Net als dat wij mensen een paspoort nodig hebben, hebben honden, katten en fretten ook een geldig dierenpaspoort nodig. Voor wanneer je bijvoorbeeld jouw hond meeneemt op vakantie of wanneer je een kat uit het buitenland adopteert. Echter gelden niet voor elk dier dezelfde regels en voorwaarden. In dit artikel leggen we uit wat een dierenpaspoort is en waar deze aan moet voldoen!
Het Europees dierenpaspoort
Wanneer je samen met je hond, fret of kat op vakantie wil, heb je een Europees huisdierenpaspoort nodig. Sinds 1 november 2021 ben je als hondeneigenaar in Nederland zelfs verplicht om dit hondenpaspoort te hebben. Met een Europees dierenpaspoort kun je jouw huisdier identificeren en aantonen dat je dier alle benodigde vaccinaties heeft gehad. Of kun je, wanneer je een dier uit het buitenland adopteert, controleren dat het dier gezond is.
Waar kun je een huisdierenpaspoort krijgen?
Wanneer je voor het eerst met je puppy naar de dierenarts gaat, krijg je de keuze welk soort huisdierenpaspoort je wilt. Door de dierenarts wordt vaak het Europese huisdierenpaspoort aangeraden. Wanneer je een puppy adopteert bij een fokker, krijg je ook vaak al een paspoort mee. Je kunt een (Europees) dierenpaspoort dus gemakkelijk aanvragen bij de dierenarts! Maar wat moet er in het Europees dierenpaspoort worden ingevuld en/of gelamineerd worden?
Wat staat er in een Europees dierenpaspoort?
In een Europees dierenpaspoort moeten de volgende rubrieken zijn ingevuld:
Rubriek I
In deze rubriek staan de gegevens van de huidige en/of voorgaande eigena(a)r(en) vermeld zoals naam, adres en handtekening. Er is doorgaans ruimte voor de gegevens van drie verschillende eigenaren. Wanneer je een dier uit het buitenland adopteert, zouden hier de gegevens moeten staan van de voorgaande eigenaar. Vul hier dan de actuele gegevens in.
Rubriek II
Hierin staat de naam, soort, ras, geslacht, kleur, geboortedatum en eventuele bijzondere kenmerken of eigenschappen van het huisdier. Eigenlijk alles waaraan het dier te herkennen is!
Rubriek III
In deze rubriek vind je het chipnummer, de locatie van de chip en de chip datum van jouw dier. Deze rubriek moet gelamineerd worden door de dierenarts, zodat deze niet meer kan worden aangepast. Adopteer je een dier uit het buitenland, en is dit gedeelte niet gelamineerd? Dan kan het zijn dat er iets niet klopt. Neem in dat geval contact op met de dierenarts die het paspoort heeft afgegeven.
Rubriek IV
In deze rubriek vult de dierenarts onder andere zijn/haar naam in, het adres van de praktijk, de stempel van de praktijk en de datum van afgifte. Daarnaast moet er door de dierenarts een handtekening worden gezet. Alleen een paraaf is niet geldig.
Rubriek XII
Als een hond uit het buitenland komt, is de dierenarts verplicht het land van herkomst en indien aanwezig de alfanumerieke code van het paspoort in deze rubriek op te nemen.
Daarnaast dienen de pagina’s waarop de stickers voor de rabiësvaccinatie worden geplakt en de pagina’s met het chipnummer gelamineerd te worden. Andere gegevens zoals vaccinaties worden ook beschreven. Een stempel van de dierenartsenpraktijk met handtekening van de behandelend dierenarts zijn verplicht bij elke vaccinatie.
Niet voor elk dier een vereiste
Voor honden, katten en fretten is een Europees dierenpaspoort verplicht wanneer het dier de grens over gaat. Voor andere dieren is alleen een gezondheidsverklaring van de dierenarts genoeg! Controleer van tevoren wat de wet- en regelgeving van het land waar je naartoe reist bij de desbetreffende ambassade. Mogelijk heb je voor sommige dieren een stempel van de NVWA nodig. Je vogel mee op vakantie? Controleer dan je of een CITES verklaring nodig hebt voor jouw vakantieland. Een gezondheidsverklaring van de dierenarts is binnen de EU doorgaans genoeg als je reist met:
- Konijnen en kleine knaagdieren.
- Vogels.
- Reptielen.
- Vissen en amfibieën.
Verschillende dierenpaspoorten
Er zijn meerdere vormen van identificatie die jouw dier kan hebben. Maar niet elk document is geldig om mee naar het buitenland te reizen. Sinds 29 december 2014 is er een nieuw Europees dierenpaspoort uitgegeven. Dit paspoort is beter bestand tegen fraude, waardoor het een hulpmiddel is om illegale hondenhandel tegen te gaan. Ook wil de overheid met het vernieuwde paspoort de verspreiding voorkomen van rabiës. De rabiës vaccinatie is niet verplicht in Nederland, maar wel verplicht wanneer je over de landsgrenzen stapt met jouw hond. Deze vaccinatie wordt bijgehouden in het Europees dierenpaspoort.
Welk dierenpaspoort is geldig?
Wanneer jouw huisdier voor 29 december 2014 geboren is én voor die tijd is gechipt, blijft het oude paspoort een geldig reisdocument. Is jouw huisdier niet gechipt? Dan kan het paspoort alleen nog gebruikt worden als vaccinatieboekje. Dieren geboren na 29 december 2014 krijgen het vernieuwde Europese dierenpaspoort. Dit paspoort is een stuk minder gevoelig voor fraude, doordat sommige gegevens gelamineerd moeten zijn. Wanneer je een dier adopteert uit het buitenland, kun je op die manier controleren of alle benodigde vaccinaties kloppen. Sinds 1 november 2021 ben je als hondeneigenaar in Nederland verplicht om een dierenpaspoort te hebben, zelfs als je niet naar het buitenland reist. Voor andere dieren volstaat het vaccinatieboekje.