Home » Rassen » Rottweiler

Rottweiler

Rottweiler

De Rottweiler is robuust, temperamentvol, vredelievend en evenwichtig. Deze honden zijn erg gehecht aan de baas en zijn geduldig met kinderen, maar kunnen agressief worden naar vreemden als hier niets aan wordt gedaan. Consequentie met positieve bekrachtiging tijdens de opvoeding is extra belangrijk! Lees meer over de Rottweiler.

Algemene informatie

De Rottweiler hoort in de categorie ‘zeer grote hondenrassen’ en mannelijke honden zijn een stuk groter dan vrouwelijke honden. Reuen hebben een schofthoogte van 61 tot 68 centimeter met een gewicht van 50 kilogram. Teefjes hebben een schofthoogte van 56 tot 63 centimeter en een gewicht van ongeveer 42 kilogram.

De levensverwachting van een Rottweiler is 8 tot 10 jaar. In de eerste twee jaar zijn deze honden nog een puppy, vanaf 18 maanden worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 6 jaar zijn het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding. Ondersteun de Rottweiler met voeding speciaal voor dit ras, bijvoorbeeld Royal Canin Rottweiler Puppy of Adult of de Eukanuba Adult Rottweiler. Ook kan hondenvoer specifiek voor zeer grote honden ook gegeven worden om de dagelijkse dingen te ondersteunen.

null

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De Rottweiler komt van oorsprong uit Duitsland, uit de stad Rottweil in Württemberg. In de Middeleeuwen hoedden deze honden vee en beschermde veehandelaren tegen dieven. Later in de tijd veranderde de rol van deze honden naar trekhonden van slagers en werden slagershonden genoemd. In de Tweede Wereldoorlog werden honden als ‘berichthonden’ gebruikt om berichten naar het front te brengen.

Na deze oorlog was een vermindering in de kwaliteit van het ras door onvoorspelbare dominante agressie en het voornemen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geresulteerd om het fokker en het houden van de Rottweiler te verbieden. Hierdoor is het aantal Rottweilers sterk gedaald, echter is dit verbod niet meer van kracht. Tegenwoordig worden deze honden als waakhonden, politie- en legerhonden en gezelschapshonden gebruikt. 

Duitsland
null

Voorbereid op vakantie

Helaas zijn Rottweilers en kruisingen die lijken op een Rottweiler niet welkom in verschillende landen en gebieden. Dit zijn onder andere Frankrijk, Spanje en Duitse deelstaten. Lees je in over de landen waar je doorheen reist en wat je gaat bezoeken.

Opvoeden en socialiseren

Een lieve Rottweiler start met een goede puppy uit een nest met zelfverzekerde, lieve honden. De socialisatie van deze honden begint bij de fokker en eenmaal bij het gouden mandje dient de socialisatie en training voortgezet te worden. Probeer te voorkomen dat een puppy negatieve ervaringen krijgt, hierbij helpt het om gewenst gedrag te stimuleren (positieve bekrachtiging). Dominantie, consequent en rechtlijnigheid zijn nodig om een stabiele, zelfstandige en vredelievende hond te krijgen. Tijdens de puberteit (tussen 6 en 9 maanden) zal de hond de plek in de rangorde uitzoeken, wees hier alert op en maak de grenzen kenbaar. 

null

Voorbereid op vakantie

Koop als beginnend hondenbezitter geen Rottweiler waarvan de ouderdieren actief zijn als pakwerkhond. Vraag de fokker altijd naar de MAG(=Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag)-test van de ouderdieren.

Verzorging

Rottweilers vragen veel ruimte en beweging en houden er niet van om opgesloten of aangelijnd te zijn. Tijdens de meest hete dagen met veel zon doe je deze honden een plezier door een koel plekje te geven. De vacht van de Rottweiler is kort, glanzend en bevat een dubbele vacht. 

Borstel deze honden buiten de ruiperiode eens per week en in de ruiperiode in het voorjaar en najaar iets vaker. Deze hond borstel je met een slickerborstel. Als deze honden vaker worden geborsteld buiten de ruiperiode, raken deze honden in permanente rui.

BESTEL KAMMEN EN BORSTELS IN DE WEBSHOP

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Rottweiler. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn:

 • Heupdysplasie en elleboogdysplasie.
 • Kanker, zoals melkklierkanker en lymfeklierkanker.
 • Oorontsteking.
 • Spondylose (vergroeiing van de tussenwervels).
 • Erfelijke oogproblemen, zoals staar.
 • Problemen met de kruisbanden, zoals een Voorste-kruisbandlaesie.
 • Vergrote kans op een maagdraaiing.
tip

Verklein de kans op een maagdraaiing

Aangezien Rottweilers een grotere kans hebben op een maagdraaiing, is het zaak dat jij als baas de kans probeert te verkleinen! Voer je hond op rustige momenten in een rustige omgeving, geef de voeding over meerdere porties per dag en geef de hond minimaal een half uur tot een uur rust na het eten.

Waar is een Rottweiler geschikt voor?

Rottweilers hebben beweging en activiteit nodig om niet te dik te worden, deze honden hebben namelijk aanleg voor overgewicht. Ga er samen lekker op uit met één van de volgende activiteiten:

 • G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid)
 • UV-proef (Uithoudingsvermogenproef)
 • Fietsen
 • Joggen of canicross
 • Pakwerk
 • Speurwerk 
 • Reddingshondenwerk
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP

Rappe Rottweilers

De onderstaande trotse baasjes van Rottweilers laten zien hoe leuk het leven met dit ras is! Heb jij ook een Rottweiler en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!