Wanneer de lente begint en de zon zich weer vaker laat zien, is het tijd voor de paarden om de paardenwei op te gaan. Voor de paarden is het natuurlijk een groot feest om de eerste grassprietjes weer op te mogen smikkelen! De overgang van de stal en/of paddock naar de paardenwei is echter wel een hele grote verandering voor je paard. Voordat de paarden in de wei gaan, is het van belang om de paardenwei te controleren en een plan te maken voor het weidemanagement. Lees hier waar je op moet letten aan het begin van het weideseizoen!

De voorbereiding van de paardenwei

Voordat de paarden in de wei gaan, aan het begin van het weideseizoen, zullen de paardenweides gecontroleerd moeten worden. Nu de lente in aantocht is groeien planten weer. Controleer de weide op giftige planten als jacobskruiskruid, vingerhoedskruid, buxus en taxus en verwijder deze planten bij aanwezigheid, om vergiftigingen te voorkomen.

Naast de aanwezigheid van nieuwe planten is het van belang om de paardenwei te controleren op de aanwezigheid van de zaailingen van esdoorns en eikels en deze wanneer aanwezig te verwijderen. Deze kunnen in het najaar in de wei zijn beland. Esdoorn zaailingen kunnen leiden tot atypische myopathie en eikels tot bloedingen in de darmen. Beter voorkomen dan genezen dus!

null

Atypische myopathie... wat is dat?

Atypische myopathie is een zeer ernstige spieraandoening veroorzaakt door de esdoorn. Het treedt vooral in het najaar op bij slecht weer, maar ook in het voorjaar kunnen de bladeren, zaden en/of zaailingen van de esdoorn deze aandoening veroorzaken. Symptomen van atypische myopathie zijn trillen, zweten, moeilijk lopen of niet meer kunnen staan, harde spieren en een koffiekleurige urine. Meer dan 75 procent van de paarden met atypische myopathie sterft, meestal binnen drie dagen na het begin van de symptomen.

Ontsnap- en schuilmogelijkheden in de paardenwei

Aan het begin van het weideseizoen, voordat de paarden in de wei gaan, is het aan te raden om de materialen in en rondom de paardenwei te controleren. Zo kan er bijvoorbeeld een zwakke plek in de omheining van de paardenwei zijn ontstaan. Ook is het van belang om de schuilmogelijkheden, als schuilstallen, bomen of struiken, te controleren. In de winter kunnen schuilmogelijkheden beschadigd raken waardoor ze mogelijk niet voldoende bescherming meer bieden.

Schuilmogelijkheden in de paardenwei zijn vooral tegen insecten en felle zon nodig. Hiernaast bieden ze beschutting tegen wind en regen. Heeft je paard ondanks goede schuilmogelijkheden in de paardenwei nog steeds last van insecten zoals dazen? Dan kan een vliegenvanger een uitkomst bieden. Een dazen- of vliegenvanger verlaagd, in combinatie met de producten van Horse Fly Trap, de dazendruk binnen een straal van 50 meter. Handig dus om centraal in de wei op te hangen!

BESTEL BESCHERMINGSARTIKELEN IN DE WEBSHOP

Ligplekken in de paardenwei

Controleer of er droge ligplekken voor paarden in de wei aanwezig zijn. Dit is voornamelijk van belang bij paarden die 24 uur per dag in de wei staan.

null

Wist je dat?

Paarden geen dag-nachtritme hebben? Paarden slapen zowel ‘s nachts als overdag. De tijd die paarden slapen komt wel aardig overeen met de mens. Volwassen paarden slapen zes tot negen uur per dag. Paarden liggen circa 20 tot 30 procent van deze tijd.

Management van de paardenwei

Als de paardenwei gecontroleerd is, kunnen de paarden in de wei. Let op: paarden zijn herbivoren met een gecompliceerd maag-darmkanaal, waardoor het belangrijk is om paarden geleidelijk aan een nieuw rantsoen te laten wennen. Door paarden langzaam te laten wennen aan het gras op de paardenwei, kunnen problemen als diarree, koliek en hoefbevangenheid voorkomen worden.

Tijdens de eerste weken dat paarden in de wei staan kan de darmflora van je paard uit balans raken door de verandering in het rantsoen en dagschema. Na maanden vezelrijk hooi, is de verandering naar vers, suikerrijk, jong gras groot. Het opbouwen van weidegang ondersteunt je paard in deze gewenning. Begin met een uurtje grazen en bouw dit met ongeveer een kwartier per dag uit. Aan de hand van de grasinname op de paardenwei dient de hoeveelheid hooi aangepast te worden om overgewicht te voorkomen.

Het bieden van weidegang door strookbegrazing is ook een optie. Hierbij wordt een deel van de paardenwei afgezet en krijgt je paard elke dag een stuk gras erbij om te voorkomen dat het paard teveel vers gras binnenkrijgt.

null

Geen strookbegrazing in de paardenwei mogelijk?

Mocht strookbegrazing in de paardenwei geen optie zijn, maar je paard wel snel te dik worden, probeer dan een graasmasker! Op deze manier kan je paard toch de paardenwei op zonder teveel jong lentegras binnen te krijgen.
BESTEL GRAASMASKERS IN DE WEBSHOP

Fructaangehalte in de paardenwei

Houd aan het begin van het weideseizoen rekening met het fructaangehalte in het gras. Fructaan is een suiker die planten onder invloed van zonlicht aanmaken en gebruiken om te groeien. Bij vorst ligt de stofwisseling van het gras in de paardenwei vrijwel stil waardoor het gras niet groeit maar het aanmaken van suikers, zoals fructaan, gaat wel door.

Zodra het ‘s nachts heeft gevroren en ‘s ochtends de zon op de paardenwei staat, stijgt het fructaangehalte in het gras maar kan de plant niet groeien vanwege de vorst. Wanneer paarden in de wei staan op deze momenten, kan dit gevaren als hoefbevangenheid met zich mee dragen. Wanneer de temperatuur onder de vijf graden Celsius komt, loopt het fructaangehalte snel op vanwege de beperkte groei van het gras. Op deze dagen kunnen paarden, wanneer mogelijk, beter op een paddock worden gezet.

null

Let op!

Het is bekend dat fructaan wordt vastgehouden in de grasstoppels waardoor kortafgesneden paardenweides extra gevaar bieden. Beperk de fructaaninname zoveel mogelijk door op zonnige, koude dagen de paarden op de paddock te plaatsen of de paardenwei gedeeltelijk open te stellen.

Rennen, bokken en spelen in de paardenwei

Als je paard na alle voorbereiding de paardenwei op kan is dit natuurlijk een groot feest! Rennen, bokken en spelen met soortgenoten op de paardenwei. Helaas ligt de kans op vermoeidheid en verkeerde bewegingen hierbij op de loer wat tot zware, vermoeide benen bij de paarden kan leiden. Extra belangrijk dus om de benen van je paard te controleren op warmte en verdikkingen tijdens het weideseizoen. Groene Leem kan hierbij helpen! Groene leem helpt bij de verzorging van vermoeide paardenbenen, stimuleert de doorbloeding in de benen van je paard en draagt bij aan het herstelproces van gezwollen pezen en banden. Ideaal na een actieve dag op de paardenwei!

BESTEL ALLES VOOR JE PAARD IN DE WEBSHOP