Je tuinplanten, binnenplanten, potplanten en het gras in je gazon hebben water nodig. Zeker in de zomer, bij droogte en sterke zon, kunnen ze wel wat extra hulp gebruiken. De planten water geven is niet zomaar gedaan. Bekijk onze tips om juist en gericht te bewateren en vergeet ook zeker niet de hulpmiddelen te bekijken. Zo verspil je niks en zorg je voor sterke planten die de zomer goed kunnen doorstaan! Planten water geven doe je het beste met de onderstaande 10 tips!

De 10 tips van planten water geven

Vraag 1: Wil je liever veel of vaak planten water geven?

Valt er een periode weinig regen? Dan ben je misschien geneigd om extra vaak water te geven. Je kunt dit beter niet te vaak doen. Wanneer je namelijk vaak een beetje water geeft groeien wortels naar boven, waar de grond ook weer snel uitdroogt.

Je kunt beter één keer per week veel water geven. De wortels zullen dan meer moeite doen om beneden in de grond het water op te nemen. Dit maakt je plant sterker en weerbaarder tegen droogte.

Vraag 2: Zijn slappe bladeren erg?

Wanneer je plant opeens slappe bladeren heeft, hoeft dit niet erg te zijn. Dit is namelijk een natuurlijke bescherming tegen de zon! Zo drogen de blaadjes minder snel uit. Heeft de plant in de avond, als de zon weg is, nog steeds slappe bladeren? Geef hem dan wel water, waarschijnlijk knapt je plant zo weer op en zal je de volgende ochtend een vrolijke plant in je tuin hebben!

Vraag 3: Hoe kan ik duurzaam mijn planten water geven? 

Wist je dat je met de hulp van een PVC buis heel gericht water kunt geven? Steek de buis een stukje in de grond bij de wortels van je plant. Giet vervolgens water in de buis. Het water zal nu langzaam en gericht op de juiste plek vloeien. Zeker bij een droge grond is dit een slimme techniek. Zorg wel dat je de wortels niet beschadigd wanneer je de buis in de grond steekt.

water pvc buis
tip

Duurzaamheidstip

Gebruik water wat je hebt opgevangen uit de Elho regenton!
BESTEL EEN REGENTON IN DE WEBSHOP

Vraag 4: Mogen bladeren nat worden tijdens het water geven? 

Over het algemeen geef je de grond boven de wortels water, niet de bladeren. Water op de bladeren verdampt namelijk erg snel. Daarnaast kunnen natte bladeren verbranden wanneer ze in de zon staat.

info

Maar soms juist wel!

Sommige planten zoals varens vinden water op de bladeren heerlijk! Dit maakt bladeren vitaler en groener.

Vraag 5: Kan ik beter overdag of ‘s ochtends/‘s avonds mijn planten water geven?

Staan je planten in de zon? Geef ze dan pas water wanneer de zon weer weg is. Doe je dit overdag, dan zal een groot deel van het water verdampen. Daarnaast verbranden natte bladeren sneller als ze in de zon staan. Je kunt het beste de planten water geven in de avond, dan heeft het water voldoende tijd om in de grond te zakken.

tip

Last van slakken?

Geef dan water in de ochtend. In de avond is de koele en vochtige omgeving namelijk wel erg fijn voor slakken. Bekijk hier alle slakkenbestrijding.
BESTEL SLAKKENBESTRIJDING IN DE WEBSHOP

Vraag 6: Hoe kan ik mijn planten water geven op een gerichte manier?

Maak gebruik van dijken en geulen die je maakt met behulp van (extra) potgrond.

Dijken

Wanneer je de planten water geeft, zal een deel de wortels niet bereiken. Zeker wanneer de grond droog is, kan het de verkeerde richting in lopen. Wanneer je kleine dijkjes om je plant heen maakt, zal het water veel gerichter de grond in zakken.

Geulen 

Heb je meerdere planten naast elkaar staan die water nodig hebben? Maak dan een geultje die langs alle plantjes loopt. Zeker wanneer de grond droog is zal het water veel gerichter alle planten bereiken.

BESTEL POTGROND IN DE WEBSHOP

Vraag 7: Hoe voorkom ik uitdroging van mijn planten?

Wanneer de zon flink schijnt, kan de grond snel uitdrogen. Wanneer je wat materiaal verzameld zoals takjes en bladeren en dit bovenop de grond legt, geeft dit bescherming tegen de zon.

Vraag 8: Hoe kan je het beste potplanten water geven?

Aangezien potplanten minder ruimte hebben om water vast te houden, droogt de grond ook sneller uit. Bij weinig regenval kun je een plateau zoals een schotel met een laagje water onder de pot (met gaten) plaatsen. Let echter wel op dat dit laagje water niet te lang blijft staan. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

tip

Grotere pot nodig?

Je kunt je plant ook in een grotere pot met meer grond plaatsen. Zo droogt de grond minder snel uit!
BESTEL POTTEN EN ACCESSOIRES IN DE WEBSHOP

Vraag 9: Hoeveel moet ik mijn planten water geven?

Een stelregel is: geef liever te weinig water dan te veel. Wortels hebben zuurstof nodig, bevat de grond te veel water dan kan zuurstof er niet bij. Wortels kunnen dan zelfs gaan rotten.

info

Type grond

Het verschilt per grondtype hoeveel het water vasthoudt en laat doorlopen. Bevat de grond grove korrels (zoals zand)? Dan zal de grond als een zeef werken. Een bodem met grove korrels moet je daarom ook vaker bewateren.  Heb je een grond met kleine korrels (zoals klei)? Dan werkt de grond als een spons.

Vraag 10: Kan ik verschillende planten bij elkaar zetten?

Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Verschillende planten hebben verschillende wensen. Sommige planten hebben bijvoorbeeld altijd een vochtige bodem nodig terwijl andere planten juist een droge bodem vereisen. Probeer te vermijden om planten met erg verschillende wensen dicht bij elkaar te zetten. Op deze manier kan je per behoefte de planten water geven!

BESTEL BEWATERING IN DE WEBSHOP

Hulpmiddel planten water geven

Ga je een weekend weg, staat er een vakantie op de planning of vergeet je soms de momenten van planten water geven? Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar die jou kunnen helpen de planten water te geven! Bekijk hier enkele hulpmiddelen die jouw tuin opfleuren en verfrissen!

Automatisch bewateren

Heb je veel planten in de tuin, een flink gazon of moet je vaak water geven aan je potplanten? Dan is een automatisch bewateringssysteem ideaal! Bekijk hier de verschillende soorten bewateringssystemen en bepaal wat voor jouw tuin nodig is!

Potplanten, plantenbakken en borderplanten water geven

Voor potplanten, plantenbakken en borderplanten kun je het Micro-Drip systeem van Gardena gebruiken. De druppelaar zorgt voor een gecontroleerde en automatische bewatering van jouw planten en bloemen. Doordat het water direct bij de wortels komt, verminderd dit verspilling van water. Het Micro-Drip systeem van Gardena is daarnaast ook handig voor in een tuinkas. 

BESTEL DRUPPELAAR IN DE WEBSHOP
tip

Water geven terwijl je op vakantie bent!

Ga je op vakantie of een weekendje weg? De Gardena Vakantiebewateringset zorgt voor je tuin, ook wanneer je niet thuis bent. Er komt geen waterkraan of stopcontact te pas! Zorg voor een gevuld waterreservoir en een mooi plekje in de volle zon en de Gardena Vakantiebewateringset doet zijn werk! Je hoeft de buren of familie niet meer in te schakelen. 
BESTEL DE GARDENA VAKANTIEBEWATERINGSET IN DE WEBSHOP

Het gazon water geven

Laat je gazon bij temperaturen vanaf de 20 graden 2 keer per week genieten van de waterdruppels door het gazon te bewateren. Naast het gazon en planten water geven, zullen de sproeiers voor kinderen en sommige honden veel waterpret bieden! Voor het gras is een zwenksproeier, bijvoorbeeld van Gardena, erg handig. Zwenksproeiers bereiken namelijk een groot oppervlak. Daarnaast kun je hiermee ook goed je borderplanten bewateren aangezien je een uitgebreid rechthoekig gebied bewaterd. 

Ook kan een cirkelsproeier de uitkomst zijn van jouw gazon. Een groot, cirkelvormig gebied krijgt gelijkmatig water. Je kunt een cirkelsproeier instellen of je een oppervlakte van 25 graden tot 380 graden gaat bewateren. Gebruik bijvoorbeeld eens de Gardena Comfort Pulserende Sector- en Cirkelsproeier, een sproeier die tot wel 490 m2 kan bewateren!

Voor een kleinere tuin biedt de Gardena Sproeier 360 dé oplossing tijdens de dorstige dagen. Met 5 stuks aan een slang wordt jouw tuin gelijkmatig bewaterd, want met een bereik van 3 meter en 5 opzetstukjes kan een klein gazon prima worden beregend. 

BESTEL TUINSPUIT & SPROEIER IN DE WEBSHOP
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Vergeet het mesten en maaien niet!

Een gezonde tuin heeft regelmatige extra meststoffen nodig. Laat daarnaast de grassprietjes groeien door regelmatig te maaien! Het liefst maai je voordat je gaat beregenen, aangezien de grasmaaier anders verstopt raakt. Lees hier wanneer je jouw gazon moet bemesten, bekijk hier welke grasmaaier bij jouw gazon past en geniet van een gezond en groen gazon!
BESTEL ALLES VOOR JE TUIN IN DE WEBSHOP