In de wereld van dierenartsen is titeren van honden en katten een steeds bekender fenomeen. Als huisdierbaasje van een hond en/of kat kom je daarom steeds meer in aanraking met de term ‘titeren’. Bij titeren wordt er bepaald door de dierenarts en/of paraveterinair of een vaccinatie nodig is. Maar wat is titeren? Kan je een pup of kitten titeren? Wat zijn de voordelen en de nadelen van titeren? Allemaal vragen die in dit artikel een antwoord krijgen. Lees verder over het titeren van honden en katten.

info

Wat is vaccineren?

Titeren van honden en katten moet je zien als een check of een vaccinatie nodig is. Bij een vaccinatie worden er dode of verzwakte ziektekiemen in het lichaam gespoten. Het lichaam gaat erop reageren; het immuunsysteem wordt getriggerd. De antistoffen worden, met behulp van de vaccinatie, gemaakt en een dier wordt bij een volgende ‘echte’ besmetting minder ziek. Lees hier meer over het vaccineren van honden, katten en konijnen.
LEES MEER OVER VACCINEREN

Wat is titeren?

Het titeren van honden en katten komt steeds meer voor in de dierenartspraktijk. Omdat het nieuw is voor veel huisdierbaasjes, komt de vraag ‘wat is titeren?’ steeds vaker naar voren.  

Bij titeren beoordeelt de dierenarts en/of de paraveterinair of een vaccinatie nodig is op het moment van testen. Met behulp van een bloedonderzoek (titerbepaling) wordt gekeken hoeveel antistoffen het lichaam op dat moment paraat heeft staan. Heeft je hond of kat voldoende antistoffen tijdens de titerbepaling? Dan is op dat moment geen vaccinatie nodig. Titeren van katten en honden kan helpen bij het zo min mogelijk vaccineren van je huisdier. Het is géén behandeling om niet meer te vaccineren, maar alleen een check van de antistoffen. Om deze antistoffen aan te maken, is het noodzakelijk om je huisdier te vaccineren en dit te blijven herhalen. Met herhaalde vaccinaties blijft je huisdier volledig beschermd tegen de ziekte en zijn de symptomen een stuk milder.

Bij het titeren van honden kan je kijken naar de antistoffen voor de volgende ziektes: hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte. Bij het titeren van katten kan je kijken naar de antistoffen voor kattenziekte.

tip

Veelvoorkomende ziektes herkennen

Hondenziekte, parvo, besmettelijke leverziekte en kattenziekte zijn een paar ziektes die jouw huisdier kan krijgen. Lees meer over en herken veel voorkomende hondenziektes en veel voorkomende kattenziektes

Titeren pup en kitten

Sommige huisdierbaasjes willen hun puppy of kitten laten titeren, maar is dat wel verstandig? Pup- en kittenlief zijn de eerste weken beschermt met de antistoffen die van het moederdier zijn doorgegeven. Deze antistoffen hebben de allerkleinste binnen gekregen in de baarmoeder en via de moedermelk. Vanaf 6 tot 9 weken loopt de werkzaamheid van deze verkregen antistoffen af en moet je puppy of kitten een aantal keer gevaccineerd worden. Op de 12de levensweek krijgen de puppy’s en kittens de laatste vaccinatie en dan moeten ze tot hun eerste verjaardag wachten voor de volgende cocktail.

Titeren pup en kitten pas vanaf 3 jaar! Maar waarom?

Toch is het niet aan te raden om een puppy of kitten te titeren, omdat het verschil in immuunsysteem enorm verschilt per dier terwijl ze in de groei zijn. De kans op een onbetrouwbare titerbepaling ligt op de loer! Het kan even duren tot immuniteit voor een bepaalde ziekte is opgebouwd, wat wel tot 3 jaar kan duren! Vaccineer je puppy of kitten daarom de eerste drie jaar volgens het vaccinatieschema, want daarna is er pas sprake van een betrouwbare titerbepaling. Ben je het vaccinatieschema van de eerste jaren even vergeten? Dan hebben we hieronder een geheugensteuntje voor je.

Vaccinatieschema hond Vaccinatieschema kat
6 weken: hondenziekte en parvo.

8/9 weken: hondenziekte en parvo, leptospirose (Ziekte van Weil).

12 weken: hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo en leptospirose.

1 jaar (grote cocktail): hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo, leptospirose en kennelhoest.

2 jaar: kennelhoest en leptospirose.

3 jaar: kennelhoest en leptospirose.

8-9 weken (grote cocktail): kattenziekte en niesziekte.

12 weken (grote cocktail): kattenziekte en niesziekte.

1 jaar (grote cocktail): kattenziekte en niesziekte.

2 jaar: niesziekte.

3 jaar: niesziekte.

info

Kosten titeren hond en kat en waar kan je titeren?

De kosten voor het titeren verschilt per dierenkliniek. Daarnaast zit er ook onderscheid in de prijs bij een titerbepaling met een positieve uitslag (dus geen vaccinatie) en een negatieve titerbepaling (dus wel een vaccinatie).  Waar kan je titeren? De vraag is eerder: waar niet? Heb je interesse in het laten titeren van jouw hond of kat? Neem contact op met jouw eigen dierenarts en vraag na of ze deze dienst bieden.

Voordelen en nadelen titeren hond en kat

Alles, zo ook titeren van honden en katten, kent zijn voordelen en zijn nadelen. Is het je nog steeds niet helemaal duidelijk wat titeren is of wil je simpelweg jouw keuze baseren op de voor- en nadelen van titeren? Lees snel verder.

Nadelen titeren hond en kat

De titerbepaling is een tijdelijke indicatie of je huisdier voldoende antistoffen heeft aangemaakt na een ziekteverloop of vaccinatie. Laat de titerbepaling zien dat je huisdier voldoende afweerstoffen heeft op het moment van meten? Dan hoef je op dat moment niet te vaccineren. Je kunt echter niet met zekerheid bepalen hoe lang de hoeveelheid antistoffen voldoende bescherming geeft, aangezien ieder afweersysteem anders werkt. Al is je huisdier op het moment van de titerbepaling voldoende beschermt, dan kan dit over 2 maanden een ander verhaal zijn.

Extra stress

Daarnaast moet er bloed worden afgenomen voor een titerbepaling. Hiervoor moet een stukje haar weggeschoren worden en wordt de naald ingebracht. Dit kan voor meer/extra stress zorgen dan alleen bij een vaccinatie. Na ongeveer een kwartier is de uitslag bekend. Heeft je huisdier onvoldoende antistoffen? Dan is een vaccinatie nodig om het afweersysteem te triggeren om meer antistoffen te maken. Dit betekent ook dubbele kosten voor jou als baas: de kosten van de titerbepaling en de kosten van de vaccinatie.

Als laatste bestaan er titerbepalingen voor een aantal hondenziektes en kattenziektes, maar lang niet allemaal waar je voor vaccineert! Moet jouw hond volgens het vaccinatieschema een ‘grote cocktail’ krijgen? Dan moet je trouwe viervoeter wel een vaccinatie krijgen tegen leptospirose of kennelhoest aangezien daar geen titerbepaling voor is en er wel bescherming moet blijven. Jouw kat moet je jaarlijks al laten vaccineren tegen niesziekte; ook hier bestaat nog geen titerbepaling voor.

Voordelen titeren hond en kat

Het grootste voordeel van titeren is dat vaccinatie niet nodig is bij aantonen van voldoende afweerstoffen. Als huisdierbaasje zijn er verschillende redenen waarom je jouw huisdier niet wilt laten vaccineren. Dit kan variëren van allergische reacties bij vaccineren of het hebben van een verminderde afweer tot het simpelweg niet willen als hondenbaas of kattenbaas. Voorbeelden van situaties waardoor jouw huisdier een verminderd afweersysteem kan hebben:

  • Chronische stress;
  • Aangeboren afwijking;
  • Infecties;
  • Bloedziekte (voorbeeld: AIHA, Auto Immune Hemolytische Anemie. Het lichaam eet de eigen rode bloedcellen op. Bloedarmoede is het gevolg);
  • Gebruik van medicijnen (voorbeeld: Prednison).

Bij een positieve uitslag van de titerbepaling kan de vaccinatie worden uitgesteld en kan je de hoeveelheid vaccinaties die je dier kunt krijgen beperken tot een minimum.

tip

Wanneer vaccineren toch nodig is…

Wil je jouw huisdier laten vaccineren? Dit kan je in één van de Vets Place dierenklinieken doen. Deze dierenklinieken vind je in onze Pets Place winkels en kan je jouw dierenartsbezoek combineren met het shoppen van voer, snacks en speeltjes voor jouw dier. Bekijk hier de tarieven voor het vaccineren of check hier of er een Vets Place bij jou in de buurt is.
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS