Een dagschema voor je kleine hond: super handig! Heb je een Teckel, Jack Russell, Dwergpoedel of andere kleine frummel in huis? Dan is het fijn om voor onder andere wandelingen en maaltijden een dagstructuur aan te houden. Vooral bij een puppy is dit handig zodat hij of zij voldoende rust krijgt om een (klein) groot hondje te worden. In dit artikel zie je voor elke leeftijd het dagschema voor je kleine hond, van jonge pup tot oude rakker.

tip

De 5 minuten regel voor uitlaten

Een makkelijke regel die je kan toepassen om te weten hoe lang je jouw pup mag uitlaten is de 5 minuten regel. Je puppy mag per maand dat hij oud is 5 minuten naar buiten per wandeling op een dag. Als je hond bijvoorbeeld 2 maanden oud is mag hij 10 minuten lang wandelen per uitlaatbeurt. Een kleine volwassen hond kan per dag meestal twee uur wandelen. De 5 minuten regel geldt dus alleen voor de eerste zes maanden van een kleine hond. Het uitlaten is zowel lichamelijk als mentaal belastend en het is goed om het gedoseerd te doen.

Dagschema puppy 8 tot 12 weken

Als je jouw kleine pup net in huis hebt en hij 8, 10 of 12 weken oud is, kan hij nog niet uren mee op stap. In deze periode heeft hij nog erg veel rust en weinig beweging nodig. Om je puppy zindelijk te maken is het wel aan te raden om regelmatig op de dag je pup mee naar buiten te nemen zodat hij zijn behoefte kan doen. Deze plaspauzes vallen niet binnen het aantal uitlaatbeurten die hieronder zijn weergegeven. Hoe de zindelijkheidstraining precies in zijn werk gaat lees je in het advies over je puppy zindelijk maken

 • Beweging: 4x per dag
  • 8 weken: maximaal 10 minuten per keer
  • 12 weken: maximaal 15 minuten per keer
 • Rust: 20 tot 22 uur per dag 
 • Voeding: 4 maaltijden per dag, puppyvoeding
null

Hoe herken je dat je pup moe is?

Je kleine puppy heeft nog erg veel slaap nodig om goed te kunnen groeien en alle prikkels te verwerken. Als je merkt dat je pup moe wordt, is het belangrijk dat je hem de nodige rust geeft. Maar hoe herken je dat je pup moe is? Een aantal kenmerken hiervan zijn: minder goed luisteren, rode ogen, veel gapen en langzamer bewegen of waggelen. Op dat moment is het tijd dat je puppy lekker in zijn bench of mandje gaat liggen! Gun je puppy de rust en stoor hem of haar niet. Wees de symptomen van oververmoeidheid voor door je puppy af en toe verplicht benchrust te geven!
BEKIJK ALLE BENCHES IN DE WEBSHOP

Dagschema puppy 12 tot 24 weken

Nu je pup tussen drie en 6 maanden oud is, zijn grootste groeispurt heeft gehad en in de puberteit komt, verandert ook het dagschema. Hij heeft minder energie uit zijn voeding nodig om te groeien waardoor het aantal maaltijden van 4 naar 3 per dag gaat. Ook heeft hij wat minder rust nodig en kan hij meer beweging aan. Wanneer je hond in de puberteit komt zul je ook nog allerlei andere dingen merken, zoals het negeren van commando’s. Alles wat hier verder bij komt kijken lees je in het artikel over de puberteit bij honden.

 • Beweging: 4x per dag 
  • 12 weken: maximaal 15 minuten per keer
  • 16 weken: maximaal 20 minuten per keer
  • 20 weken: maximaal 25 minuten per keer 
  • 24 weken: maximaal 30 minuten per keer 
 • Rust: 18 tot 20 uur per dag
 • Voeding: 3 maaltijden per dag, puppyvoeding

Dagschema puppy 6 tot 10 maanden 

Wow je puppy begint nu al echt volwassen te worden! De grote veranderingen bij je pup zijn inmiddels achter de rug en het groeitempo neemt af. Wel is het essentieel om nog puppyvoeding te geven tot hij 10 maanden oud is zodat hij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Meer weten over puppyvoeding? Bekijk ons artikel

 • Beweging: 4x per dag, maximaal 30 minuten per keer
 • Rust: 16 tot 18 uur per dag
 • Voeding: 3 maaltijden per dag, puppyvoeding
BEKIJK GESCHIKTE PUPPYVOEDING

Dagschema volwassen kleine hond

Je dierenvriend is misschien klein maar van binnen een volwassen, volgroeide hond! Nu kan je hond zo lang mee op pad gaan als hij of zij aankan qua conditie. Ook heeft je hond minder rust nodig waardoor je extra veel met hem kan spelen! Maak bijvoorbeeld zelf speelgoed voor je kleine ons met behulp van ons artikel over DIY hondenspeelgoed

 • Beweging: 4x per dag
 • Rust: 14 tot 16 uur per dag 
 • Voeding: 3 maaltijden per dag
null

Kleine honden hebben een snellere stofwisseling

Het metabolisme, oftewel de stofwisseling, is bij kleine honden sneller dan bij grote honden. Hierdoor verbranden ze sneller de energie die ze opnemen uit hun voeding en daalt de bloedsuikerspiegel ook sneller. Daarom is het aan te raden om bij drie maaltijden per dag te blijven, verdeeld over de dag.
BEKIJK VOEDING VOOR KLEINE HONDEN

Dagschema kleine senior hond

Helaas worden ook kleine hondjes oud! Vanaf 10 jaar is je kleine viervoeter een senior en gaat het lichaam wat achteruit. Je hond heeft vaak wat minder energie en de kans op gewrichtsproblemen is groter. Hierdoor heeft je hond minder beweging en meer rust nodig. Wel blijft meerdere keren per dag wandelen erg goed voor de gewrichten en spieren van je senior. Lees meer informatie over hoe je jouw oude hond kunt verzorgen in ons advies.

 • Beweging: 4x per dag, 30 min per dag
 • Rust: 16 tot 18 uur per dag 
 • Voeding: 3 maaltijden per dag, seniorvoeding
tip

Houd rekening met de temperatuur!

Oudere honden kunnen minder goed tegen hele hoge of lage temperaturen. Probeer daarom op warme zomerdagen je senior op de koelste momenten van de dag uit te laten en voor extra verkoeling te zorgen met bijvoorbeeld een koelmat. In de wintermaanden kan een winterjasje de uitkomst bieden voor de kortharige hondjes onder ons!
BESTEL HIER ALLES VOOR JOUW HOND IN DE WEBSHOP