Er is een tijd van komen en gaan. Na ongeveer 8 weken mogen de puppy’s het nest gaan verlaten. Voor die tijd is het belangrijk om een fijn, nieuw huis voor je pups gevonden te hebben. Zo kun je met een gerust hart afscheid nemen wanneer de puppy’s er klaar voor zijn. Hoe kun je een puppy verkopen? Waar moet je op letten bij geïnteresseerden? En wat moet er allemaal in de koopovereenkomst staan? Dit en meer lees je hieronder!
Puppy verkopen: hoe worden ze gevonden?
Wanneer je als particulier pups wilt verkopen, moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je puppy’s bij de juiste mensen terecht komen. De eerste stap is dan ook om ervoor te zorgen dat potentiële kopers weten dat jij de leukste puppy’s hebt! Hiervoor kun je je aansluiten bij betrouwbare organisaties, zoals Bazoeki. Op websites zoals Bazoeki kunnen mensen die een puppy willen kopen jouw nestje vinden én weten ze zeker dat je een betrouwbare fokker bent! Hiervoor worden natuurlijk wel strenge regels gehanteerd om de gezondheid en het welzijn van jouw pups te controleren.
Hoe kies je de juiste baasjes?
Wanneer jouw nestje goed zichtbaar én vindbaar is voor mensen die een puppy willen kopen, is het belangrijk om te gaan selecteren. Je wilt natuurlijk het beste voor je gefokte puppy’s! Maar hoe kies je nou de perfecte baasjes voor een pup? Hieronder geven we je een aantal tips om een puppy verkopen wat makkelijker te maken!
Gesprek voeren of mailen
Voordat de geïnteresseerden bij de puppy’s langskomen, kun je al gaan selecteren. Sommige mensen zullen namelijk meteen afvallen als geschikt hondenbaasje, omdat ze een account moeten aanmaken op Bazoeki. Hiervoor moeten verschillende vragen worden beantwoord, bijvoorbeeld over de woonsituatie. Als fokker kun je dan gaan filteren op profiel en de potentiële nieuwe baasjes vervolgens bellen (of mailen). Hierdoor krijg je inzicht in de koper(s) en kun je beslissen of ze nog steeds geschikt zijn voor een van jouw pups. Vraag bijvoorbeeld of de geïnteresseerden iets willen schrijven of vertellen over de volgende onderwerpen:
- Waarom hebben ze voor dit ras gekozen?
- Wat is de ervaring met honden?
- Wat is de woonsituatie (appartement, tuin, etc.)?
- Hebben de kopers kinderen?
- Hebben de kopers andere huisdieren?
- Wat zijn hun werktijden en zal de hond veel alleen zijn?
- Hebben ze voldoende tijd om tijd te steken in de opvoeding en training?
Mensen langs laten komen
Als je als fokker overtuigd bent geraakt door het gesprek of de mail van de geïnteresseerden, kun je mensen langs laten komen. Hierdoor krijg je natuurlijk een nog beter beeld van de potentiële koper én kun je kijken of er een goede klik tussen de koper en de pups is. Wellicht kun je, als het goed voelt, de mensen koppelen aan een pup die past bij hun levensstijl. Jij weet immers het beste hoe het karakter van alle individuele puppy’s in elkaar zit! Verder is het fijn om de mensen vaker dan één keer langs te laten komen. Zo betrek je de kopers ook bij het opgroeien van de pups: fijn voor jezelf én voor de koper!
Een koopovereenkomst opstellen: hoe doe je dat?
Om de verkoop van de puppy’s goed te laten verlopen, is het opstellen en meegeven van een goede koopovereenkomst belangrijk. Hierdoor zorg je er ook voor dat jijzelf, en de kopers, achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Wat er allemaal in zo’n contract moet staan vind je hieronder!
Algemene informatie over de fokker
Om te beginnen is de algemene informatie over jouzelf, de verkoper, erg belangrijk. Hierbij vermeld je je volledige naam, het adres, je BSN-nummer en registratienummer (UBN-nummer voor het bedrijfsmatig houden van huisdieren). Eventueel kun je hierin ook het chipnummer van de puppy waar het om gaat vermelden.
Algemene informatie over de koper(s)
Natuurlijk moet de koper ook een aantal zaken invullen. De koper vult zijn of haar volledige naam, adres, en BSN-nummer in.
Tips voor de komende tijd
Het is van belang dat de nieuwe eigenaar weet welke gezondheidschecks, vaccinaties en ontwormingen er al gebeurd zijn bij de pup. Dit staat, als het goed is, ook al in het (verplichte) paspoort van de desbetreffende puppy. Voor extra duidelijkheid kun je dit ook nog in het contract vermelden. Geef ook informatie en tips voor de komende tijd mee: wanneer het tijd is voor de volgende vaccinatie(s), wanneer de pup weer ontwormd moet worden, etc! Leg de nieuwe baasjes ook uit hoe ze het chipnummer van de pup kunnen overzetten op hun naam.
Waarover en wanneer overeengekomen?
Het contract gaat natuurlijk over de puppy. Daarom is het belangrijk om te vermelden waarover de koper en verkoper overeen zijn gekomen. Dit zijn de volgende zaken:
- Aanschaf van de pup: chipnummer, geboortedatum en eventueel naam.
- Prijs van de puppy: voor welk bedrag de pup verkocht zal worden.
- Datum van verkoop: dit moet wettelijk minstens 7 weken na de geboorte van de pup zijn.
- Rechten van de koper en verkoper: denk hierbij bijvoorbeeld aan een teruggave regeling van de hond, garantie op erfelijke afwijkingen en afspraken over het doorverkopen van de hond.
- Plichten van de koper en verkoper: denk hierbij aan het verplicht stellen van het melden van eventuele toekomstige gezondheidsproblemen van de pup. Zo kan jij, als fokker, hier rekening mee houden bij het fokken van een eventueel nieuw nestje met dezelfde ouders. Ook is het belangrijk om af te spreken of de gekochte hond in de toekomst wel of niet voor de fok gebruikt mag worden.
Wanneer beide partijen, koper en verkoper, tevreden zijn, is het belangrijk om allebei een handtekening onder het contract te plaatsen.
Optionele zaken
Mocht je rashonden, zoals een Golden Retriever pup of Duitse Herder pup, fokken en verkopen, dan kun je een stamboom meegeven. Dit is optioneel, maar wel zeer waardevol! Door het stamboek weet de koper wie de ouders, opa’s en oma’s van de hond zijn. Hieruit kun je een groot deel van de gedragseigenschappen van je nieuwe pup afleiden. Ook is een stamboek een teken dat de fokker heeft nagedacht over welke ouderhonden geschikt waren voor het nestje.
Afscheid nemen
Wanneer de pups de 8 levensweken gepasseerd zijn, kunnen ze naar hun nieuwe baasjes. Afscheid nemen is zwaar en het zal best even wennen zijn om niet meer zo veel dartelende, vrolijke pups in huis te hebben. Om het vertrek van de puppy’s zo goed mogelijk te laten verlopen, kun je een aantal dingen meegeven. Zo zal de overgang van de pup beter verlopen en zal hij of zij zich sneller thuis voelen in de nieuwe omgeving. De volgende dingen zullen helpen bij het verhuizen van de puppy:
Geef een zak(je) voer mee
Voor een pup is een verhuizing al een hele verandering en zeer stressvol. Als hij of zij dan ook nog voer krijgt wat ze niet gewend zijn, kan dit nog meer stress opleveren. Geef daarom een zak van het puppyvoer mee wat de pup ook al kreeg bij jou als fokker.
Geef een speeltje mee met nestgeur
Puppy’s kunnen in het begin hun moeder, broertjes en zusjes best missen. Geef daarom een speeltje, doekje of ander voorwerp, met nestgeur mee. Dit zal de pups in de eerste periode op hun gemak stellen en helpen bij het slapen. Beeztees heeft hiervoor verschillende geurlappen ontwikkeld die de nestgeur zo goed mogelijk opnemen! Deze zijn verkrijgbaar in twee varianten: een konijntje en een schaapje.
Gekleurde halsbandjes
Als de kopers hun puppy hebben uitgekozen, kun je een gekleurd puppy halsbandje omdoen om de puppy’s uit elkaar te houden. Wanneer de pup wordt opgehaald, kan het halsbandje weer af en kun je deze, bij een eventueel volgend nestje, hergebruiken!
Geef het hondenpaspoort mee
Een hondenpaspoort is sinds 1 november verplicht om bij te hebben als hondeneigenaar. Met een Europees dierenpaspoort kun je jouw huisdier identificeren en aantonen dat de hond alle benodigde vaccinaties heeft gehad.