Misschien herken je het: je merkt dat je hond ziek is en je weet niet wat je moet doen! Er kunnen veel ziektes zijn die je hond ziek kunnen maken, allemaal op hun eigen manier. De symptomen zoals hoesten, niezen of braken zijn duidelijke symptomen die je als baasje kunt herkennen. Deze symptomen laten zien dat jouw viervoeter zich niet lekker voelt en last kan hebben van één van de veelvoorkomende ziektes voor honden.

In Nederland zijn er nog steeds zeer gevaarlijke en besmettelijke hondenziektes aanwezig, waar geen goed werkend medicijn voor bestaat. Hierdoor is het voorkomen belangrijker dan genezen! Gelukkig bestaan er wel vaccinaties tegen sommige van deze vervelende ziektes, waardoor je een besmetting van jouw hond kunt voorkomen. In dit artikel vertellen wij jou meer over veelvoorkomende ziektes bij honden die veroorzaakt worden door ziekteverwekkers en voor welke hondenziektes je honden kunt vaccineren. 

null

Symptomen checken

Herken je de symptomen van je zieke hond maar weet je niet welke ziekte daarbij past? Lees hier ons advies over het herkennen van symptomen bij een zieke hond, en wie weet heb je een beetje meer duidelijkheid over de gezondheid van jouw viervoeter.

Vaccinaties tegen ziektes voor je hond

In Nederland kun je jouw hond voor bepaalde ziektes vaccineren, zodat je voorkomt dat je hond ziek wordt van een bepaalde ziekte. Dit zijn de ziekte van Parvo, hondenziekte, besmettelijke leverziekte, de ziekte van Weil, kennelhoest en rabiës. Hieronder lees je wat deze ziektes inhouden.

De ziekte van Parvo – Canine parvovirus 

Parvo is een zeer besmettelijke en levensbedreigende ziekte die vaak voorkomt bij puppy’s en jonge honden. Het virus verspreidt zich door middel van de ontlasting en braaksel van besmette honden, wat betekent dat jouw hond ziek kan worden en dus indirect besmet kan raken met het virus op het moment dat dit virus aanwezig is in je leefomgeving bijvoorbeeld op uitlaatveldjes. Besmette honden kunnen last hebben van de volgende symptomen:

  • Lusteloosheid
  • Niet meer willen eten
  • Braken en waterdunne diarree, wat zorgt voor uitdroging
  • Hoge koorts

Honden die hiervoor niet gevaccineerd zijn en besmet raken, hebben een zeer intensieve behandeling nodig om de overlevingskans te vergroten. Gelukkig kunnen we dit voorkomen met een vaccinatie! 

tip konijnen- en knaagdierspeelgoed

Ohnee… Diarree!

Spuitende diarree herken je als baasje meteen. Maar hoe herken je lichte diarree? En wat is nu eigenlijk normale poep? Lees hier alles over de normale ontlasting (en afwijkende ontlasting) van je hond!

Hondenziekte – Ziekte van Carré – Canine Distemper

Hondenziekte wordt ook veroorzaakt door een virus. Honden raken besmet door het inademen van besmette luchtdeeltjes of direct contact met besmet speeksel, neus- of oogvocht, urine of uitwerpselen. Besmette honden zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Koorts
  • Oogontsteking en een vieze, slijmerige neus
  • Braken
  • Diarree
  • Hoesten

De kans dat je hond ziek wordt, is vrij aannemelijk. Het virus kan ontstekingen geven aan de luchtwegen, neus, longen, maag en darmen en daarom zie je jouw hond braken en hoor je jouw hond hoesten. In het ergste geval kunnen honden door deze ziekte verlamd raken of overlijden. Gevaccineerde honden kunnen echter nog wel ziek worden van dit virus, maar over het algemeen minder ernstig.

Ziekte van Weil – Leptospirose

De ziekte van Weil is een infectieziekte dat wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt verspreid via de urine van knaagdieren, zoals ratten. Eenmaal uit het lichaam kan de bacterie blijven leven in stilstaand water of modder, waardoor een besmetting vaak plaatsvindt tijdens het zwemmen met je hond! Honden die besmet zijn met deze bacterie kunnen last hebben van de volgende symptomen: 

  • Verminderde eetlust
  • Braken
  • Koorts
  • Lusteloosheid
  • Geelzucht
  • Trillende spieren
  • Bloederige diarree (door beschadiging van maagdarmkanaal)
  • Meer plassen (door aantasting nieren)

Via de bloedbaan verspreidt de bacterie zich snel, waarna het zich zal gaan nestelen en vermenigvuldigen in de nieren. Dit kan voor nierfalen zorgen, wat laat zien dat je hond veel drinkt en veel plast en dat je hond ziek oogt. Daarnaast kunnen er ook leverproblemen ontstaan bij je hond, waardoor een besmette hond intensieve, medische zorg nodig zal hebben.

Besmettelijke leverziekte – Hepatitis Contagiosa Canis (HCC)

HCC is een besmettelijke leverziekte bij honden, dat wordt veroorzaakt door een virus. Vossen in Nederland kunnen ook besmet raken en het virus uitscheiden via de urine. Door gras te snuffelen of te likken kan jouw viervoeter besmet raken, mits je hond niet gevaccineerd is. Deze symptomen zijn:

  • Veel drinken en daardoor ook veel plassen
  • Koorts
  • Verminderde eetlust
  • Diarree
  • Geelzucht

Dit virus kan zorgen voor blijvende beschadiging van de lever en jonge, niet gevaccineerde honden kunnen plotseling sterven. De symptomen van de leverziekte zijn lastig te achterhalen, omdat ze vergelijkbare symptomen veroorzaken net als andere ziekten. Hou je zieke hond goed in de gaten en ga naar de dierenarts als je twijfelt over de situatie!

Rabiës – Hondsdolheid

Rabiës is een wereldwijde, levensbedreigende virusziekte voor mensen en dieren. In Nederland komt deze dodelijke ziekte gelukkig zelden voor, maar in andere delen van de wereld wel. Ben jij van plan om jouw viervoeter mee te nemen op vakantie? Dan is een vaccinatie tegen Rabiës verplicht! Symptomen kunnen zijn:

  • Extreme gedragsveranderingen (agressie, overprikkeld/onrustig, verward, verliezen van angst)
  • Koorts
  • Moeite met slikken
  • Verlammingsverschijnselen

Deze nare ziekte tast de hersenen aan, waardoor er vreemd en agressief gedrag kan ontstaan bij het dier. De eerste dagen na een beet van een besmet dier, zal jouw hond ziek overkomen, maar niet ernstig. Hoe verder je in het stadium bent, hoe ernstiger de bijwerkingen zullen worden. Een behandeling voor deze ziekte bestaat niet. Daarom is het enorm belangrijk om jouw hond hiervoor te beschermen! De vaccinatie moet drie weken van te voren toegediend zijn, voordat je de grens overgaat. 

tip konijnen- en knaagdierspeelgoed

We’re going on a holiday!

Lees hier meer tips die je moet weten als je met je hond op vakantie gaat of check hier de verplichte dingen waar je op moet letten als je hond meegaat op vakantie in Europa.

Kennelhoest hond – Besmettelijke hondenhoest

Bij kennelhoest zijn er meerdere bacteriën en virussen die een rol spelen bij de infectie. Deze ziekte is niet levensbedreigend voor honden, maar het kan zijn dat je hond ziek wordt. Je hond niest veel en je hoort je hond hoesten met een typische droge hoest, wat een beetje klinkt als een zeehond. Besmetting vindt vaak plaats door direct contact tussen honden, waardoor je bij veel hondenshows, kennels/pensions of een hondenschool verplicht bent om je hond te vaccineren.

tip konijnen- en knaagdierspeelgoed

Een neusje voor deze zaak

Wanneer de hond zijn reuk verliest, verliest hij zijn belangrijkste zintuig. Lees hier alle feitjes over de hondenneus en zorg goed voor dit snuffelorgaan!
null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Parasieten die je hond ziek kunnen maken

Honden kunnen, net als andere dieren, ziek worden als gevolg van de schade die een parasiet geeft. Parasieten kunnen vervelende ziektes overdragen op het moment dat ze op of in het lichaam aanwezig zijn. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen parasieten die op het lichaam van een dier leven (ectoparasieten) en parasieten die in het lichaam van het dier leven (endoparasieten).

Vlooien bij honden

Vlooien zijn uitstekende springers, waardoor springen van hond naar hond en hond op mens gemakkelijk gaat. Wanneer je hond vlooien heeft, hoeft dit niet perse ernstig te zijn voor je dier. De beet van een vlo zorgt eerder voor jeuk, het blijven krabben en het blijven bijten. Bij sommige honden kunnen vlooien voor vervelende infecties zorgen en kan je hond ziek ogen. Daarnaast kunnen vlooien ingeslikt worden door je hond. Eitjes in de vlo kunnen ontpoppen tot wormen, dus vergeet tijdens het ontvlooien het ontwormen nooit.

Wanneer je hond een vlo opeet, bestaat er een grote kans dat hij besmet raakt met lintworm. De vlo is een tussengastheer van de lintworm, waardoor de vlo je viervoeter kan besmetten. Daarom is het goed om altijd op te blijven letten wanneer je voor het laatst een anti-vlooienmiddel heb gebruikt, zodat je hond het hele jaar door beschermd blijft. Lees hier ons advies over vlooien en bestel de anti-vlooienmiddelen in de webshop.

Teken bij honden

Teken leven overal in de Nederlandse natuur en in jouw eigen tuin. Een tekenbeet heeft niet perse ernstige gevolgen voor je dier als je hem binnen 24 weghaalt met een tekentang. Laat je de teek zitten? Dan zal hij binnen enkele dagen van het lichaam afvallen. Teken staan bekend om het meedragen van de ziekte van Lyme. Bij een besmetting met deze ziekte ontstaat er een rode kring op de huid rondom de beet. Besmette dieren zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Koorts
  • Opgezwollen lymfeklieren
  • Sloomheid

Een besmetting kan zelfs leiden tot nierproblemen, gedragsverandering en epilepsie.

De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica die je dierenarts voorschrijft. Je dier kan volledig genezen, mits het dier behandeld wordt in een vroeg stadium. Check daarom altijd het lichaam van je hond, na een wandeling in gras, bossen of natuurgebieden en gebruik anti-tekenproducten. Hou je dier in de gaten wanneer je merkt dat je hond ziek dreigt te raken. Lees hier ons advies over teken en bestel anti-tekenproducten in de webshop.

Mijten bij honden

Mijten zijn kleine parasieten die je niet met het blote oog kan zien. Sommige mijtsoorten zijn altijd aanwezig in de huid van je dier en veroorzaken geen problemen. Andere mijten, zoals oormijt, schurftmijt of demodexmijten veroorzaken wel hevige huidklachten bij je dier. Zij veroorzaken op verschillende manieren hevige jeuk of kale plekken op de huid van je hond, waardoor een behandeling noodzakelijk is. Krabt jouw hond regelmatig of meer dan normaal aan zijn vacht, oren of andere plekken? Dan kun je het beste contact opnemen met je dierenarts.

Wormen bij honden

Wormen zijn inwendige parasieten die leven in het lichaam van je hond. Veelvoorkomende inwendige parasieten zijn lintwormen, haakwormen, zweepwormen en hartwormen, waarvan de meeste ook besmettelijk zijn voor de mens! Doe met regelmaat uit voorzorg een wormentest voor honden. Hiermee kun je wormen opsporen, maar ook eventueel onnodig ontwormen voorkomen. Heeft je hond last van wormen? Dan is het belangrijk om je hond te ontwormen en te ontvlooien! In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om jouw hond te blijven ontwormen en wat deze parasieten kunnen veroorzaken op het moment dat je dit niet doet.

Giardia bij honden

Giardia is een zeer besmettelijke, eencellige darmparasiet die voorkomt bij zowel dieren als mensen. De parasiet is actief in de darmen van een hond, maar zodra dit beestje in het laatste deel van het darmkanaal komt, vormt om de parasiet een beschermlaagje. Hierdoor kan giardia zelf wel een aantal maanden inactief blijven in de ontlasting van een dier en zo andere dieren of mensen besmetten. Lees hier meer over giardia bij honden en katten. Heeft jouw hond aanhoudende diarree en denk je dat het giardia kan zijn? Neem contact op met je dierenarts.

null

Vergiftigingen

Als mens weten wij goed wanneer iets giftig is of niet, maar onze honden maken dit onderscheid minder goed. Braken, diarree, overmatig kwijlen en benauwdheid zijn typische symptomen voor een vergiftiging. Heeft je hond iets opgegeten? Check hier ons advies over giftige stoffen voor honden en katten en giftige planten voor honden en katten.