Staat er een tripje naar de zuiderburen gepland en gaat je hond mee naar België? Gezellig! Van Durbuy en Houffalize tot aan de Belgische kust en van Belgisch Limburg tot aan de Belgische Ardennen, er is genoeg kwispelends leuks te doen voor jou en je hond! Pak je koffer en neem je hond mee naar België voor een weekendje weg, lange vakantie of een stedentripje!

Verplichtingen bij de Belgische grens

Goed nieuws: alle hondenrassen zijn welkom in België! Je hoeft geen honden thuis te houden terwijl jij lekker vakantie gaat houden. Nu je weet dat alle honden welkom zijn, moet je de wetten en regels betreft je hond mee naar België nemen kennen. Lees hier de belangrijkste verplichtingen waar jij rekening mee moet houden vóór jouw intrede in het Belgische land.

Europese verplichtingen voor honden(eigenaren)

België is één van de oudste lidstaten van de Europese Unie, want sinds 1958 is het kleine land lid van de EU. Wanneer een land lid is van de EU, worden er regels opgesteld waar dat land aan moet voldoen. Deze regels gelden ook wanneer jij als huisdiereigenaar de grenzen over gaat. Wanneer je vanuit Nederland op vakantie in België met je hond gaat of als je vanuit een andere EU-lidstaat België wilt betreden, moet je in ieder geval rekening houden met de volgende regels:

  • Nummer 1

    Europees huisdierenpaspoort

    Iedere hond in Nederland moet een hondenpaspoort hebben, waarbij je bij de dierenarts  kunt kiezen voor een Nederlands huisdierenpaspoort of een Europees huisdierenpaspoort. Wanneer je van plan bent om de landsgrenzen over te gaan, is het belangrijk om het Europese huisdierenpaspoort te hebben. 

  • Nummer 2

    Chip

    Ook hebben honden in Nederland een chip- en registratieverplichting sinds 2013. Je hond moet dus gechipped zijn en de chip moet geregistreerd staan op jouw naam. Zo is je hond direct te identificeren na een ontsnapping en raak jij weer herenigd met jouw viervoeter. Het chipnummer vind je ook weer terug in het hondenpaspoort.

  • Nummer 3

    Vaccinaties

    Het hebben van vaccinaties is bij veel plekken verplicht in zowel binnen- als buitenland. Zo wordt een kennelhoest-vaccinatie vaak verplicht wanneer je de hond bij een vakantie- of dagopvang brengt, maar in het buitenland is voornamelijk de rabiës-vaccinatie erg belangrijk. Moet je huisdier nog ingeënt worden tegen rabiës (hondsdolheid)? Dan moet je dit uiterlijk 21 dagen voor vertrek doen. Daarnaast mogen puppy’s deze vaccinatie pas vanaf 12 weken, wat betekent dat je hond minimaal 15 weken moet zijn als je met hem of haar wilt reizen. Een vaccinatie tegen rabiës is 3 jaar geldig. 

Belgische verplichtingen voor honden(eigenaren)

België heeft naast de regels van de Europese unie ook eigen regels! Deze regels moet je natuurlijk in acht nemen als je onze zuiderburen wilt bezoeken. 

  • Puppy’s mogen niet jonger dan 15 weken door België reizen. Dit heeft te maken met de regels betreft de rabiësvaccinatie waar je hierboven meer over leest.
  • Het is verboden om, zonder geldige papieren, 5 of meer honden mee naar België te nemen of te vervoeren. Ga je als hondenfokker met je hond naar een buitenlandse show? Dan moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die jouw honden binnen 24 uur voor vertrek checkt op de gezondheid. 
  • Het is niet verplicht om je hond vast te hebben in de auto, maar de bestuurder mag niet gehinderd worden tijdens het rijden. Hoe leuk onze honden zijn, ze kunnen ons flink afleiden in het verkeer. Ga altijd op reis met de benodigde veiligheidsmaatregelen voor in de auto!
info

Hoe zijn de regels in andere Europese landen?

Wanneer België slechts een doorreisland is naar bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, Luxemburg of een ander land, dan moet je de regels van de andere landen ook kennen! Lees hier meer over de regels van verschillende landen in Europa.

Dogtivities terwijl je hond mee naar België is!

Wanneer jij en je hond voldoen aan alle wetten en regels van het Belgische rijk, is het nu tijd om leuke dingen te plannen! Er zijn in België voldoende activiteiten te ondernemen die jullie samen kunnen doen: wandelen in de Belgische Ardennen of chillen aan de Belgische kust. Lees hier de leukste activiteiten wanneer je hond mee naar België gaat!

Hond mee naar de Belgische Ardennen

De Ardennen is een bosrijk gebied in zuidoost België, een groot gedeelte van Luxemburg en een gedeelte van Frankrijk. De hoogste punten van dit heuvelrijke gebied zijn 600 meter hoog, wat tevens ook de hoogste punten van België zijn. 

Wandelen met je hond in de Belgische Ardennen

Wandelen kan je in de Belgische Ardennen erg goed! Je kunt met je hond een wandeling maken rond het meer van Nisramont, een meer wat vlakbij het mooiste en bekendste plaats van de Ardennen ligt: La Roche-en-Ardenne. Met pauze zijn jullie en je hond maximaal een dag onderweg, wat betekent dat een hondenkoekje of drinkbak met water lekker is bij een rustpunt. 

Maak ook een wandeling van 6 kilometer langs de Ninglinspo, de enige bergrivier van België. Wanneer je het water gaat volgen, kom je langs watervallen, meren en rotsblokken. Klinkt als muziek in de oren!

Historie opsnuiven in de Belgische Ardennen

Je hond is aangelijnd welkom bij de Grotten van Han (domaine des Grottes de Han). Reis tot meer dan 100 meter onder de grond voor coole plekken en betoverende taferelen. Wees goed voorbereid: jaarrond is de grot 9 graden Celsius, dus trek voldoende lange kleding aan en zorg voor wandelschoenen.

De Citadel van Dinant is ook voor honden een hoogstaand uitje! De citadel is te vinden op een rots boven Dinant, waarbij een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving te vinden is. Bezoek de citadel en volg samen een rondleiding: de prijs voor je hond is inbegrepen.

Citadel van Digant - hond mee naar Belgie

Aan de Belgische kust met honden

Met een kustlijn van 65 kilometer lang is er vast een plek te vinden waar jullie de handdoek kunnen leggen. De Belgische kust is één van de meest toeristische plekken van het land waar je lekker kunt pootjebaden in de Noordzee. Bezoek bijvoorbeeld Blankenberge: een plaats waar meer dan alleen zandhappen mogelijk is! Je kunt ook de straatjes en pleintjes van deze schattige stad verkennen en kan je een bezoekje brengen aan het huisje van Majutte, een oud vissershuisje wat tegenwoordig dient als een openluchtmuseum. Wil je liever je hond laten rennen langs de Vlaamse kust of wil je zwemmen met je hond in de Noordzee? Neem een bezoekje bij de Koksijde in Oostduinkerke of strandzone 3 bij de Panne, dé hotspots waar jouw honden het gehele jaar kunnen rennen! Ben je bij een andere kustplaats? Check daar of je hond (aangelijnd) welkom is op het strand. 

info

Wist je dat?

Wanneer je een bezoekje gaat brengen aan de Belgische kustlijn, kun je overal Nederlands praten. De gehele Belgische kustlijn is onderdeel van Vlaanderen.
Blankenberge, Hond mee naar België

Stedentrip in één van de Belgische steden

Ga jij (een dagje) naar Brussel of Gent? Dan is je hond van harte welkom! Lees hier meer informatie over deze Belgische steden.

Brussel

Het bruisende Brussel is een zeer hondvriendelijke plaats! De hoofdstad van België biedt vele waterbakjes bij verschillende terrasjes en restaurants beschikbaar. Wanneer je jouw hond los wilt laten in Brussel, of zoals onze zuiderburen zeggen ‘zonder leiband lopen’, kan je hond rennen in bijvoorbeeld het Elisabeth Park of het Park van Laken (Parc de Laeken). Zorg in Brussel altijd voor een poepzakje: je moet minimaal één zichtbaar zakje aan je lijn hangen! Alleen Manneke Pis kan vrij plassen in Brussel.

Gent

Gent is ook een plek die jij en je hond niet kunnen vergeten. Deze stad is duidelijk in communicatie, want aan de hand van verschillende borden word jij wegwijs in deze stad.

  • Groene borden: je hond mag los! Dit staat bij één van de 22 aangewezen losloopgebieden.
  • Blauwe borden: houd je hond aangelijnd. Dit geldt van het historische centrum van Gent tot aan de parken, natuurgebieden en recreatiegebieden. Daar kan jij deze borden vinden.
  • Rode borden: verboden toegang voor honden. Vaak staat dit bij speelpleinen en plekken waar het om hygiënische redenen niet wordt toegelaten.

Je hond mag vrij zijn of haar behoeften doen bij de plaatsen van de gele borden. Wanneer deze er niet staan, moet je de ontlasting opruimen.

tip

Lol in Luik!

Luik, de Belgische stad vlak onder het Nederlandse Maastricht, heeft wel een héél hondvriendelijke attractie: Aqua-Dog! Een recreatiecentrum enkel en alleen voor viervoeters en tweevoeters, waarbij revalidatie voor honden en katten ook mogelijk is. Daarnaast is het de ideale plek waar puppy’s en honden kunnen leren om te zwemmen in een verwarmd binnenbad. Aqua-dog is het gehele jaar open: lekker zwemmen en de pootjes strekken na het wandelen!
Brussel, hond mee naar België

Vakantiekiekjes in België gemaakt? Deel deze via Instagram!

Kijkend over grote hoogtes in de Belgische Ardennen of genieten van een snack in een Belgische stad. Deze instagrammable momenten zijn zeker waard om te delen! Deel jouw vakantiemoment via Instagram met @petsplacenl en jouw vakantieherinnering komt op deze pagina en op onze inspiratiepagina terug! Ook maak je nog eens maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-. De onderstaande huisdierbaasjes deelden alvast hun vakantiemomenten in België met jou!