Je tuinplanten, binnenplanten, potplanten en het gras in je gazon hebben water nodig. Zeker in de zomer, bij droogte en sterke zon, kunnen ze wel wat extra hulp gebruiken. Maar geef je jouw planten wel op de goede manier water? Bekijk onze tips om juist en gericht te bewateren. Zo verspil je niks en zorg je voor sterke planten die de zomer goed kunnen doorstaan!

Valt er een periode weinig regen? Dan ben je misschien geneigd om extra vaak water te geven. Je kunt dit beter niet te vaak doen. Wanneer je namelijk vaak een beetje water geeft groeien wortels naar boven, waar de grond ook weer snel uitdroogt.

Je kunt beter één keer per week veel water geven. De wortels zullen dan meer moeite doen om beneden in de grond het water op te nemen. Dit maakt je plant sterker en weerbaarder tegen droogte.

Wanneer je plant opeens slappe bladeren heeft, hoeft dit niet erg te zijn. Dit is namelijk een natuurlijke bescherming tegen de zon! Zo drogen de blaadjes minder snel uit. Heeft de plant in de avond, als de zon weg is, nog steeds slappe bladeren? Geef hem dan wel water, waarschijnlijk knapt je plant zo weer op!

Wist je dat je met de hulp van een PVC buis heel gericht water kunt geven? Steek de buis een stukje in de grond bij de wortels van je plant. Giet vervolgens water in de buis. Het water zal nu langzaam en gericht op de juiste plek vloeien. Zeker bij een droge grond is dit een slimme techniek. Zorg wel dat je de wortels niet beschadigd wanneer je de buis in de grond steekt.

water pvc buis

Heb je veel planten in de tuin, een flink gazon of moet je vaak water geven aan je potplanten? Dan is een automatisch bewateringssysteem ideaal! Wij verkopen verschillende soorten systemen voor verschillende toepassingen.

Voor potplanten, plantenbakken en borderplanten

Voor potplanten, plantenbakken en borderplanten kun je een Easy Drip systeem van Hozelock gebruiken. Het zorgt voor een gecontroleerde en automatische bewatering van jouw planten en bloemen. Doordat het water direct bij de wortels komt verminderd dit verspilling van water. Het Easy Drip systeem is daarnaast ook handig voor in een tuinkas. Lees er hier meer over.

VERKRIJGBAAR IN DE BOERENBOND WINKEL
tip

Water geven terwijl je op vakantie bent!

Ga je op vakantie of een weekendje weg? Automatische bewatering zorgt voor je tuin, ook wanneer je niet huis bent. Je hoeft de buren of familie niet meer in te schakelen.

Voor het gazon

Voor het gras is een zwenksproeier (bijvoorbeeld van Gardena) erg handig. Zwenksproeiers bereiken namelijk een groot oppervlak. Daarnaast kun je hiermee ook goed je borderplanten bewateren.

Een goed alternatief is de Sprinkler Hose van Hozelock. Dit is eigenlijk een lange tuinslang met kleine openingen. Je kunt dit systeem op 2 manieren gebruiken. Met de openingen naar boven zorg je voor een subtiele besproeiing voor een groot oppervlak. Draai de slang met de openingen naar beneden, dan zorgt dit voor een diepe en meer gerichte bewatering.

VERKRIJGBAAR IN DE BOERENBOND WINKEL
tip

Leuk met kinderen!

Lekker warm weer in de tuin? Je kinderen zullen het (waarschijnlijk) geweldig vinden om met het water uit de sproeiers te spelen!

Over het algemeen geef je de grond boven de wortels water, niet de bladeren. Water op de bladeren verdampt namelijk erg snel. Daarnaast kunnen natte bladeren verbranden wanneer ze in de zon staat.

info

Maar soms juist wel!

Sommige planten zoals varens vinden water op de bladeren heerlijk! Dit maakt bladeren vitaler en groener.

Staan je planten in de zon? Geef ze dan pas water wanneer de zon weer weg is. Anders zal een groot deel van het water verdampen. Je kunt het beste water geven in de avond, dan heeft het water voldoende tijd om in de grond te zakken.

tip

Last van slakken?

Geef dan water in de ochtend. In de avond is de koele en vochtige omgeving namelijk wel erg fijn voor slakken.

Dijken

Wanneer je de planten water geeft zal een deel de wortels niet bereiken. Zeker wanneer de grond droog is, kan het de verkeerde richting in lopen. Wanneer je kleine dijkjes om je plant heen maakt, zal het water veel gerichter de grond in zakken.

Geulen 

Heb je meerdere planten naast elkaar staan die water nodig hebben? Maak dan een geultje die langs alle plantjes loopt. Zeker wanneer de grond droog is zal het water veel gerichter alle planten bereiken.

Wanneer de zon flink schijnt, kan de grond snel uitdrogen. Wanneer je wat materiaal verzameld zoals takjes en bladeren en dit bovenop de grond legt, geeft dit bescherming tegen de zon.

Aangezien potplanten minder ruimte hebben om water vast te houden, droogt de grond ook sneller uit. Bij weinig regenval kun je een plateau zoals een schotel met een laagje water onder de pot (met gaten) plaatsen. Let echter wel op dat dit laagje water niet te lang blijft staan. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

tip

Grotere pot nodig?

Je kunt je plant ook in een grotere pot met meer grond plaatsen. Zo droogt de grond minder snel uit!

Een stelregel is: geef liever te weinig water dan te veel. Wortels hebben zuurstof nodig , bevat de grond te veel water dan kan zuurstof er niet bij. Wortels kunnen dan zelfs gaan rotten.

info

Type grond

Het verschilt per grondtype hoeveel het water vasthoudt en laat doorlopen. Bevat de grond grove korrels (zoals zand)? Dan zal de grond als een zeef werken. Een bodem met grove korrels moet je daarom ook vaker bewateren.  Heb je een grond met kleine korrels (zoals klei)? Dan werkt de grond als een spons.

Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Verschillende planten hebben verschillende wensen. Sommige planten hebben bijvoorbeeld altijd een vochtige bodem nodig terwijl andere planten juist een droge bodem vereisen. Probeer te vermijden om planten met erg verschillende wensen dicht bij elkaar te zetten.