Schathemeltje rijk hoef je uiteraard niet te zijn om voor een huisdier te zorgen, maar weet wel wat je kwijt bent. In dit artikel lees je met welke kosten je gemiddeld gezien rekening moet houden per huisdier. De aanschafkosten van een huisdier zijn hierin niet meegenomen. Mits je dier gezond blijft, moet je minimaal rekening houden met onderstaande kosten voor een hond, kat, vogel en knaagdier.

Kosten per huisdier

Houd, naast deze kosten, ook rekening met bijvoorbeeld bezoekjes aan de hondenkapper. De tarieven hiervan verschillen per soort, maar voor de trimbeurt van een middelgrote, langharige hond moet je rekenen op drie keer per jaar zo’n €60. In geselecteerde Pets Place vestigingen zijn trimsalons te vinden waar je naast losse behandelingen ook volledige trim- en wasbeurten kan kiezen die passen bij jouw hond.

Ook speciaal dieetvoer is prijzig en soms is een nieuwe halsband, mand
of krabpaal hard nodig. Handig is een aparte spaarrekening waarop je automatisch maandelijks wat voor je dier wegzet. Ook handig: een ziektekostenverzekering voor je dier afsluiten.

Musthaves per diersoort

Elk huisdier heeft zo zijn eigen behoeftes, maar er zijn per diersoort uiteraard een aantal minimale benodigdheden. Denk hierbij aan een riem, beschermingspakketten, een ruim hok of leuke speeltjes. Bekijk welke musthaves er zijn voor het verzorgen van jouw favoriete dier.

Een hond heeft onder andere de volgende benodigdheden:

Lees hier meer over alle benodigdheden bij het aanschaffen van een pup.

Een kat heeft onder andere de volgende benodigdheden:

Lees hier meer over alle benodigdheden bij het aanschaffen van een kitten.

Overweeg je om een vogel aan te schaffen? Houd er dan vooral rekening mee dat je voldoende ruimte biedt in een geschikte vogelkooi. Elke soort heeft andere eisen, waarbij ook de indeling van een kooi (afstand tussen spijlen, de richting en dikte hiervan) van belang is. Meer informatie over alle benodigdheden van een vogel zijn hier te lezen.

Al met al zijn de kosten het natuurlijk allemaal waard om een maatje voor het leven aan te schaffen. Je krijgt er namelijk onvoorwaardelijke liefde, een trouwe vriend en goed gezelschap voor terug. Daarnaast kan je héél veel avonturen beleven met je huisdier. Ben jij benieuwd welk huisdier bij jou past? Lees dan hier verder.