Grasmaaien is essentieel voor wie een mooi en verzorgd gazon wil. Niemand staat te springen om kale plekken, bruin gras en korte prikkelende grassprieten in het gazon, toch? Lees in dit artikel hoe vaak het gras gemaaid moet worden, hoe lang je het gras kan laten groeien en wat te doen met het grasafval na het maaien. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wanneer er wel en niet gemaaid moet worden, dus lees snel verder!
Wanneer wél het gras maaien
Hoe hoog het gras van een gazon moet zijn, beslis je zelf. Een gazon met een graslengte van 3 centimeter oogt net en strak. Gras van 5 centimeter voelt zachter en is prettig om op te liggen, spelen of picknicken. Bovendien groeit er in té kort gras snel mos en onkruid. Terwijl te lang gras de groei beperkt van de kortere grassprieten in het gazon. Een goede reden om met regelmaat het gras te maaien. Je maait gras wanneer de grondtemperatuur zich bevindt tussen de 7°C en 25°C. Grasmaaien doe je daarom alleen in de seizoenen waarin gras groeit, namelijk de lente, zomer en herfst.
Wanneer niét het gras maaien
Soms doet maaien meer kwaad dan goed.
Grasmaaien tijdens droogte en hitte droogt het gras uit en beschadigt het gazon.
Grasmaaien in de volle zomerzon is een slecht idee, de kans bestaat dat het gras uitdroogt en het gazon bruin wordt. Maai het gras in de zomer daarom ‘s ochtends of aan het einde van de dag. In de zomer hoef je het gras sowieso minder te maaien, bij een grondtemperatuur boven de 25°C groeit gras namelijk nauwelijks.
Maai ook niet wanneer het gras nat is, dit verstopt de grasmaaier. Bovendien wordt nat gras minder mooi afgesneden, waardoor je gazon er minder strak uitziet.
Ook na nachtvorst is het niet verstandig te grasmaaien. Wanneer het kouder is, hoef je het gras minder vaak of zelfs niet te maaien. Gras groeit namelijk niet bij een temperatuur onder de 5°C. Aangezien de temperatuur in de winter laag is, hoeft gras in de wintermaanden daardoor niet gemaaid te worden.
Wat te doen met grasafval?
Je kunt het gemaaide gras op het gazon laten liggen, dit wordt mulch genoemd. Meststoffen blijven hierdoor beter verspreid over het gazon. Ook wordt het gras beschermd tegen te fel zonlicht en hoge temperaturen in de zomermaanden. Het nadeel is dat hoge grondtemperaturen langer worden vastgehouden en dat het gras minder zonlicht krijgt wanneer de zon minder fel is of het bewolkt is. Je kunt het grasafval als mulch in een bloemenperk harken. Dit voorkomt de groei van onkruid en mos tussen de planten. Verder zou je het grasafval kunnen composteren of in de groenbak gooien. Wat je niet moet doen, is het vers gemaaide gras aan je konijnen of knaagdieren voeren. Konijnen mogen wel bepaalde soorten groente en fruit eten, zoals andijvie en banaan.
Kalken, bemesten en verticuteren
Om je gazon mooi, groen en gezond te houden, kun je naast maaien en bewateren ook nog kalken, bemesten en verticuteren. Kalk strooien doe je om de zuurtegraad van de grond op peil te houden. Door te bemesten voeg je voedingsstoffen toe aan de grond, die het gras nodig heeft om te groeien en om zich te kunnen weren tegen bacteriën en schimmels. Tijdens verticuteren worden de wortels van mos en onkruid doorgesneden, zo kan het niet snel teruggroeien. Verticuteren doe je handmatig of met een machine.