Bij Kerst hoort natuurlijk kerstverlichting. Sommige mensen versieren alleen de kerstboom, maar andere pakken het grootser aan en verlichten hun huis van binnen én buiten. Deze extra verlichting komt bovenop je normale stroomverbruik en de huidige energieprijzen zijn echt geen lolletje! In dit artikel lees je daarom hoeveel stroom het kost om je kerstboom te verlichten én geven we je 3 tips om stroomverbruik te besparen tijdens kerst!

tip

Een sprankelende kerstspecial

Ben jij benieuwd welke kerstverlichting er allemaal verkrijgbaar is bij Pets Place Boerenbond? In onze kerstspecial worden verschillende verlichtingen uitgelicht!

Verbruik kerstverlichting: led versus gloeilamp

Je hebt verschillende soorten kerstverlichting voor binnen. De bekendste daarvan zijn led- en gloeilampjes. Gloeilampen zijn ouder dan ledlampen, zijn niet zuinig en verbruiken veel meer stroom. Als je kijkt naar kerstverlichting zijn ledlampjes vaak wel 8 keer zuiniger dan de oude gloeilampjes. Sinds 2012 mogen er om deze reden dan ook geen gloeilampen meer geproduceerd worden in Nederland, maar ze mogen nog wel verkocht worden. Let er dus op dat je in sommige winkels dus nog onzuinige kerstverlichting met gloeilampjes kan kopen. Je kunt gloeilampjes herkennen aan het feit dat ze heel warm worden wanneer ze aanstaan. 

null

Alleen maar led bij Pets Place Boerenbond

Wist je dat er bij Pets Place Boerenbond alleen maar ledverlichting verkocht wordt? Alle kerstverlichting die je in de winkels of webshop vindt, is dus van zichzelf al een stuk zuiniger!

Energielabels op kerstverlichting

Sinds september 2021 is het voor fabrikanten verplicht om een energielabel op de verpakking van de kerstlampjes te plaatsen. Dit komt door de nieuwe Europese wetgeving voor verlichting.

Een energielabel laat de consument zien hoe zuinig, milieuvriendelijk of energiebesparend een product is. Hierbij is A+++ het meest zuinig en G het minst. Voor verlichting bepaalt dit label de verhouding tussen lichtopbrengst (hoeveelheid zichtbaar licht) en lichtverbruik (energieverbruik van de lampjes). Kerstverlichting is sfeerverlichting waardoor de lichtopbrengst laag is. Vandaar dat veel kerstverlichting het label F of lager heeft, maar dit zegt dus weinig over de energiezuinigheid!

Energielabels kerstverlichting

Hoeveel kost het om de kerstboom te verlichten?

Een kerstboom ziet er vaak imposant uit qua verlichting. Vandaar dat sommige mensen denken dat deze sfeervolle lampjes veel energie verbruiken, maar dit valt eigenlijk wel mee! Stel je hebt de volgende situatie:

  • Een kerstboom van 1,5 meter hoog.
  • Deze is versierd met de Led Compact lichtjes van Lumineo.
  • Je zet de kerstverlichting 8 uur per dag aan voor 30 dagen.

Voor de gemiddelde energieprijs gaan we uit van €0,96 per kWh (energieprijs september 2022). Het vermogen van deze lampjes is 6 Watt. Dat is dus 0,006 kW. Het aantal uur dat de lampjes aan staan is 240 uur. Wanneer je deze twee cijfers vermenigvuldigd, kom je uit op 1,44 kWh. Als je het aantal kWh maal de energieprijs doet, komen de totale kosten uit op €1,38 voor 30 dagen (8 uur per dag). Dit is vergelijkbaar met 8 uur tv kijken of 1 wasje draaien! Daarnaast zetten mensen vaak andere sfeerlampen uit wanneer de kerstboomverlichting aan is. Het verbruik van de kerstverlichting valt dus relatief best mee!

tip

Inspiratie binnenverlichting

Kun jij wel wat inspiratie gebruiken om je woonkamer helemaal in de kerstsfeer te toveren? In ons adviesblog over kerstverlichting voor binnen lees je welke soorten kerstverlichting er zijn, hoeveel lampjes je nodig hebt voor jouw boom én vind je meer leuke decoratie!
LEES ALLES OVER KERSTVERLICHTING VOOR BINNEN

3 bespaartips voor kerstverlichting

Ook al valt het verbruik van de kerstverlichting mee, het is altijd mooi om te besparen. Zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee. Hieronder vind je daarom 3 bespaartips om het verbruik van je kerstverlichting te beperken!

  • null

    Vervang oude kerstverlichting

    Zoals je hierboven kunt lezen, is het verbruik van kerstverlichting met gloeilampjes gemiddeld 8 keer zo veel als het verbruik van ledlampjes. Veel mensen hebben nog oude kerstverlichting in huis. Om kosten te besparen, is het verstandig om nieuwe led-kerstverlichting aan te schaffen. Ledverlichting is vaak wel duurder in aanschaf, maar deze investering verdien je snel terug. Ook is de levensduur van ledverlichting veel langer en zijn de lampjes bijna onbreekbaar!

  • null

    Schakel een timer in

    Timers of tijdschakelaars zijn ideaal om het verbruik van je kerstverlichting nog meer te beperken. Hiermee kun je instellen welke uren je de kerstverlichting aan of uit wilt hebben. De ledverlichting van Homestyle wordt zelfs inclusief timer verkocht. Zo voorkom je dat de lampjes de hele dag of nacht branden, omdat je ze vergeten bent uit te zetten. Dat is natuurlijk zonde!

  • null

    Let op de transformator

    Sommige kerstverlichting werkt alleen op een hele lage spanning waardoor ze een ingebouwde transformator hebben. Zulke transformatoren blijven kleine beetjes stroom verbruiken als de verlichting eigenlijk uit staat. Hierdoor treedt, vooral bij oude transformatoren, sluipverbruik op. Je kunt dit voorkomen door de stekker uit het stopcontact te trekken, de stekkerdoos uit te zetten óf door een timer aan te sluiten. Bij nieuwe transformatoren is het sluipverbruik heel laag: nóg een reden om je oude kerstverlichting te vervangen!

BEKIJK MEER KERSTVERLICHTING IN DE WEBSHOP