijn is schadelijk voor de natuur: door verspreiding met grondwater zal het zure goedje op een grote oppervlakte terug te vinden zijn. De flora en fauna raken uit balans en onze planten gaan dood. Insecten zullen direct sterven wanneer ze in aanraking komen met schoonmaakazijn. 

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Verbod op schoonmaakazijn in de tuin

De verboden op azijn gelden alleen op schoonmaakazijn! Natuurazijn mag gebruikt worden, maar werkt minder goed vanwege het lagere gehalte azijnzuur.

Gebruik deze alternatieven in plaats van schoonmaakazijn bij onkruid!

Gelukkig bestaan er genoeg alternatieven die effectiever onkruid kunnen verwijderen en die legaal zijn! In ons artikel over onkruid bestrijden in de tuin gaan we dieper in op het onderwerp en er zijn drie verschillende soorten bestrijdingsmethoden die jij kunt toepassen.

 • Nummer 1

  Mechanische bestrijding

  Dit is de meest milieuvriendelijke optie. Kleine oppervlakten van onkruid kun je met de hand verwijderen, terwijl bij grotere oppervlakten (elektrische) machines kunnen helpen.

 • Nummer 2

  Thermische bestrijding

  Voorkom het bukken en houd de handen schoon met thermische bestrijding. Wanneer je onkruid tussen de voegen van je tegels succesvol wilt verbranden, moet je de onkruidbrander een aantal seconden op het onkruid plaatsen. Doe dit niet te snel, want dan blijft de wortel (deels) intact en komt het onkruid weer op!

 • Nummer 3

  Bestrijdingsmiddelen

  Onze onkruidbestrijdingsmiddelen zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) en moet je met een drukspuit, beschermende (tuin)handschoenen en een mondkapje toedienen bij droog weer.

Kan ik mijn terras schoonmaken met azijn?

Naast het onkruid wat je in je tuin en tussen de tegels tegenkomt, heb je vooral na het winterseizoen last van groene aanslag op de terrastegels. Ook hier komt de tip van schoonmaakazijn als schoonmaakmiddel vaak naar voren. Met de bovenstaande informatie kunnen we concluderen dat het gebruik van schoonmaakazijn bij het schoonmaken van de terrastegels ook verboden is. Het schoonmaakazijn komt door de voegen door in het grondwater, wat ook de grond aan de randen van je terras kan aantasten: zonde als je daar mooie bloemen hebt staan! Je terras schoonmaken met azijn? Het is aan te raden om dat niet te doen vanwege nóg een reden.

Terrastegels beschadigen door schoonmaakazijn

Veel terrastegels bestaan gedeeltelijk uit beton en het azijnzuur in schoonmaakazijn breekt kalk af. Hoe vaker je schoonmaakazijn gebruikt bij het schoonmaken van je terrastegels, destemeer effecten je ziet in de kwaliteit van de tegels. Cement bestaat gedeeltelijk uit kalk en onbeschermde terrastegels kunnen flinke beschadigingen krijgen. Groene aanslag hecht zich beter aan beschadigde tegels, wat betekent dat je in de toekomst hardnekkiger moet poetsen en boenen. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven om het terras schoon te maken zonder schoonmaakazijn.

De beste alternatieven om groene aanslag te verwijderen!

Gelukkig sta jij niet alleen tegen het probleem om groene aanslag te verwijderen, want is een tweetal aan manieren die je helpen! In ons adviesartikel betreft groene aanslag verwijderen lees je meer over wat groene aanslag is en over de verschillende do’s en don’ts betreft het verwijderen van groene aanslag. Één van de volgende dingen kun jij in jouw tuintje doen.

 • Nummer 1

  Anti-groene aanslag middelen

  Ga je voor een gebruiksklare terrasreiniger? Dan ben je met een spuitbusje gevuld met middel klaar! Voor grotere terrassen is een concentraat in combinatie met water, een drukspuit en een sproeiboom of spuitscherm nodig. De groene aanslag zal door anti-groene aanslag middelen verkleuren en binnen enkele dagen afsterven, waarna jij het kan laten verteren, weg kan laten spoelen door de regen of een tuinslang of door het op te vegen.

 • Nummer 2

  Mechanische bestrijding

  Binnen een handomdraai een blinkend terras zonder groene aanslag: de mechanische bestrijding is een uitkomst! De onkruidborstel van Gloria zal het onkruid uit de voegen vegen en de groene aanslag wegvegen. 

tip

Meer tips om milieuvriendelijk te bestrijden

Ben je klaar met die terugkerende muizenplaag of wil je verantwoord af van insecten die jouw moestuin om zeep helpen? Lees hier meer over het milieuvriendelijk bestrijden van plaagdieren en onkruid. Zo help je jezelf en bescherm je de natuur!
LEES MEER OVER MILIEUVRIENDELIJK BESTRIJDEN